mai 222006
 

Opus Dei har valgt å ikke rope på boikott av Da Vinci-filmen, der de blir omtalt særdeles ufordelaktig, men heller å appellere til folks og filmskapernes edle sinnelag, samt å utnytte publisiteten de får på en positiv måte. 17. mai kom de med en pressemelding med følgende innhold:

Romanens fornærmende karikaturer av Jesus Kristus, kristendommens historie, Den katolske kirke og Opus Dei har alle blitt beholdt i filmen. Deres krenkende effekt har til og med blitt større siden bilder er mer kraftfulle i sitt språk.

Sony har også bekreftet at det ikke i forkant av filmen vil komme noen melding som tydeliggjør at enhver likhet med virkeligheten er en ren tilfeldighet.

Mange katolikker, andre kristne, jøder, muslimer og andre mennesker av god vilje har hevet stemmen og bedt Sony om respekt for religiøse overbevisninger. Vi har således ikke appellert om å få noen særbehandling. Heller ikke har vi ønsket å begrense noens ytringsfrihet. Fra første stund har vi appellert til Sonys følelse for menneskelig hensyntaken og ære. Denne appellen har beklageligvis ikke fått gehør.

Hele pressemeldingen kan leses her.

Forøvrig virker som om filmen, på tross av elendige kritikker de fleste steder rundt om i verden, har hatt en økonomisk svært innbringende premierehelg. Les mer om reaksjonene her.

  7 Responses to “Opus Dei om Da Vinci-filmen”

 1. Etter aa ha sett filmen, er jeg nesten overrasket over at Opus Dei ikke er mer forbanna enn det de gir uttrykk for.

  Siden du bringer opp emnet Opus Dei, vet du om de er i ferd med aa etablere seg i Norge? Jeg ser at deler av nettsidene deres relativt nylig (?) er blitt oversatt til norsk.

 2. Andreas
  Jeg har lest denne artikkelen om Opus Dei’s strategi ang filmen, om hvor vellykket det har vært så langt: http://www.godspy.com/issues/Opus-Dei-and-The-Da-Vinci-Code-by-Austen-Iveriegh.cfm

  Ellers så ber de i pressemeldingen (som ble sendt ut før filmen ble vist) om noe så tydelig som en “melding som tydeliggjør at enhver likhet med virkeligheten er en ren tilfeldighet”. Det har de så dessverre ikke fått.

  Ang. etablering i Norge/Oslo katolske bispedømme, så handler det om å få tillatelse fra biskopen. Det har de spurt om tidligere og så langt ikke fått. Opus Dei presten i Stockholm er forholdvis ofte på besøk i Norge, og han behandles vennlig nok, men under vår tidligere biskop ble det ikke gitt tillatelse til vanlig/fullt arbeid i vårt bispedømme. Jeg kjenenr ikke til at dette snrt kan forandres.

 3. Takk for linken, det var en interessant artikkel. Uansett synes det virker ganske klart det de ikke er särlig godt tjent med boken/filmen. Opus Dei er jo tross alt en av de faa tingene i Dan Browns roman som faktisk eksisterer i virkeligheten (sammen med DKK og stedene handlingen finner sted). Interessant er det ogsaa aa höre at Opus Dei er saapass kontroversielt innen Den katolske kirke.

 4. Kommer Opus Dei til Norge ?
  Fader Berhard kommer en fredag i måneden til Oslo,
  og mange setter pris på dette, bl.a. Fru Prof. Janne Haaland Matlary.
  OKBs nåværende biskop, Eidsvig, har et mere positivt forhold til Opus Dei.
  Johanne sPaul II, skirver at Opus Dei er mitt hjertebarn, og gjorde det han
  kunne for legorganisasjonen.

  Konsultorutvalget/presterådet skal etter sigende tidligere ha uttalt at Opus Dei ikke bedriver menighets-
  arbeid, og at de ikke er lojale overfor den lokale biskop. Opus Deis arbeid i Sverige er et bevis på at dette ikke stemmer, og ikke minst Opus Deis egne statutter, sier det samme.

  Presterådets uttalelser finnes ikke i noe menighetsblad eller i Broen. Kanskje er uttalelsene bare rykter.

  Uansett, idag er det en ny biskop, og et nytt presteråd. Biskopen har selv sagt at det nå er han som bestemmer, og presterådet er ikke bunnet opp i de tidligere råd.
  Vi ser av navnene på prestene i presterådet, at vi nå har prester der, som har de mere klassisk katolske syn også på presteembedet, homofili, kvinnelige prester etc..

  Tiden er inne for at Opus Dei får etablere seg i Norge !

  Opus Dei er allerede i det protestantiske Estland ????????

 5. Jeg har ikke vært med og diskutert dette spørsmålet i presterådet, men har inntrykk av at medlemmene ikke syns tiden har vært inne til å invitere Opus Dei til Norge, men at det ikke har vært noen sterk avvisning. Det kan godt tenkes at tiden nå er inne.

 6. til alle:

  Nå begynner det å komme seg her, nå får Moi respons.

  Jeg er spesialist på graler og da Vinci, og mindre på apostler.

  Opus dei er interessant, og vi må ta dem med tang og med den obligatoriske klype salt og inspisere dem fra begge sider. Begrepene de farer med er slett ikke ukjente fra min skolerte og erfarne synsvinkel, og jeg finner det typisk våkent fra Johannes Paul 2 sin side at han så deres viktighet og velforankrede og effektive tyngde innen vestlig sivilisasjon.

  De bør så avgjort slippes til så vi kan få tatt dem i kraven og tråkke dem ned og ta dem bakfra, alternativt ta dem i kraven, trøkke dem opp til veggen, fike dem opp, lese dem teksten og lære dem kjerringa. Jeg tror de vil tåle det.

 7. Kom over en blog skrevet av en Opus Dei-prest: http://davincicode-opusdei.com/

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)