mai 282006
 

I dag besøkte vi Romas synagoge og jødiske museum etter messen. Det er en stor og flott bygning, ferdig i 1904, ligner faktisk ganske mye på en kirke – aller mest innvendig. Den er tegnet av en katolsk arkitekt, men godkjent av jødenes forstandere – det uvanlige med den er at den har en firkantet kuppel. (Bildet er tatt for noen måneder siden.)

Jødenes historie i Roma går tilbake til minst 300 f.Kr., og de har vært her uavbrutt siden den tid, noe som er ganske sjeldent, i de fleste byer i Europa har de blitt forvist én eller flere ganger. Men det har aldri vært mange jøder her, i dag ca 13.000. Det samme antallet bodde her i 1938 da Mussolini innførte sterkt diskriminerende raselover.

Før tyskerne overtok kontrollen over Roma i 1943, hadde mange jøder (og andre) flyktet ut av byen, så det bodde ca. 5000 jøder her da tyskerne begynte å deportere dem. 2.300 ble deportert og bare 21 vendte tilbake i live, 20 unge menn og en kvinne. Sist uke døde en av de siste fem av disse, gammel og mett av dager, men likevel var det en trist anledning for jødene her.

  2 Responses to “Besøk i Romas synagoge”

 1. Hei
  Vi, min mann og jeg, skal reise til Roma for første gang nå i mai og har nå lest boka til Pål Bang-Hansen fra 2005 om Roma som er rik på fine fotografier og forklaringer om de forskjellige stedene. Vi ble veldig overrasket over det han skriver om byens synagoge (som vist ovenfor) som “ikke særlig vakker” mens du skriver at dette er en stor og flott bygning. I hans bok er det ikke noe bilde av synagogen, og derfor vil leseren ikke selv kunne bedømme eller danne seg noen mening om denne bygningen. Er det slik å forstå at denne bygningen ikke er verdt et besøk? Kan vi få din mening om dette ?

  Med hilsen
  Rozalia Wulff
  Oslo

 2. Rozalia Wulff
  Vi syns absolutt synagogeen var verd et besøk. Hovedsynagoge(rommet) var veldig interessant – noe jeg skriver om over. Det var også en liten synagoge der, med eldre innredning, og et museum i kjelleren.

  Museet var vel ikke det mest interessante jeg har sett, men vi hadde en interessant guide under hele besøket; en jødisk dame som hadde bodd i Roma som liten jente fram til krigen begynte – som fortalte mye om jødenes liv og historie.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)