mar 162008
 

Kardinal Justin Rigali, i Philadelphia, USA, har blitt intervjua av Zenit.org, og sier at alle prestekandidater i hans bispedømme skal lære den gamle messen i løpet av studetida. Og han gir også tilbud til de som allerede er ordinert, om kurs for å lære den tradisjonelle latinske messen. Så langt har vi ikke sett mange biskoper som gjør dette. (Han snakker også om hvordan feiringa av den nye messen vil influeres av å lære den gamle – noe jeg selv har merka ganske tydelig.)

To learn what some bishops are doing to implement the document in seminaries, ZENIT spoke with Cardinal Rigali, archbishop of Philadelphia, about his plans to introduce seminarians at St. Charles Borromeo Seminary to the extraordinary form of the Mass.

Cardinal Rigali also suggested why priests already in active ministry should become familiar with the Missal of 1962.

Q: What practical steps are being taken to incorporate “Summorum Pontificum” into the life and curriculum of the seminary?

Cardinal Rigali: First there will be a lecture offered on the “motu proprio” that elucidates the theology underlying the 1962 missal so that the seminarians are afforded a clear understanding of the “motu proprio” and the Holy Father’s pastoral concern for the faithful who have a deep love for the Tridentine liturgy. ……. …….

Sometime in the spring semester, after the lecture, Holy Mass according to the extraordinary form will be celebrated once for the entire St. Charles Borromeo Seminary community. This will demonstrate to the seminarians the liturgically correct manner in which the extraordinary form of the Mass is to be celebrated. ….. …

Q: Will saying Mass according to the Missal of Blessed John XXIII affect the way a priest says the “Novus Ordo” Mass?

Cardinal Rigali: Any priest who is unfamiliar with the extraordinary form, or who has not celebrated the liturgy according to this form for some time, will probably, and quite naturally, reflect on the manner in which he celebrates Mass according to the “Novus Ordo.”

Such a reflection is positive because it cannot help but lead to a more reverent and worthy celebration of the liturgy.

  One Response to “Initiativ fra en kardinal i USA – om å lære den gamle messen”

  1. Erkebiskop Raymond L. Burke i St. Louis har også gjort dette i sitt seminar, som forøvrig visstnok er det mest populære seminaret i USA og tiltrekker seg hovedtyngden av de ortodokse seminarister.
    Han innførte ordningen allerede et par uker etter MPSP kom ut.
    ICKSP (Kristus Kongens Institutt) er store i hans bispedømme og har vært hans våpendragere siden hans tid i LaCrosse, Wisconsin.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)