sep 042009
 

Overskrifta her inneholder nok en overdrivelse, men de siste dagene av august ble det avholdt en “trenings”konferanse i London, der (katolske) prester kunne få hjelp til å lære seg den gamle messen – og konferansen ble arrangert i samarbeide med erkebiskopen av Westminster. Bildet under er tatt fra konferansen.

Så har Father Z skrevet dette innlegget ut fra The Catholic Heralds utgave 28. august: “I returned from Suffolk to attend the training conference [at London Colney] run by the Latin Mass Society in conjunction with the Archdiocese of Westminster. I know from its rather prejudiced leading article what the Tablet expected it to be like. I had some anxieties of my own, but now that the Holy Father has de-politicised the extraordinary form of the Roman Rite, I decided it was time to learn to celebrate it properly and so I have come on the course. I am very pleased I did.”

En prest som deltok på konferansen skrev selv slik:

“It is not full of priests plotting to undo the claimants to the Bourbon throne, just run-of-the-mill priests who feel that celebrating the extraordinary form once in a while could help them in their particular quest to be good, devout priests, or who are learning it in respons to the pastoral needs of their congregations. For those reasons alone, there is nothing marginal or marginalising about the conference.”

Og HER kan vi lese hva en annen prest skriver: I think it is a tribute to the wisdom of Pope Benedict that this course on the extraordinary form is filled with ordinary priests – I mean priests who clearly have not come here because they are desperate to ally themselves to some faction, but who are working in perfectly average parishes the length and breadth of the country and who find themselves drawn to the reverence of the older form in order to nourish their priestly lives and thereby to foster the devotion of some of their congregations. It is not full of priests plotting to undo the Second Vatican Council, discussing the length of maniple fringes or the claimants to the Bourbon throne, just run-of-the-mill priests who feel that celebrating the extraordinary form once in a while could help them in their particular quest to be good, devout priests, or who are learning it in response to the pastoral needs of their congregations. For these reasons alone, there is nothing marginal or marginalising about the conference.

Og HER kan man lese mer om hva som i praksis skjedde på konferansen.

  3 Responses to “Den tradisjonelle latinske messen er nå blitt akseptert og normal”

  1. Takk for interessant innlegg (på en interessant blogg). Har du noen tips om nårhvor man kan oppleve en slik messe i Osloområdet?

  2. Jeg feirer den gamle messen her i Oslo ganske regelmessig. Men det er private messer, som ikke kunngjøres så tydelig utad. Send meg en e-post, om dere vil vite tid og sted. ( oddvar.moi@katolsk.no )

  3. Det begynner ihvertfall å bli bedre. Pro Missa Tridentina http://promissatridentina.de/ hadde i fjor en oversikt over antall tridentinske messer i Tyskland og det hadde økt betraktelig. Er det noen Katolsk kirke i Norge som fremdels har sidealtere?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)