Hvordan var messen i din menighet i dag?

Søndag for en uke siden leste jeg en blog der alle leserne ble invitert til å skrive inn om hvordan messen i dere menighet ble gjennomført den søndagen, første søndag i advent. Hva slags liturgisk farge ble brukt (noen steder i USA bruker man blått!), hvordan var musikken, hvordan var prekenen etc.? Svært mange skrev inn og fortalte hva de hadde opplevd i sin egen kirke – LES OM DET HER.

I dag hadde vi i vår menighet barnemesse både i den engelske messen kl 09.30 og i den norske messen kl 11. Barnemesser syns jeg ofte er litt vanskelige å få til, men i dag syns jeg det stort sett gikk godt i den engelske messen jeg selv hadde. Barna kom fram både med kollekten, brød og vin til nattverden og mange pakker til de fattige som ble lagt foran alteret før nattverden (fungerte symbolsk veldig godt), og vi brukte en av de spesielle eukaristiske nattverdbønnene for barn, som fungerte godt (det er første gang jeg har brukt den). Det som mange prester ser ut til å gjøre (men som jeg aldri gjør), er å be alle barna i kirken om å komme fram til alteret under Fadervår. Jeg syns dette forstyrrer nattverden ganske mye, og det heller ikke meningen (ut fra messeboken) at vi skal gjøre det.

Under kirkekaffien kom det en dame bort til meg og spurte hvorfor det ikke var et rosa lys i vår adventskrans. Jeg kunne ikke svare på hvorfor (siden jeg er ny her), men jeg sa at jeg også fra Bergen var vant med rosa lys i kransen tredje søndag i advent, og også rosa messehagel den dagen. Tredje søndag i advent kalles ofte gaudete-søndagen (=gled dere), og er adventssøndagen med det gladeste og mest forventningsfulle temaet – og da sier de liturgiske bøkene at man kan (men man trenger ikke) bruke rosa isteden for fiolett.

Et siste viktig punkt i liturgien er sangen/musikken. Her har vi i vår engelske messe en ganske moderne engelsk/amerikansk stil – både på messens faste ledd og salmene. Dette fungerer for så vidt greit, men jeg skulle ønske at vi kunne variere litt og noen ganger (kanskje en gang i måneden) kunne synge de faste ledd på latin med en av de meste kjente melodiene, sannsynligvis ‘missa dei angelis’.

6 hendelser på “Hvordan var messen i din menighet i dag?”

  1. Elida
    Tre lys på alteret, er det ikke andre søndag i advent – eller har jeg misforstått noe her?

    Dessuten: Er det noen steder i Den norske kirke vanlig med rosa lys tredje søndag i advent, eller er det bare en katolsk tradisjon?

  2. Tre hvite lys på hver side av alteret. De hadde sikkert to lilla/rosa adventslys også, men det så jeg ikke etter. Tror de tre lysene på alteret markerer en helgen eller noe sånt.

  3. Tre lys på hver side av alteret kirken jeg var i (som vanlig).

    Hva med adventkransen ?

    I en katolsk kirke i mitt nærområde gjør man et nummer av å tenne adventkransen, som henger meget sentralt i kirken. I en annen katolsk kirke, som ligger i nærheten av mitt hjem, mener man at adventkransen er hedensk, og at den ikke har noen berettiglese i kirkerummet i adventstiden.

    Det er sikkert noen som har en mening om dette ?
    Selv klarer jeg ikke å hisse meg opp over adventkransen.
    Jeg ser på den nærmest som jeg ser på blomsterdekorasjoner i kirken.
    Uten noen religiøs betydning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen