des 162013
 

Søndag 22. desember feires 4. søndag i advent, se bønner og tekster for messen her – kl 08.00 i St Hallvard kirke kapell.

Disse messene fortsetter hver 4. søndag i måneden også i det nye året.

  2 Responses to “Tradisjonell latinsk messe i Oslo søndag 22. desember kl 08.00”

 1. Hei, pastor!

  For en tid tilbake hadde du en super oversikt på din blogg om hvor man står og sitter i den gamle messen. Den var til stor hjelp, oppdaget jeg i dag. Jeg lurer nå på om menigheten skal delta med svar? I så fall hvor? Skal menigheten si det samme som ministranten sier?

 2. Takk for spørsmål, Jenny.
  Det er ikke noen klare regler for når folk MÅ svare i den tradisjonelle messen, men det er en del ulike tradisjoner for når folk (i tillegg til ministrant i stille messe, og kantor/kor i sunget messe) KAN svare. De franske/tyske pleier å svare svært mye, den engelske tradisjonen er vanligvis at man svarer lite eller ingenting. Jeg syns helst at folk skal svare mye, men det er ikke slik at presten bør presse gjennom sitt syn på slike områder – der folk egentlig står fritt.

  Jeg har skrevet om dette på bloggen for noen år siden, bl.a. her:
  http://aomoi.net/blogg/2008/07/hvordan-deltok-de-troende-i-messen-i-norge-for-1965/
  http://aomoi.net/blogg/2008/07/dialogmessen-i-norge-for-1965/
  http://aomoi.net/blogg/2008/08/mer-om-aktiv-deltakelse-og-prestens-stemme-i-tlm/
  http://aomoi.net/blogg/2009/03/enda-et-historisk-dokument-om-den-gamle-messen-dialogmessen/

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)