apr 212009
 

For noen dager siden skrev jeg om at jeg (og andre katolske bloggere) er blitt sterkt kritisert (for å skrive om helt unødvendige og personlige ting på nettet, eller for å tillate kommentarer som ikke holder mål). Denne debatten har fått meg til å tenke litt, både på min egen blog og på kritikerne. Sistnevnte er oftest mennesker som ikke kjenner noe til blogger og nettdebatter, men de leser av og til (gjerne når de selv er blitt omtalt) litt sporadisk og usystematisk på slike nettsteder, liker ikke hva de ser, kritiserer sterkt det de har opplevd, og så trekker de seg raskt tilbake fra denne typen media.

Jeg syns det hadde vært bedre om de hadde satt seg skikkelig inn i sakene før de kritiserte dem, og at de kunne si noe annet enn at “dette nye liker vi ikke” – at de helle kunne ha engasjert seg for å lede denne nye medievirkeligheten inn i en mest mulig fruktbart spor.

I dag vil jeg nevne (som positive eksempler) to erfarne (gamle?) sentrale og samfunnsengasjerte kristenledere som nå blogger aktivt; Thor Bjarne Bore og Oddbjørn Evenshaug. Les det de skriver, og kommenter det gjerne – på deres egen blogger eller her.

  4 Responses to “Er blogging kommet for å bli – og hvordan kan bloggene bli bedre?”

 1. Vi vet ikke hvem disse kritikerne er. Men, man undres jo om det kan være de samme menneskene som i åresvis har ønsket større åpenhet, og debatt i Kirken? Nå har de fått debatten. De liker den ikke, og vil nå sensurere, eller i hvertfall begrense den. Det skal bli spennende å se om denne antagelse er riktig eller gal …

 2. Helt enig med deg.

  De to kristne bloggere Bore og Evenshaug var leseverdig og interessante! I dag hvor pressen ikke akkurat er veldig åpen for ”den menige manns og kvinne” sine meninger og synspunkter, så er Internett og blogging blitt det mediet der man kan fremkomme med sine egne betraktninger, samt og få gjensvar i full ærlighet, åpenhet og frihet – hva gjelder respons i det frie ords navn!

  Pastor O. Moi sin ”En Katolsk Weblog” er dagelig lesning for undertegnede. Som nevnt før; inspirerende, lærerik og nyhetsforklarende. Redaktøren nevner selv hovedtemaet og linjen på bloggen; ” Han skriver her mest om Den katolske kirke, og om andre kirkelige og liturgiske emner”. Innen for denne rammen må det nødvendigvis bli mye stoff, både til ettertanke og refleksjon. – Og dertil kommentarer fra den og de, som lar seg engasjere. –

  Jeg deler så absolutt Redaktørens sitt syn i ovenstående ingress i denne tråd. – Man kan fritt svare på innlegg OG kommentarer. Gjør man det ikke, (eller ikke evner – eller nedlater seg til det), så ikke klag – eller prøve å ”påvirke” bloggens eier og utøver. Jeg finner det ganske så uredelig, både mot Redaktøren, men også på vegne av de som åpent tillater seg å kommentere.

  Man ser en utvikling i dag, der den styrende maktelite (og andre), nu prøver å kontrollere (sensurere/begrense) det frie internett-mediet! Slike forsøk på diktat må avvises! Blogg-virksomheten er i så henseende et kraftfullt redskap. La oss fortsette den kreative debatt og meningsutveksling! HURRA for en alle tiders Blogg!

  Pastor Oddvar Moi, Du har både min – og mange andres – dype sympati for Din åpenhet og for en katolsk innlevelse!

  Hilsen Tor.

 3. Vi kan vel forvente – og håpe – at blogger er kommet for å bli, og gi stemme til de som kan og vil og tør uttrykke sine innsikter og meninger offentlig. Langt fra alt er særlig hyggelig å lese; akkurat nå legger jeg for eksempel merke til at Nina Karin Monsen trakasseres på det simpleste flere steder.

  Jeg kan forstå at noen misliker at diskusjoner foregår så mange steder, så fritt og så fort som de gjør på nettet. Blant katolikker i Norge er det nok mange som ville ønske at viktige debatter fant sin plass i f.eks. St. Olav Tidsskrift, bare for å ha en rimelig sjanse til å ha oversikten over hva som skjer – og kanskje til og med ha mulighet til å svare på ting man synes er viktig. Blant de skriveføre er det utvilsomt mange som gjerne ville ha noen dager – iallfall resten av dagen! – på seg til å formulere et skikkelig tilsvar til hva det måtte være. Men det kan man ikke regne med lenger, hverken kong Salomo eller Jørgen hattemaker. Og skulle noen lykkes i å skremme én bloggredaktør til taushet, er det straks en annen som trår til istedenfor!:-)

 4. Katolsk blogging later til å være diskutert i Storbritannia også, se her: http://tinyurl.com/c9jqjm om et brev skrevet av den skotske komponisten James MacMillan. Brevet – et forsvar for katolske bloggere – er blitt (eller blir?) publisert i The Tablet.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)