En film om Robert Prevost / Pave Leo i Peru

Slik presenteres denne interessante filmen som ble produsert av Vatican News og lagt ut på Youtube 20. juni:

En dokumentar om Robert Francis Prevosts mangeårige misjonsarbeid i det latinamerikanske landet Peru. Filmen reiser til Chiclayo, Chulucanas, Callao, Lima og Trujillo for å utforske pavens liv gjennom stemmene og vitnesbyrdene til de som kjente ham, arbeidet sammen med ham eller mottok hans støtte som misjonær og hyrde.

 

Er uenigheten virkelig så stor mellom katolikker og protestanter?

Den store katolsk-lutherske debatten i avisa Dagen har fortsatt i juni, og selv skrev jeg dette leserinnlegget 10/6:


Da jeg for litt over 30 år siden ble opptatt i Den katolske kirkes fulle fellesskap (28/12-94) – etter å ha vokst opp i og vært medlem av Den norske kirke i 28 år, og deretter i Den evangelisk lutherske frikirke i 11 år – må jeg innrømme at spørsmålet om hvordan vi mennesker blir rettferdiggjort for Gud aldri dukket opp i mine overlegninger.

For selvsagt blir vi frelst ufortjent og av nåde på grunn av Jesu Kristi frelsesverk, det vet jo både katolikker og lutheranere (tenkte jeg, både da og nå).

Det var selvsagt viktige grunner til at jeg ble katolikk, og fem år senere katolsk prest, men spørsmålene om hvordan vi kan frelses talte verken for eller mot. For meg begynte det med en større vektlegging på sakramentene, som det vel også kunne være mulig å vektlegge mer innenfor luthersk sammenheng.

Dernest strevde jeg mye med å forstå hvem som hadde læreansvaret i en luthersk kirke, et svært aktuelt stridsspørsmål i Frikirken rundt 1990, og fortsatt forstår jeg ikke hvordan protestanter løser den saken.

Det tredje spørsmålet, som ble avgjørende for meg, var mangelen på apostolisk suksesjon i den lutherske kirke: Var jeg virkelig prest? spurte jeg meg selv. En usikkerhet om noe så essensielt kunne jeg ikke leve med, og derfor avsluttet jeg min lutherske prestetjeneste og ble katolikk.

Noen få år etter at jeg hadde blitt opptatt i Den katolske kirke, kom så den katolsk-lutherske Felleserklæringen om rettferdiggjørelsen, 31. oktober 1999. Da ble det svært tydelig for alle katolikker og lutheranere at de to kirkene i hovedsak er enige om hvordan et menneske blir rettferdig overfor Gud, og at dette spørsmålet derfor ikke lenger kunne være kirkesplittende (slik tenkte de fleste).

Det er lenge siden 1999, og det er ikke sikkert alle husker hovedinnholdet i denne felleserklæringen, derfor siterer jeg her fra artikkel 15:

«Det er vår felles tro at rettferdiggjørelsen er den treenige Guds verk. Faderen sendte sin Sønn til verden for å frelse syndere. Kristi fødsel, død og oppstandelse er både grunnlaget og forutsetningen for rettferdiggjørelsen. Derfor betyr rettferdiggjørelsen at Kristus selv er vår rettferdighet, som vi får del i gjennom Den Hellige Ånd, etter Faderens vilje. Sammen bekjenner vi: Ene og alene av nåde og ved troen på Kristi frelsesverk og ikke på grunn av noen fortjeneste i oss selv blir vi godtatt av Gud og mottar Den Hellige Ånd som fornyer hjertene, kaller og setter oss i stand til å gjøre gode gjerninger.»

I 2002 ble jeg spurt av Tidsskrift for Teologi og Kirke om jeg kunne skrive en artikkel om Felleserklæringen om rettferdiggjørelseslæren fra katolsk perspektiv. Det gjorde jeg, og artikkelen min fra den gang kan leses her: https://aomoi.net/odv/artikl/rettf-ttk-sept02.htm
Jeg skrev der en del om hvordan erklæringen ble mottatt hos oss, og det var tydelig at katolikker ikke syntes denne nye enigheten var særlig revolusjonerende (flere kalte den en overmoden frukt), mens mange lutheranere syntes det var en fantastisk nyhet. Men jeg skrev også en hel del om noen gjenstående ulikheter i de to kirkene mht. forholdet mellom rettferdiggjørelse og helliggjørelse, men også noe som passer godt inn i dagens debatt:

«Selv tenkte jeg ikke i det hele tatt på frelsesspørsmålet som noe vesentlig skille mellom de to kirkene da jeg var inne i konverteringsprosessen, og ingen av mine nærmeste, familie, kollegaer, venner, nevnte det heller…

Etter at jeg ble katolikk og etter at jeg ble katolsk prest i januar 2000, har dette inntrykket bare forsterket seg. De fleste lutherske kristne jeg møter, både lekfolk og prester, ser ut til å mene at ulikhetene i syn på rettferdiggjørelsen mellom lutheranere og katolikker er av liten betydning.

Når jeg av og til møter en luthersk teolog som er bevisst på disse «gamle» motsetningene, blir jeg noe overrasket og minnet om tidligere tiders holdninger. I dag er det vel heller synet på katolikkers forhold til helgener og bønn for avdøde, sammen med pavens og biskopenes stilling i den katolske kirke, som lutheranere reagerer på.

Mange lutherske teologer og prester har nok fortsatt store problemer med den katolske messeofferlæren, men, som sagt, jeg opplever svært lite av denne spenningen når det gjelder rettferdiggjørelsen.»

Når jeg så i avisa Dagen de siste ukene har lest at noen dyktige lutherske teologer fortsatt oppfatter skillet mellom katolsk og luthersk syn på rettferdiggjørelsen som dramatisk stort, og omtaler forskjellene med ord fra 1500-tallet (Tridentinerkonsilet), så overrasker altså dette meg en hel del.

Samtidig vet jeg at de aller fleste lutherske prester og teologer, og også pastorer og kirkeledere i andre kirkesamfunn som jeg regelmessig møter, ikke tenker og tror at vi katolikker lærer en annen vei til frelse enn de selv gjør.

Ville det ikke vært en god idé om samtalen om rettferdiggjørelsen mellom katolikker og lutheranere refererer til felleserklæringen fra 1999, heller enn til polemiske tekster som er nesten 500 år gamle?

Debatten om katolsk og luthersk lære er en velsignelse

Odd Sverre Hove (nettopp fylt 78 år) har stor innsikt i mange spørsmål, og i Dagen skriver han 3/6 om at den nå pågående teologisk debatten også er en velsignelse:

… Kvalifisert lærestrid er en vei til velsignelse fordi det handler om å oppfylle budet om å «gi akt på læren», altså det motsatte av lære-likegyldighet (som er en synd mot Guds bud).

I kjølvannet av Den norske kirkes vedvarende forfall og sammenbrudd som kristen kirke, er det egentlig ikke spesielt overraskende at en del prester og lekfolk speider etter en mer intakt kirke å ha tilhørighet i.

Det er heller ikke overraskende at Romerkirken (etter to så forbløffende paver som Johannes Paul den 2. og Benedikt den 16.) kan fremtre som et attraktivt alternativ. Slike konverteringen har krav på respekt, også fra vår side som samtidig beklager de konverteringene noen av våre beste venner har foretatt.

For i de nyere norske konverteringene har selve lære-konflikten mellom luthersk og katolsk troslære til dels vært urimelig konturløst avbildet. Fra utsiden har det vært et inntrykk at noen enkelt-konvertitter kan ha svelget på bevisstløst vis dogmatiske kameler av adskillig størrelse.

Dét er en hovedgrunn til at katolisisme-debatten i Dagen de siste ukene har vært så fruktbar. Den har gjort det mye tydeligere at konvertering fra luthersk til katolsk troslære innebærer at man beveger seg tvers over en fundamental kløft. En kløft som setter skille mellom to motsatte tros-systemer.

Jeg bruker bevisst bilde av en kløft, blant annet fordi jeg nedenfor vil komme tilbake til et annet bilde, et ørken-bilde. …

Katolikker og lutheranere er unike på viktige punkter, men disse to gruppene kan fortsatt snakke sammen, avslutter Hove, det kan man ikke med alle teologisk grupperinger. Han avslutter sitt innlegg med denne interessant observasjonen:

… Og nå er det jeg kommer til forskjellen mellom en kløft og en ørken. Den sondringen har jeg fra Carl Fr. Wisløff.

Han lærte oss som satt under kateteret hans, at lutherdom og katolisisme er adskilt av en dypt kløft. Men når man roper høyt, kan man fremdeles høre hverandre tvers over kløften.

Derimot er dette helt annerledes med de liberale teologene innenfor både lutherdom og katolisisme. Lærebevisste lutheranere og katolikker er adskilt fra liberale lutheranere og katolikker – ikke bare av en kløft, men av en ørken.

Samme hvor høyt man roper, er det ingen på den andre siden av ørkenen som kan høre og forstå noe som helst.

Katolsk-luthersk debatt i avisa Dagen

I avisa Dagen har det i mai måned (og debatten er visst langt fra ferdig), etter pavevalget, vært en nokså intens debatt om luthersk og katolsk kristendomsforståelse. Dag Øivind Østereng har vært aktiv i debatten og dette syns jeg (så langt) er hans beste innlegg – i Dagen 22/5:

Jeg har intet ønske om å harmonisere reelle forskjeller, men jeg kan heller ikke forholde meg taus og akseptere en fremstilling av katolsk tro som virker fremmedgjørende. Derfor velger jeg å svare, ikke for å vinne en debatt, men for å klargjøre hva Den katolske kirke faktisk lærer om frelsen.

Bygstad stiller spørsmålet om det Jesus gjorde, er nok i romerkirkens øyne. For en katolikk er svaret på det spørsmålet et ubetinget ja. Det er nok, det som Jesus gjorde.

Hele vår frelsesforståelse hviler på det Jesus én gang for alle gjorde på korset. Ingen gjerning fra vår side kan legges til dette. Intet menneske kan forbedre eller supplere Jesu soning. Det er «fullbrakt».

Likevel mener Bygstad at Den katolske kirke, gjennom sin lære om nåde, fri vilje og rettferdiggjørelse, reelt sett legger noe til Kristi verk og dermed forkynner «et annet evangelium».

For undertegnede, som har gått veien fra å være luthersk prest til å bli katolikk, er dette spørsmålet ikke bare viktig, men dypt personlig. Jeg hadde aldri gått til Den katolske kirke om den lærte selvberging.

Faktisk var dette spørsmålet avgjørende viktig for meg å få avklart før jeg konverterte. Det var nettopp dypdykket i nådens mysterium som overbeviste meg om at Kirken ikke står i motsetning til evangeliet, men bærer det videre i hele sin bredde, dybde og fylde.

I Den katolske kirke har jeg ikke kommet bort fra Jesus, men mye nærmere ham som alltid er med oss i og gjennom Kirken, som er hans legeme, og i alterets sakrament. …

Vi besøkte L’Abri etter 40 år

40 år etter at min kone og jeg møttes for første gang, var vi tilbake på L’Abri i Huémoz, Sveits, tirsdag 8. april 2025. Bildene (alle kan gjøres større) viser meg og oss begge foran L’Abris hovedhus, Bellevue, utenfor på balkongen, deretter sitter jeg foran huset til en av våre favorittlærere, Ellis Potter, Arlyne står ved vannposten i landsbyen, et par bilder fra biblioteket der vi tilbrakte mye tid sammen, og til sist blomster og fjell.

Mor fylte 94 år

Her er et bilde av min mor, meg selv og tre av mine fire søsken, på Bryne på den store dagen.

Våren 1985 i Huémoz i Sveits

Vi møttes altså i Huémoz i kantonen Vaud i fransktalende Sveits i februar 1985 og var sammen der i mars og april, før jeg reiste tilbake til Sverige (vestre Skåne) der jeg bodde da. Huémoz ligger et par hundre høydemeter nedenfor det mer kjente skistedet Villars-sur-Ollon.

Vi møttes på denne flotte plassen med fantastisk utsikt over Rhone-dalen fordi det var her det kristne studiesenteret L’Abri lå og fortsatt ligger. Jeg reiste tilbake til Nordiska L’Abri (der jeg jobbet) tidlig i mai, mens Arlyne ble igjen i Sveits til starten av august.

Vi møttes for 40 år siden

Min kone og jeg møttes for 40 år siden i dag. Vi tror det var 20. februar 1985, vi forlova oss i september og så gifta vi oss 14. desember samme år. Slik så vi ut den gangen (klikk på bildene for å se større utgaver).

Preken ved min første messe

Jeg feiret som vanlig min første messe (primitz) dagen etter prestevielsen, søndag 9. januar, som i år 2000 var Festen for herrens dåp, år B – og jeg hadde ikke hørt/forstått at det er vanlig at en annen prest holder preken i en prests primitz. Jeg sendte teksten (nok lett redigert) til St Olav tidsskrift som trykket prekenen i nr1/2 år 2000. Her er teksten:

Vi feirer i dag festen for Herrens dåp. Vi som Guds barn hører om hvordan Hanen elsker også oss, som han elsket sin enbårne Sønn, og hvordan Gud i dåpen har gir oss nytt liv, syndstilgivelse, Åndens gave og sin kjærlighet.

Jeg vil i dag ved min første hellige messe spesielt få takke Gud for kallet til prestetjeneste, og jeg vil be menighetens forbønn for min framtidige tjeneste.

“Se – der er Guds lam, han som tar bort verdens synd,” hørte vi i evangelieverset, rett før evangeliet ble lest. Og i evangeliet hører vi at Jesus mottok Johannes sin dåp – til syndenes forlatelse. Ikke fordi han selv hadde syndet, men for å identifisere seg med alle menneskers synd, på samme måte som han senere skulle dø for alle våre syn.

Herrens dåp er en viktig fest i Åpenbaringstiden som vi nå er inne i. I denne perioden i kirkeåret ser vi at Kristus viser seg for hele verden som Frelseren, og i dag hører vi om tegn og bekreftelse på at Jesus er den han utga seg for å være, og også om en videreføring av det som skjedde med Jesus nede ved Jordan-elven.

I Jesu dåp er det den Hellige Ånd som er tegnet på at han er den sanne Messias. Ånden kom ned over Jesus som en due til vitnesbyrd for alle som var til stede. Faderens røst kom også fra himmelen og bekreftet at Jesus er Guds sønn.

Videreføringen av dette budskapet er at Kristus skal selv døpe alle dem som tar imot hans budskap med den samme Ånd han selv mottok – med en dåp som er mer enn Johannes-dåpen, en dåp som både tar bort synd og gir nytt liv. Egentlig handler dagens budskap mer om vår dåp enn om Jesu dåp; vi blir minnet om hvor høyt Herren elsker oss, både da vi ble innlemmet i hans familie, og hvordan han hver dag viser oss sin kjærlighet gjennom sitt ord og sine sakramenter.

I dagens første lesning hørte vi veldig kjente vers fra profeten Jesaja, bl.a. dette: “Så sier Herren: Hør, alle som tørster, kom hit og få vann” – vers som tydelig viser til dåpen. Jeg synes det er enestående at nettopp vann er det middelet som brukes i dåpens sakrament, det aller mest livsnødvendige og livgivende som finnes på jorden. Hos Jesaja leser vi også disse ordene: “Kom, dere som ikke har penger nok! Kjøp kom, så dere kan spise, ja, kom og kjøp uten penger, uten betaling vin og melk.” Kom/brød og vin viser til nattverden, og det gjøres helt klart at alle disse gavene er helt gratis og gis til alle som vil ta imot.

Dagens andre lesning tar opp det vitnesbyrdet som ble gitt ved Jesu dåp ved den Hellige Ånd og sier: “Og Ånden er den som vitner, for Ånden er sannheten. Ja, de er tre som vitner: Ånden, vannet og blodet.” Det tredje punktet her, blodet, viser selvsagt til Jesu død på korset, som vel er det aller mest avgjørende vitnesbyrdet om hans kjærlighet til oss mennesker.

Rett forstått er denne festen for Herrens dåp en foregripelse av hele påskemysteriet – vi opplever jo til stadighet at Bibelens budskap og vår messefeiring kommer tilbake til dette utgangspunktet for kristentroen.

Det Jesus her begynner på, gjennom sin dåp, er at han først av alt baner veien for vår egen dåp, og dermed vår frelse og befrielse. La oss derfor takke Gud for den dåpen vi selv har mottatt: en dåp som gir syndenes forlatelse, den Hellige Ånds gave og evig barnekår hos Gud.

I Faderens og Sønnens og den Hellige Ånds navn. Amen.

Prestejubileum – 8. januar 2000-2025

Jeg feiret i går 25-årsjubileum som katolsk prest, og som bildet (tatt av Petter T. Stocke-Nicolaisen) viser feiret jeg det i en høytidelig messe (trykk på det for å se en større utgave). Det var naturlig nok en viktig dag for meg og jeg hadde invitert biskop Bernt Eidsvig og biskop-elekt Fredrik Hansen til å delta i messen, og også 12 prester og 4 diakoner. Messen ble kanskje enda mer høytidelig enn jeg hadde tenkt, men et sølvjubileum skal gjerne feires stort.

Jeg hadde ikke tenkt på eller planlagt noen nyhetsdekning av dette, men jubileet ble slått opp ganske stort på katolsk.no – SE HER. Jeg svarte, som man ser,  ærlig også nokså fyldig på spørsmål jeg ble stilt om disse 25 årene.

Artikkelen viser også til en nyhetssak fra NTB høsten 1999, en måneds tid før prestevielsen – LES DEN HER. Under mottagelsen etterpå ble også et brev jeg  hadde sendt til preste- og teologvenner i september 1999 nevnt i en av hilsenene; min vei til Den katolske kirke hadde fått en viss betydning ble det sagt.

Flotte solnedganger

Dette bildet viser en av de siste, flotte solnedgangene i 2024, ved Amadores-stranda på Gran Canaria, ikke lenge før vi skal reise hjem til Oslo og kulden.

En tur opp i fjellene

Litt før jul reiste vi et par dager opp i fjellene (på Gran Canaria); bodde et par dager i Tejeda, kjørte rundt en dag på smale og svært svingete veier, og gikk bl.a. opp til Roque Bentayga øverst til høyre på bildet under (klikk på det for å se en større utgave). Roque Nublo, øverst til venstre, gikk vi ikke opp til denne gangen. I forgrunnen ser vi landsbyen Tejeda.

69 år gammel

Bilde tatt på Gran Canaria, skjegget vil nok være helt hvitt om jeg lar det vokse.

I syden også denne vinteren

I år har vi reist ned til Gran Canaria litt tidligere enn vanlig for å være tilbake i januar før mitt 25-års prestejubileum 8. januar. Bildet over viser solnedgangen over Amadores-stranda sett fra vår balkong.

Hovlands messe

Hovlands messe, nr. 13 i vår katolske salmebok, er godt likt og mye brukt. På Kjell Arilds Pollestads FB-side leser jeg nå hvordan vi fikk den:

Det er hundre år siden komponisten Egil Hovland ble født. Han inviterte meg flere ganger til å holde foredrag i Glemmen menighet i Fredrikstad, der han allerede i 1949 satte seg på orgelkrakken og ble sittende gjennom hele sitt lange liv.
….
Han var et evangelium å være i nærheten av, og det er neppe noen overdrivelse å si at hele hans musikk var et uttrykk for hans kjærlighet til Gud og mennesker. Hans lykke var å gi, på alle plan. Det vanket også middag hjemme hos ham og kona.

Selv ledet jeg på denne tiden arbeidet med en ny katolsk salmebok, «Lov Herren», som ble utgitt i 2000. Da Hovland spurte hva jeg skulle ha i honorar for foredraget, nektet han å godta at jeg ikke skulle ha noe. Det var jo et honorar i seg selv å samarbeide med en slik mann.

«Du kan jo lage en messe til vår nye katolske salmebok,» sa jeg da som en spøk. Han tok meg på ordet, messen kom i posten med alle sine noter – det var til og med en egen melodi til trosbekjennelsen. Den står på nr. 13 i salmeboken og er blitt en av de kjæreste og mest brukte. Og vi fikk den gratis.

100 år siden Sigrid Undset ble katolikk

Også First Things skrev om Sigrid Undsets opptakelse i Den katolsk kirke på 100-årsdagen sist fredag:

One hundred years ago today, at the age of forty-two, Norwegian novelist Sigrid Undset entered the Catholic Church. It was a quiet affair: just her godmother—photographer and fellow convert Mathea Bådstø—and a few others gathered in the recently-completed St. Torfinn’s chapel in Hamar, on the shores of Lake Mjøsa in eastern Norway. The next day, the Feast of All Souls, Undset received her First Communion in the same chapel, alongside two other village children—an experience she described as “like being in Paradise.” …

… the date of her entrance into the Church, the Feast of All Saints, must have held profound significance for her. The recognition of a host of hidden “friends,” which Undset had absorbed from her vast and sympathetic reading of medieval literature, comes through on nearly every page of her masterful trilogy, Kristin Lavransdatter. Completed before her conversion, the saga introduces us to a number of Norway’s heavenly intercessors: St. Sunniva, St. Hallvard, and, most significantly, Norway’s patron saint, the great St. Olav Haraldsson, Rex Perpetuus Norvegiæ. Kristin develops a particular devotion to him: “He was the one she had heard so much about that it was as though she had known him while he had lived in Norway and had seen him here on earth. …” 

Bildet er av Aage Remfeldt – klikk på det for å se en større utgave.

I dag hadde far fylt 100 år

Min far døde dessverre for snart 31 år siden, men i dag er det 100 år siden han ble født; 2. november 1924.
Bildet over er mine foreldres bryllupsbilde fra 15. august 1953 – og mor lever fortsatt.

Flere brev fra bispesynoden

Jeg skrev for et par uker siden om en spesiell type rapporter fra bispekonferansen i Rom i høst. I alt er det publisert 12 slike brev fra «Xavier Rynne II», her er de siste:

12/10 – BREV 6
14/10 – BREV 7
17/10 – BREV 8
19/10 – BREV 9
22/10 – BREV 10
25/10 – BREV 11
28/10 – BREV 12

I oppsummeringen i brev 12 får ikke denne bispesynoden veldig gode karakterer:

Overhyped

The hype surrounding the three-year “synodal process” of 2021–2024 began with the Synod leadership itself. In numerous interviews, Synod general secretary Cardinal Mario Grech and the Synod relator general, Cardinal Jean-Claude Hollerich, S.J., insisted that, thanks to the “synodal experience,” the “People of God are on the move”—as if the People of God had not been “on the move” since the first Christian Pentecost; as if the Church had been stalled and spinning its wheels in the decades after the Second Vatican Council. That self-congratulatory and self-satisfied usage fit snugly within the cast of mind of such as Fr. Thomas Reese, S.J., who recently wrote, evidently without blushing, a daffy history of the Church since 1962: “The Church has gone through the revolutionary reforms of the Second Vatican Council, followed by the repressive regimes of John Paul and Benedict. Francis has once again opened the Church to free discussion . . .” And if this was how the Synod managers and the progressisti of Catholic journalism were thinking, it was unsurprising that the Washington Post’s Anthony Faiola should describe Synod-2024 as “the most significant Catholic gathering since the 1960s.” – What nonsense.

Any number of World Youth Days have had a far more enduring impact on the life of the Church than Synod-2024 will likely have. World Youth Day-1993 in Denver was a critical turning point in the life of American Catholicism, and its effects are still being felt through evangelical, catechetical, and pastoral outgrowths of that experience like the Fellowship of Catholic University Students (FOCUS) and the Augustine Institute, and through the innumerable priestly and religious vocations, and vocations to holy matrimony, inspired by WYD-1993.

The Extraordinary Synod of 1985, which marked the twentieth anniversary of the conclusion of the Second Vatican Council, found the master key that unlocked the treasure chest of the “council without keys” and integrated the riches of Vatican II in its description of the Church as a communion of disciples in mission. The living parts of the world Church embraced that way of thinking and embodied it in mission and evangelization. …

Et annet negativt element nevnes også:

Overmanaged

Before the Synod on Synodality fades further in the rear-view mirror, it’s important to confront another myth about the “synodal process”: namely, that it was uniquely open, transparent, dialogical, and unprecedented in scope. – More nonsense.

The consultations leading up to the Synods at the parish, diocesan, national, and continental levels never engaged more than, at most, 1 percent of the world’s 1.3 billion Catholics, many of whom were more interested in getting on with their lives as missionary disciples than in sitting through small-group discussions dominated by the agenda-driven. …

På tross av dette påpekes noe positivt:

Providentially Heartening

For this synodal process between 2021 and 2024 has some real accomplishments to its credit. It has allowed firm new friendships to form on a global basis among leaders of the living parts of the world Church, both clergy and lay.

It has decisively clarified the fact that, despite the thirty-five years of brilliant magisterium created by John Paul II and Benedict XVI, there remain significant voices within the Church promoting the theological, moral, and pastoral agenda of Catholic Lite. In the debate over the Catholic future, all the cards are now out on the table—and it is clear which hands are playing which cards. That the dying parts of the world Church are those who remain committed to the Catholic Lite agenda and its absorption of the spirit of the age has been made unmistakably clear. And while some may find it strange, even bizarre, that this process has been led by men and women from rather moribund parts of the world Church, others, arguably more prescient, have found this usefully clarifying, too.

That the Catholic Lite agenda at Synod-2024—the affirmation of the teaching authority of national bishops’ conferences, the endorsement of a female diaconate understood as part of Holy Orders, the LGBTQ+ program, proportionalist moral theology that dumbs down the moral life—did not gain anything resembling consensus, even in a Synod as carefully arranged and managed as this one, can only be, as one bishop said, the work of the Holy Spirit. …

Skroll til toppen