Pave Benedikt om misjon blant jøder

Vårt Land har i dag også et interessant oppslag om pave Benedikts syn på jødene og deres omvendelse. Overskrifta (se over) er nokså ubalansert, men så begynner selve artikkelen slik: «Pave Benedikt sier at Israel er i Guds hender. «Kirken må ikke bekymre seg for omvendelse av jødene, men vente på tiden som er fastsatt av Gud.» Denne formuleringen av Benedikt XVI i andre bind av boken Jesus fra Nasaret vekker internasjonal oppsikt. Jeg tror utsagnet må forstås i lys av kirkens forhold til jøder ned gjennom historien, sier Rolf G. Heitinann, generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon.»

Rolf Gunnar Heitmann (min venn fra tidlig 80-tall) sier flere fornuftige ting om dette:

Heitmann leder selv en organisasjon som har som mål å få jøder til å tro at Jesus var Messias. Han tolker pavens siste uttalelser om kristen misjon blant jøder som en bekreftelse på det Den katolske kirke vedtok under 2. Vatikankonsil på 60-tallet, nemlig at jødene ikke kan lastes kollektivt for prosessen mot Jesus.

Vi må også huske på at israelsmisjon er noe annet i dag enn tidligere. Å komme til tro på Kristus er ikke det samme som å gi slipp på sin jødiske identitet. Tvert imot: Den kristne tro er jødisk, framholder Heitmann. ….

… Heitmann tror ikke paven nå forfekter det syn at det jødiske folk blir frelst «uavhengig av evangeliet». En slik utvikling vil være svært overraskende, sier Heitmann. Han merker seg at paven understreker Israels spesielle plass i frelseshistorien.

Hvordan tror du pavens uttalelser vil bli oppfattet?

Jeg tror de kan slå begge veier. Noen vil ta det til inntekt for sitt negative syn på israelsniLisjon, men det kan også åpne for en konstruktiv debatt om kirkens jødiske røtter og hva det vil si å være jøde og kristen i dag. En slik debatt hilser jeg mer enn velkommen.

Vårt Lands artikkel viser også til en artikkel av John Allen i Natinal catholic Reporter – en artikkel jeg ser mer på her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen