mai 292006
 

Bildet viser at pave Benedikt ydmykt går inn gjennom porten til utryddelsesleiren Auschwitz i går, søndag. Jeg syns han talte gripende og dristig om målet med nazistenes utryddelsesleirer. Her er et utdrag av hans tale:


“Å tale på dette fryktelige stedet, der så mange forbryterske handlinger ble utført mot Gud og mennesker, er nesten umulig – og det er spesielt vanskelig for en kristen, og for en pave fra Tyskland. … Hvor mange spørsmål reiser ikke dette stedet? Ett spørsmål dukker stadig opp; hvor var Gud da dette skjedde? Hvorfor var han stille? Hvordan kunne han tillate denne nedslaktingen, denne ondskapens triumf?

Ordene fra Bibelens Salme 44 kommer til oss på et slikt sted:
Du har støtt oss bort dit hvor sjakalene holder til, og skjult oss i det dypeste mørke. … for din skyld drepes vi dagen lang, vi regnes som slaktesauer. Våkn opp! Hvorfor sover du, Herre? Våkn opp, forkast oss ikke for alltid! Hvorfor skjuler du ditt ansikt, hvorfor glemmer du vår nød og vår trengsel? Vår sjel er bøyd i støvet, vår kropp ligger trykket til jorden. Reis deg og kom oss til hjelp, fri oss ut for din trofasthets skyld!

Dette smerteskriket, som Israel sendte opp til Gud i sin lidelse, kommer også fra andre, som til alle tider – i går, i dag og i morgen – lider pga. kjærlighet til Gud, kjærlighet til sannhet og godhet. Hvor mange av disse er det ikke, også i vår tid! ….

De mange minneplakettene her i Auschwitz får oss til å tenke. Det er én her på hebraisk. Herskerne av Det tredje riket ville knuse hele det jødiske folket, utslette dem fra jordens befolkning. På den måten ble salmens ord ”vi drepes dagen lang, vi regnes som slaktesauer” oppfylt på en fryktelig måte.

Dypt inne i seg ønsket disse fryktelige forbryterne, ved å utslette dette folket, å drepe den Gud som kalte Abraham, som talte på Sinai-fjellet og der ga retningslinjer til hjelp for alle mennesker, prinsipper som har evig verdi. Hvis dette folket, ved sin eksistens alene, var et vitne om Gud som talte til menneskene og tok oss til seg selv, da måtte denne Gud dø og makten måtte tilhøre mennesket alene – tilhøre disse menneskene, som trodde at de som hadde makt kunne gjøre seg til verdensherskere. Ved å ødelegge Israel ønsket de i virkeligheten å rive opp med roten hele den kristne tro og erstatte den med en tro de selv hadde laget: troen på menneskenes makt, troen på de sterkes makt.”

Les hele pavens tale på engelsk her.

  6 Responses to “Pavens tale i Auschwitz: “Nazistene prøvde å drepe Gud.””

 1. Hva syntres du om den hjelp den katolske krike ga nasizter etter krigen med å flykte. DR Mengele som du sikkert kjenner til ble hjulpet til Sør Amerika med den katolske kirke sin hjelp.

 2. Kanskje et ferskt eksempel fra virkeligheten kan gi et svar på ditt spørsmål:
  I går besøkte jeg det jødiske museet her i Roma, og guiden, som selv var jøde og hadde levd i Roma under krigen, tok opp katolikkenes holdninger mange ganger i sin forklaring – naturlig, siden de aller fleste menenskene i Roma var katolikker. Hun sa at noen kristne/katolikker hadde hjulpet jødene, bl.a. gjemt dem for tyskerne, mens andre katolikker hadde angitt dem til tyskerne.

  Jeg vet ikke om det var protestanter eller katolikker som hjalp Mengele og andre nazister å flykte, det er vel heller ikke så viktig, for i alle land og i alle religioner er det noen som gjør godt og andre som gjør ondt.

 3. Jeg har stor repsekt for katolikekr siden jeg har flere venner som er det selv. Men det kan faktisk bevises at Mengele og flere andre ble hjulpet til Argentina og Sør-Amerika av den katolske kirke. Dette har faktisk CIA bekreftet i flere dokumentarer.
  Jeg mener ikke å hetse den katolske kirke på noen som helst måte, men litt selvkritikk og oppgjør hadde vært på sin plass.

 4. Hva betyr “den katolske kirke” her? Var det den offisielle katolske kirken, Vatikanet, eller var det noen katolikker som hjalp ham/dem uavhengig av kirkens organisasjon?

  Jeg sa jo i mitt første svar at det helt klart var katolikker som var på feil side under (og etter) krigen, så det trenger vi ikke diskutere. Men hvis det var Den katolske kirke offisielt som hjalp Mengele og andre nazister, stiller jo saken seg noe annerledes.

 5. Det var meget lett å reise til Argentina etter krigen. Noen hjelp fra etabelerte organisasjoner var ikke nødvendig.
  Den katolske Kirke blev imidlertid betraktet som et av de to internasjonale onder i 1937, og sammen med jødene, var den katolske Kirke det religiøse samfunn som ikke kunne forenes med nazismen. Opus Dei, er også beskyldt for å skulle ha hjulpet dr. Mengele, Eichman etc, til Argentina. Dette blev påstått som et fakrum i Morgenbladet for et år siden. Opus Dei, blev imidlertid forbudt av nazistene, så det ville være pussig at ofrene vil hjelpe sine undertrykkere til et liv i frihet, uten å ta ansvar for sine handlinger.

  På den andre side har jeg opplevd prester som har hjulpet mennesker i nød, desperasjon, til et bedre liv, ofte uten å kjenne menneskenes virkelige bakgrunn. En misforstått aksjon som den barmhjertige samaritan kan også tenkes å ha skjedd, der presten også har vært politisk naiv og troskyldig.

 6. Det er vel ein av desse vandrehistoriane som går rundt fordi det “er jo” eller “må jo vere” sant.

  mvh

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)