Kan en katolikk gå inn for en kjønnsnøytral ekteskapslov?

Jeg fikk nettopp en kommentar til et annet innlegg (som handlet om noe helt annet), men poster heller spørsmålet som eget innlegg – uten å svare på det:

Manuela Ramin Osmundsen er katolikk. I kraft av sin stilling som likestillingsminister fronter hun den nye ekteskapsloven som skal fremmes for Stortinget til våren. Som denne bloggens lesere er godt kjent med, er det stor motstand mot denne loven i mange kristne sammenhenger.

Mitt spørsmål er: Hvilke konsekvenser vil det få for Manuela Ramin Osmundsen at hun som katolikk fremmer en lov som så klart strider imot Guds ord, og Kirkens lære? Vil hun kunne nektes å delta i eukaristien?

Mvh
Bjørn Olav Hansen

bjornolav.blogspot.com

(OPPDATERING:
Se mitt innlegg under, der jeg svarer et forsiktig nei på Bjørn Olav Hansens spørsmål.)

4 hendelser på “Kan en katolikk gå inn for en kjønnsnøytral ekteskapslov?”

  1. I et intervju i gårsdagens Vårt Land sier hun selv at hun er katolikk. Jeg vet ikke noe annet. Takker Christian S for svar. Håper flere kan bidra, da jeg oppriktig er interessert i å vite hvordan Den romersk-katolske kirke ser på dette. Det hadde vært veldig fint om også pater Moi kunne bidra med et svar.

  2. Generelt må man si at en diskusjon om en person kan motta kommunion ikke kan føres offentlig på særligfruktbar måte – siden det kan være ukjente faktorer som bare sjelesørgeren og den aktuelle personen vet om.

    Samtidig er det ting som alle katolikker vet vil utelukke fra nattverden, mest kjent er det at personer som lever i et ikke-kirkelig ekteskap (vanl. 2. eller 3. ekteskap) ikke kan motta nattverd. I USA har det også vært svært mye diskutert om personer som aktivt og offentlig har støttet retten til fri abort kan motta nattverden. Der har de lokale biskopene (som avgjør en sånn sak) kommet til ulike konklusjoner – og her heller jeg til at man (dvs. biskop/sogneprest) bør gi beskjed til disse personene at de bør avstå fra å motta kommunion.

    Men jeg må også legge til at diskusjonen om å tillate en kjønnsnøytral ekteskapslov er noe mindre alvorlig, moralsk vurdert. Det man diskuterer her er om et land kan åpne for dette i sine lover (med de negative konsekvensene det vil få), ikke om det er synd å inngå et slikt ekteskap (noe det vil være) – mens abortloven handler om å direkte ta menenskeliv. I Norge er det nå sånn noenlunde blitt godtatt at vi har en partnerskapslov for homofile/lesbiske, og at man ikke kan nektes nattverden om man støtter dette.

    Jeg må altså konkludere med å svare et firsiktig nei på Bjørn Olav Hansens spørsmål over – mest fordi et slikt spørsmål vanskelig kan la seg bevare uten å kjenne den konkrete situasjonen.

  3. Manuella Ramin Osmundsen bør absolutt ikke fronte dette lovforslaget.
    Det finnes andre statsråder som er bedre egnet til det innen tidenes mest kristenfiendlige regjering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen