Synspunkter på hvordan denne bloggen bør redigeres

Når man har en blog – som i alle fall innenfor en engere skretts begynner å bli litt kjent – må man tenke gjennom hvordan man skal forholde seg til kommenterer på bloggen. Hvis man har veldig få kommentarer, slipper man vel (med glede) til alle. Jeg har lenge ikke hatt så mange kommentarer, men satte likevel for ca 18 måneder WordPress opp slik at alle kommentarer måtte forhåndsgodkjennes – siden jeg hadde fått noen kommentarer som var helt upassende.

De siste ukene har jeg som kjent hatt en ganske intens debatt med Vårt Land (med én av deres journalister, men jeg har også fått bemerkinger fra en av redaktørene) pga kommentarer på bloggen, som ble oppfattet som upassende og sårende. Dette har fått meg til å bli mer forsiktig; kanskje for forsiktig, for i går kveld fikk jeg følgende kommentar, som jeg her gir litt større plass. (Den aktuelle, sterkt forkortede kommentaren kan leses her.)

Kjære Oddvar;

Kirken snakker veldig mye om andres lidelser, og Den har ALL ære for det. Men, Kirken har også selv lidd mye. Ikke bare i old-kirken, men også i «moderne tid» (etter opplysningstiden). I den pre-kommunistiske Pariser-kommunen, altså den franske revolusjon, har Kirken i denne forbindelse hatt sitt første store martyrium i nyere tid, med hundretusen myrdede katolikker, ikke minst prester og ordens-brødre og -søstre! Dette myrderiet av troende prelater fortsatte helt inn i vår tid, i stort omfang av diverse marxistiske regimer. – Disse regimer erklærte seg selv som «demokratiske».

Loup og Saras utmerkede kommentar, kom litt innpå dette.

Så når Trond (en trofast og god debattant), ikke får kommentere dette (Vendée), forde «det er litt utenfor tema», så er det derfor en feilvurdering. Og en innsnevring av ordenes verdi i en sammenheng.

Vi, som er troende katolikker Oddvar, må få lov å ytre oss uten SENSUR. DET er uverdig, både kirkelig sett og for den person som rammes, og det går på ens personlige integritet løs. Signal-effekten er meget dårlig. Man kan bli «utrygg» på om man kan eller vil skrive. – Det må da være bedre at ting kommer inn, så kan Du heller kommentere med Red. om nødvendig. For – vi er voksne mennesker som, til en hver tid står ansvarlig for hva vi selv skriver. De fleste katolske blogger på webben er åpne og uredde, så lenge man skriver seriøst og forstandig, og med en god vilje!

Denne ypperlige blogg, er den eneste katolske blogg i Norge, hvor man behandler vidt skilte tema, ganske så grundig. Personlig gir den meg meget. Og jeg Takker for kommentar-plassen Du har gitt meg! Bloggen fremmer engasjement og delaktighet. Og jeg vil derfor gi Deg stor ROS og HONNØR for det arbeidet Du legger ned i den! –

Denne blogg er derfor viktig, som et supplement for våre felles religiøse verdier; Både for å holde tro og mot oppe, men også til dannelse og opplysning. Og, kanskje ikke minst; til inspirasjon, ettertanke og i gjerning – for en Katolsk livsforståelse. M.a.o. også for et samhold og samforstand, oss katolikker imellom. – De få katolikker, som tør å kommunisere -, som som tør å la seg engasjere -, og som tar seg TID til å skrive ÆRLIG om det, – DE BØR MAN TA VARE PÅ – også hva gjelder deres skrift og tale. Den motsatte effekt – er håpløshet og resignasjon. Hvilket Kirken IKKE er tjent med, og – ei eller har råd til, i denne – vår brytningstid!

Med en Respektfull Katolsk Hilsen,

Tor

9 hendelser på “Synspunkter på hvordan denne bloggen bør redigeres”

  1. Enig med Tor. Jeg tenker også at det hadde vært fint om du kunne vurdere om det fortsatt er behov for å forhåndsgodkjenne kommentarer. Det forsinker debatten noen ganger, og gir en del økseskaft-svar fordi den som svarer ikke kan se at det er kommet noen innlegg imellom sitt innelgg og det de svarer på. Kanskje du heller kan slette eventuelle upassende innlegg i etterkant? Eller komme med motinnlegg selv…

  2. Dette er egentlig veldig enkelt. Det er Oddvar Moi, som bloggeier og dersom som redaktør, som har ansvaret for hva som publiseres. Dette kan han og andre like eller mislike, men det er i ytterste konsekvens han som skal og må ta avveiningene om hva som skal/bør og hva som ikke skal/bør publiseres på hans blogg. (Ettersom dette er en privat blogg, bestemmer han selv retningslinjene.)

    Helt konkret: Dersom jeg skulle skrive noe idiotisk, så håper jeg at Oddvar beskytter meg mot meg selv ved å sensurere det. Dersom jeg skulle skrive noe som fører til politisak, så er både jeg og Oddvar (i egenskap av redaktør) strafferettslig ansvarlige. I den grad Oddvar, som redaktør, måtte tillate anonyme innlegg, så må han ta dette juridiske ansvaret alene. (Teknisk sett har strengt tatt også ISP-en hans et juridisk ansvar, som formidler, uten at jeg skal gå inn på det.)

    Om Oddvar Moi, som redaktør av bloggen sin, vil bruke sin redaktørmakt til bare å stoppe edder og galle og personangrep, eller om han ønsker å styre debatten ut over dette, er en vurdering som han selv er nødt til å ta.

    Jfr. Redaktørplakaten her: http://www.nored.no/mainDesign.asp?aid=14589&gid=6797
    og en grei oversikt over det strafferettslige ansvaret her: http://www.nored.no/mainDesign.asp?aid=15973&gid=6798

    Personlig synes jeg det er udelt positivt at Oddvar Moi bruker prinsippet med forhåndsgodkjenning av innlegg. Personlig ville jeg ikke ha våget å ha en blogg liggende ute på internett, uten at jeg hadde sikret meg denne kontrollmuligheten.

  3. Jeg har nylig opplevd at «Oddvar» betyr «vokter med spyd» (ifølge de norrøne ordene «oddr» og «vardr»). Derfor er han så forsiktig med hva vi skriver :-) .
    På en seriøs måte :
    For det første må jeg be om forlatelse for jeg er en av veldig få debattanter som ikke har norsk som morsmål, og ikke klarer meg godt til å uttrykke meg nok forståelig. Derfor kan det skje av og til at setningene mine ikke uttaler nok nøyaktig hva jeg mener. På fransk kan jeg velge ordet som har nettop den riktige betydning eller effekten, men på norsk har jeg ennå ikke sans for ordenes nyanser. Jeg ville vært veldig flau om Oddvar hadde fått problemer pga meg.
    For det andre ber jeg også om forlatelse alle bloggens leserne for så mange feil i kommentarene mine, som desverre sårer deres så vakker språk. Oddvar retter de største, men ikke alle (noe som er helt normalt, slik at alle leser får la merke til at jeg er en utlending). Takk for tålmodigheten deres!
    For det tredje synes jeg at det er nokså normalt at bloggens redaktør får dømme om en kommentar er utenfor tema eller ikke.

  4. Helt enig med Jonas her. Det er en selvfølge med forhåndsgodkjenning. I tillegg er det en selvfølge at Oddvar som redaktør for sin egen blogg styrer og former bloggen slik han vil ha den – vi er gjester på hans blogg og må forholde oss til det. Dette har ingen ting med sensur å gjøre. Dette er betryggende og beskyttende for oss som deltar i diskusjonene her også.

  5. Jeg syntes du er lur som redigerer kommentarene, med tanke på at det sniker seg inn noen upassende av og til (jeg har selv fått tilbakemelding fra deg om en av mine). Det er din blogg og du har ansvaret. Vi bør nok alle begrense oss litt, vise litt mer ydmykhet i våre kommentarer om personer eller saker.

  6. Ja, jeg er også enig i at du redigerer innleggene som nå.
    Husker en tid da det var flere ganske «rare» innlegg på bloggen med ditto utrykksformer.

  7. Tor,
    Takker for støtten i tilfellet Vendée.
    Jeg mener også at akkurat det spesielle innlegget ikke var uten tilknytning til saken.

    Mer generelt er jeg enig med Jonas og også Anna.
    Om man liker det eller ei, så er bloggen pastors eiendom og det er han som har redaktøransvaret.
    Annas gjesteeksempel er idéelt i så måte. Vi er «gjester» på pastors doméne og får forholde oss til hans regler og redaktøravgjørelser. Det fine er jo at man bare kan skrive en mail til ham og klage litt dersom man mener han tok en gal avgjørelse. Det var akkurat dét Tor gjorde.

  8. Stor Takk til Oddvar!

    Til Dere øvrige;

    Takk for respons!
    __________

    Jeg er faktisk mere eller mindre enig med dere alle.

    Det motsier heller ikke min skrevne intensjon i angjeldende kommentar.

    Det er en selvsagthet, at man som skribent IKKE kan skrive HVA SOM HELST på en blogg. Det er også selvsagt, at Redaktøren alltid har siste ord, og Hans muligheter for redigering og sletting er ABSOLUTT. Så langt, alt bra. Kontroll og moderering er Redaktørens plikt og rett, når situasjonen tilsier det! La det ikke være noen tvil!

    Pastor Oddvar Moi og undertegnede, er faktisk helt overens i dette!

    Upassende ting, trusler, sjikane, obskøniteter, brudd på allmen lov etc. må ALLTID kontrolleres. Altså er redigering i såmåte meget viktig.

    Det var da heller ikke disse ting jeg hadde i tankene.

    Kun en DEBATT om; Hvor «hardt» skal man redigere bort seriøse innlegg i en helhet, – og hvor «forsiktig» skal man være i moderasjonen! –

    Og la meg tilføye; Selvsagt er det helt opp til Redaktøren i siste instans å vurdere dette, – alltid!

    Og videre, så skrev jeg litt om hva DENNE BLOGG betyr for Katolsk forståelse, i en vid og selvsagt postiv forstand!

    Derfor mine ord til Oddvar, som en liten «brannfakkel» til debatt.

    I ingressen forklarer Oddvar hvorfor Han er forsiktig («og kanskje for forsiktig»), – og siden mye av stoffet som har blitt behandlet/omtalt er ganske så «sensitivt», så har jeg en stor grad av forståelse for den balansegang Redaktøren har måttet foreta. Ham i all ære for det! For lett er det jo ikke.

    Og hvis noen skulle lure;

    Å få være Gjest hos Oddvar, på hans – En Katolske Weblogg -, har vært og ER, en ære og et privilegium!

    Den våkne leser har nok fått med seg det!

    Vennlig Hilsen fra Tor.

  9. Oddvar har selvsagt full rett til å redigere. Så lenge de fleste av oss opptrer under pseudonym så er det også nødvendig. Derfor støtter jeg Oddvar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen