mai 182006
 

Nå er det ikke lenge til Da Vinci-filmen kommer. Selv har jeg ikke klart å lese boken, og finner det ganske utrolig at mange menensker tar det som står der for god fisk. Jeg følger likevel med til en viss grad i debatten om boken og filmen, og er glad for at noen engasjerer seg.

I USA fins det en dame (en katolikk) som heter Amy Welborn, hun har en interessant blogg som jeg leser, og nylig fikk hun en hel del spalteplass i USA TODAY og fikk bl.a. med denne faktaoversikten over boken:

Fiction : The Priory of Sion is an ancient group charged with protecting the secret of the real Holy Grail, and Leonardo da Vinci was a Grand Master of the Priory of Sion.

Fact : The Priory of Sion was established in 1956 by a crackpot Frenchman who was exposed as a fraud in the French media in the 1980s. The documents claiming Leonardo’s role were forged and planted in French archives in the 1960s. Since there was no Priory of Sion in the way that The Da Vinci Code describes it, Leonardo couldn’t have been a part of it. Simple logic.

Fiction : Politics determined what Gospels made it into the Bible.

Fact : By the mid-second century, Matthew, Mark, Luke and John were widely accepted as the foundational texts of Christianity. The criteria had nothing to do with gender or power. It was all about whether they reflected the witness of the apostles about Jesus, how old they were, and how useful they were for the entire church, instead of just a small group.

Fiction : Constantine invented the divinity of Christ in 325.

Fact : Even a cursory look at textual evidence shows that Christians worshipped Jesus as Lord long before Constantine’s reign. The Council of Nicaea was called to address a heresy called Arianism, which taught that Jesus wasn’t fully divine.

Fiction : Jesus and Mary Magdalene were married.

Fact : The Gospels are all very forthright about Jesus’ familial relations, and they don’t hide the existence of Mary Magdalene, either. If they had been married, there would have been no reason to hide the fact.

Fiction : Christianity demonized Mary Magdalene in order to suppress her influence.

Fact : Mary Magdalene is a saint. In every Gospel, she is cited as the first person to find the empty tomb. She was the second-most revered saint of the Middle Ages, after Mary, Jesus’ mother. That’s an odd way to demonize.

  One Response to “Mer om Da Vinci-koden”

  1. Pastor, vi følger med og nå må Kirken ta troens tredje artikkel alvorlig og se at det snart er Pinse. Vær klar over, og fortell det i Roma , at jorden er rund, ikke cylindrisk, og at vi følger med nordpå og har gjort det så godt vi kan de siste tusen år. Oppe i Tromsø, jeg var der for 7 år tilbake og tok meg tilrette og kirken besto, er man på The sunny Side of the Globe. Paven var der og påviste det.

    Jeg har sett på det og har satt meg litt inn i New age også. Jeg ringte kollega Reidar Finsrud i Frogn, tusenkunsner og magiker og vokst opp på Frogn Bedehus.

    Han sa at det hele var ham svært velkjent. Slike teknikker bruker han også i sine malerier og når han vil lage magiske seanser. Videre fant han det ikke interessant men svært så trivielt og velkjent.

    Vi takker magikerne og oppfinnerne og kunstnerne i Frogn for deres ypperlige betjening, og interesserer oss heller for jordbruket og for Pinsen og ser frem til St. Hans.

    Vi lever her i blåleira og i morenene og under det været og i skogen, pastor, og vi har virkelig viktigere og med reelle og akutte ting å se opp for og gjør vårt beste for å opplyse menigheten om det samme. Jeg får brev fra Worldwide om at det er vår der og.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)