aug 142007
 

Min “gamle” lærer fra slutten av 70tallet (han var svært ung den gangen), Arild Romarheim, uttalte seg i dag til Vårt Land, på en måte som fikk Dagbladet til å sette oppslaget øverst på sin nettside – se her.

Der sier han bl.a.: “Sekularismens forkjempere – først og fremst Dagbladet og Human-Etisk Forbund – har gitt nyreligiøsiteten vind i seilene – paradoksalt nok.

De har kjempet for et religionløst samfunn, men har egentlig ryddet plass for okkultisme og New Age. De har levd på ideen at et religionløst samfunn er en valgmulighet, men det er det ikke. For når man fjerner kristendommen som kulturgrunnlag, er det bare å vente på neste religion. Denne sekularistiske naiviteten topper seg i kampen mot KRL-faget, sier Romarheim til Vårt Land.”

Jeg er enig med Romarheim i denne vurderinga, men hans tanker er egentlige ikke nye – selv om de er uvanlige i Norge i dag. Den engelske katolikken Chesterton sa for rundt 100 år siden, at “når mennesker slutter å tro på Gud, begynner de å tro på hva som helst.”

  One Response to “Kampen for et sekulært Norge fører i praksis til New Age og okkultisme”

  1. Chesterton, ja….
    Jeg var så heldig at jeg for et par dager siden fikk tak på den norske utgaven av Chestertons “Orthodoxy”, oversatt til norsk som “Paradoks”, utgitt på Land og Kirke forlag (!..Visste de hva de gav ut, egentlig?) i 1949.
    Frydet meg over en glimrende oversettelse, der oversetter ikke har gått i fellen med å “fornorske” Chestertons eksempler og henvisninger.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)