okt 072009
 

Jeg har nå begynt å lese gjennom Ole Martin Stamnestrøs doktoravhandling om liturgiske bevegelse for annen gang (se også et notat om denne i oktober i fjor), og la nå bl.a. merke til dette – som jeg håper å komme tilbake til om noen dager: «The Liturgical Movement has sometimes been blamed for weakening the sacrificial aspect of the Mass, but this is precisely the angle from which (Dom Lambert) Beauduin starts when arguing for frequent reception. At the heart of sacrificial thinking is the destruction of the victim. The faithful therefore share more fully in the sacrificial act when communicating. Beauduin was of the opinion that “whatever loss the Liturgy suffers among Christian people is also a loss of the notion of sacrifice, and consequently of Christian renunciation.”

  One Response to “Messen som offer og/eller måltid”

  1. For en dyster lesning å ta med seg uti skogen:-)
    Jeg var overrasket over hvordan avhandlingen hans er skrevet, teknisk sett. Han bruker nesten aldri egne kommentarer, bare setter sammen sitater. Utrolig puslespill og det har – merkelig nok – ganske voldsom effekt. Man får nesten følelsen av å være øyenvitne til den liturgiske utviklingen fra 1800-tallet fremover – skumle greier. Anbefales hjertelig, men ikke i høstmørket…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)