Benediktinsk alterarrangement blir stadig mer vanlig

Bloggen NLM har med et par nye bilder som viser at det benediktisnke alterarrangementet (med seks store lysestaker og et stort krusifiks) stadig sprer seg. Jeg viser et av eksemplene over, og til dette skriver de:
In this example, one can also see how an otherwise small altar is significantly transformed by means of these tall, graceful candlesticks and cross, which lends a sense of verticality and presence to the altar, making it the central focal point of the sanctuary. The addition of a frontal would add to this even more. It is to be hoped that our parish priests will continue to implement these «Benedictine» reforms as part of our process of re-enchanting the liturgy of the typical parish.

Under viser jeg også et bilde som ble tatt i St. Olav domkirke i Oslo nå sist lørdag – der kardinal Kasper feirer messen, sammen med biskop Eidsvig og nuntio i Stockholm, erkebiskop Tscherrig. Her har vi også seks lys og et krusifiks – har de også lært av pave Benedikt?

Selv er jeg litt uiskker på svaret på dette spørsmålet. Jeg feira selv for knapt et år siden ei messe i domkirken, og ble ganske forundra over at det ikke var noe krusifiks på alteret, verken liggende (som er det vanligste i Norge) eller stående. Det kan være vi nå ser ei bevisst forandring – eller at de skiller mellom hverdagsmesser og høymesser?

Når det gjelder lys er det ofte vanlig i Norge å ha to lys på hverdager, fire på søndager og fester, og seks på de store høytidene. Og siden kardinalens messe er en stor anledning, kan man forklare de seks lysene. Men det som i alle fall mangler i Norge er seks STORE lysestaker. Hvor er alle lysestakene fra før 1970 blitt av? Kan noen lesere gi oss noen tips?

Katolsk.no har mer informasjon og flere bilder.

2 hendelser på “Benediktinsk alterarrangement blir stadig mer vanlig”

  1. I min hjemlige menighet er de stuet bort på loftet, sammen med et gedigent og vakkert alterkrusifiks.
    I stedet er det disse sentimentale blomsterarrangementene og 2 lysestaker som begge står på samme side og blomsten foran bordet og på den andre siden.

  2. Lysestakene fra St. Olav kan være solgt på auksjonen som ble holdt for endel år siden. Pastor Wæring gråt da han så hva som foregikk, og klarte heldigvis å «redde» flere gjenstander. Har man litt flaks så kan det skje mirakler hvis man leter grundig.

    Det var en utrolig tid, og vi kunne se hippier i slottsparken gå rundt messe katolske messeklær i flere år etterpå.
    For å vite litt mere om denne tiden, vil jeg anbefale at «noen» intervjuer pastor Wæring, enten for Broen eller et annet dertil egnet medium.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen