Biskop Eidsvig om forslaget til ny og kjønnsnøytral ekteskapslov

Dag og Tid skreiv fredag (i ein stor artikkel på første side) om katolikkars forslag til ny ekteskapslov i Norge. Der seier han bl.a.:

Eg vil be Ramin-Osmundsen om ein samtale om desse spørsmåla, seier biskopen i Oslo katolske bispedøme, Bent Eidsvik, når vi spør han om kva han synest om at det er ein katolsk statsråd som fremjar den nye ekteskapslova. …

Ramin-Osmundsen tilhøyrer Oslo katolske bispedøme. Det same bispedømet har gått sterkt ut mot lovframlegget. … Kva gjer så bispedømet når saka no vert framførd av ein av medlemene i deira eiga kyrkje? Vi spør biskopen i Oslo bispedøme, Bernt Eidsvig.

– Ramin-Osmundsen har ikkje bede meg om noko råd i denne saka, så om eg gjev henne det no i dette intervjuet, er det litt utidig. Eg vil derimot be henne om ein samtale. Det er betre at ho høyrer direkte frå meg kva eg meiner, enn at det skjer gjennom media, seier Eidsvig. …

Sp.: Katolske biskopar i USA har sanksjonert overfor katolske politikarar som har gått inn for fri abort og nekta dei nattverd? – Eg er klar over det. Slik reaksjonar trur eg ein oppnår lite med. I dette konkrete tilfellet med Ramin-Osmundsen, er det betre at ho som katolikk konfronterer sitt eige samvit og bed om råd frå skriftefar sin, enn at eg på dette tidspunktet skal seia at ho ikkje har tilgang til skriftestolen eller nokre av dei andre sakramenta.

Sp. Går utviklinga, som i den protestantiske kyrkja, mot at katolikkane òg så å seia set saman si eiga tru ved å velja bort det dei ikkje trur på? – Nei. I dag er det slik at dei som ikkje lenger er samde med kyrkja, forlèt oss. Det er ingen som lenger har nokon praktiske føremoner ved å vera katolikk, seier biskop Bernt Eidsvig.

6 hendelser på “Biskop Eidsvig om forslaget til ny og kjønnsnøytral ekteskapslov”

  1. Her synes jeg biskop Eidsvig gjør helt rett i forhold til Ramin-Osmundsen. Det er en sak mellom henne og Kirken.
    Når det gjelder kommunionsnekt for visse politikere, så er jeg meget uenig med biskopen. Om man ikke nekter en f.eks pro-abortpolitiker kommunion, setter det Kirkens lære i et underlig lys og kan være en skandale for de troende.
    Dersom jeg skiller meg fra min kone og bor med en annen, skal jeg nektes kommunion. Hvorfor kan da en «katolsk» politiker som kjemper FOR abort motta kommunionen?

  2. Går ut fra at spørsmålet ditt er retorisk Trond og du kjenner selv svaret på det.
    Stikkordet er vel «politiker.»

  3. Ny Tid eller Dag og Tid? Det er vel ikkje ganske same publikasjonen, sjølv om det unektelig finst fellestrekk…

  4. Hans,

    *ler* Hehe, du har vel rett i det.
    Men tross alt er det underlig at man ikke skal kunne nektes kommunion når man kjemper for massemord på det ufødte liv, som abort tross alt er.
    (Generelt sett, ikke nødvendigvis i denne saken.)

  5. Jeg leser inn i intervjuet at biskopen bruker anledningen til å si at hun bør umiddelbart gå til sin skriftefar, og at det anstendige av henne vil være å ikke motta kommunion før hun har skriftet – og underforstått: Dette lovforslaget støtter du ikke. Dette trekker du deg fra. For biskopen sier at han hadde stilt sin stilling til disposisjon dersom det var han som var statsråden. Dessuten publiserer han offentlig at han har kalt henne inn på teppet. Jeg tenkte når jeg så det at, jøss, så profesjonelt. Så voksent og utenlandsk liksom. Katolsk. Ikke noen raddissøtsuppe om at ja, nei, nå kjenner jo ikke jeg saken fra hennes side… osv. Her ble det gjort klart at det var ingen side. Han lot oss dessuten få vite at han har innkalt henne på teppet. Det overasket meg positivt. Det er tydeligvis slutt på å uttale seg såkalt upartisk for å unngå å krenke noen, noe som alltid støtter overgriperen og krenker ortodoksien. Dette intervjuet gjorde meg helt, helt rolig, helt trygg. Regimeskifte. Det er helt vidunderlig hver gang jeg får det bekreftet. Det var heller ikke noe tåkeprat om «mangfoldet» av meninger blant katolikker. De melder seg ut, sa biskopen enkelt og greit. Jeg leste det som en oppfordring til enkelte om å alvorlig vurdere hvor de hører hjemme.
    Jeg ble i det hele tatt positivt overrasket over hele intervjuet. Intervjuet var forbilledlig – det var helt uten fordommer, orientert om sakens alvor, og sympatisk ovenfor Kirken. Tenk tilsvarende intervju i Dagbladet. Kanskje Kirken burde begynne å dele ut en PresseskikkPris? Og en motsatt en? Gjøre det populært å få prisen, skammelig om samme avis har fått den motsatte ørten ganger på rad….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen