Forskjeller mellom katolsk og luthersk tro

Jeg fikk for noen dager siden flere spørsmål til min blog fra en som heter Elida. Det var mange og gode spørsmål angående katolsk/luthersk tro slik at jeg velger å svare på den i en ny post:

– Med din ikke-katolske, lutherske bakgrunn – var det mye som måtte endres da du ble katolikk, eller som endret seg fordi du ble katolikk?
Egentlig opplevde jeg det som nokså lite; det jeg merket mest var små detaljer om hvordan man oppfører seg i kirken. Det som endret seg etter hvert var at jeg begynte å delta/feire messen (nesten) daglig og å lese tidebønnene.

– Var det dogmer du måtte slutte å tro på og hva måtte du begynne å tro på?
Det var ingenting jeg måtte slutte å tro på, men enkelte ekstra læresetninger. Av disse kan jeg nevne synet på Marias ubesmittede unnfangelse og opptagelse til himmelen, samt synet på skjærsilden – som også får betydning for bønn for de avdøde og avlat.

– Ble opplevelsen av Gud annerledes? Det virker som den katolske Gud er mer opphøyd, hellig og fjern, mens den protestantiske er “nær og kjær”.
Gradvis førte messefeiringen – som først og fremst er tilbedende – til at Gud oppleves annerledes i liturgien; det veldig familiære og kanskje søtladne må vike plassen der. På andre områder av livet kan Gud fortsatt være ”nær og kjær”, men i messen er det heller Guds hellighet som står sentralt.

– Er Maria viktigere for deg enn før? I tilfelle hvorfor?
Ja, absolutt. Ganske enkelt fordi hun i protestantiske kretser blir nesten helt borte. Vi katolikker gir henne en større plass rett og slett, hun er tross alt Jesu mor.

– Har katolikker en annen måte å omgås på (sosialt/åndelig fellesskap)? Fungerer en katolsk menighet annerledes enn en luthersk?
Litt annerledes, kanskje, den tydeligste forskjellen er at Den katolske kirke (her i Norge) har medlemmer fra over 100 nasjoner, og de norske er i et nokså lite mindretall. Det fins noen andre forskjeller også, men ikke så store.

– Er prestens rolle annerledes?
På en måte er hans rolle annerledes; hans rolle i liturgien og sakramentsforvaltningen vektlegges mer, men man finner nok noe av det samme i høykirkelige lutherske menigheter. Ellers ligner hans rolle det man finner i andre kirker, i forb. med barne- og ungdomsarbeidet, barnedåp, dødsfall etc. (Jeg kan legge til at noen katolikker og katolske prester overdriver denne forskjellen, etter mitt syn.)

– Blir du møtt med mistensksomhet fordi du har vært protestant før?
Det har hendt. Spesielt i starten var det noen nokså liberale katolikker som var redd at jeg var for konservativ. Men det er flere år siden jeg har merket slike reaksjoner.

– Har du fått negative reaksjoner fra dine frikirkelige venner?
Nei, nesten ingen. Jeg må også legge til at selv om jeg var medlem av Den Evangelisk Lutherske Frikirke i 11 år og pastor der i 6 år, så er jeg oppvokst i Den norske kirke, og har min familie og de fleste av mine venner der. Men verken fra statskirkelige eller frikirkelige miljøer møter jeg annet enn godvilje.

– Har du noen gang angret at du konverterte?
Nei. Ikke en eneste gang. Å bli katolikk var noe jeg bare måtte gjøre. Det var ikke slik at jeg hadde noen som helst tvil da min teologiske utvikling hadde kommet til en naturlig ende.

9 hendelser på “Forskjeller mellom katolsk og luthersk tro”

  1. Inntresant blogg du har, selv om jeg ikke har noen planer om å bli katolikk. Kunne du ikke skrive om forskjellen trosmessig mellom den katolske krike og den gresk ordtedokse kirke, siden dere engang i historien ble splittet.

  2. Takk for svar, Fader Moi! Jeg har møtt mange typer åndelighet i ulike kirkesamfunn og har lurt litt på om de som konverterer til katolisismen må legge av seg sin måte å være kristen på, hvis de har tilhørt en annen kirke. Det virker som du har klart overgangen bra! Stemmer det at katolisismen er såpass altomfattende at en som protestant stort sett kun trenger å supplere med det de mangler fra sin tidligere menighet? (f.eks. sakramenter, helligdager, skjærsild, Maria og sånn….?) Eller finnes det noe som protestanter gjør som er definitivt «u-katolsk»?

  3. Det er definitivt u-katolsk å starte sin egen kirke, å «oppfinne hjulet på nytt» på en slik måte, eller å tro at en selv er i stand til å bestemme hva som er rett tro eller rett moral, uten å støtte seg til den kristen tradisjon eller kirkens læreembete.

    Det er også u-katolsk å skape et veldig sterkt (og ekskluderende) skille mellom kristne og ikke-kristne (jeg tenker he rikke på menensker som tilhører andre religioner), vi snakker heller om gode/dårlige katolikker, svake/aktive katolikker e.l.

    Det fins nok også andre u-katolske ting, men katolsk betyr jo ‘for alle’, og det prøver Kirken å leve opp til.

  4. Sehr geehrter Hr Oddvar

    Duschnakker!

    I utgangspunktet er ordet «katolsk» gresk , og svært enkelt å tyde hvis man som jeg er kjemiker.
    Kat = preposisjonen i , og holisk er noe holistisk. Jevnfør Katalyse = i løsningen. Det er noe i løsningen som hjelper til at det virker, det som egentlig og utfra gjengs regler og erfaring går altfor treigt til å ha noen effekt.

    Og så er det det rette og det krumme, rett moral, rett tro.. Huttemegtu.

    Saken er den at på grunn av et gammalt epletjuveri , så plikter vi å skille retta og vranga sjøl. Før var det enklere. Øvrigheten påla oss det der, men så oppstod den første teolog og spurte. «Har Gud virkelig sagt dette?».

    Jeg fra- råder å forfalske det enkle greske ordet, som kun Aschehougs lexicon har publisert og tydet riktig for oss.

    Katolsk blir for katolsk og alminnelig blir for alminnelig og universalt blir for universalt men «I heheten» er mer fristende.

    Det på- hviler en prest ikke å forkvakle teksten, pastor.

  5. Hei… interessant side dette…. Jeg har begynt å lete etter stoff om den katolske kirke. Er selv medlem av den norske kirke, men kristenlivet mitt kjennes liksom så tomt… jeg vil at det skal bety noe mer…bety mer for meg. Derfor har jeg tenkt på å bli katolikk, men synes det er vanskelig å finne info om hvordan man konverterer… Ja, hvordan foregår det egentlig?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen