jul 262008
 

I går var det 40 år siden Paul VI undertegnet encyklikaen Humanæ Vitæ, om kunstig prevensjon, og Vatikanets avis L’Osservatore Romano skrev i går at han aldri angra på avgjørlesen – om å ikke tillate den type fødselskontroll (fra Zenit):

Although “Humanae Vitae” was rejected by many in favor of artificial birth control, Paul VI never regretted the stance he took in the encyclical, says the director of L’Osservatore Romano. Giovanni Maria Vian commented on Paul VI’s encyclical “Humanae Vitae” on the front page of today’s edition of the Vatican newspaper. The encyclical was signed 40 years ago today.

The text, he said, “rejected contraception with artificial methods” and went “against the hedonism and family planning policies, often imposed on poor countries by the richest.” The director noted the Pontiff’s opinion wasn’t something altogether new, as Paul VI had already in 1964 described the topic as “extremely grave” ; because “it touches the feelings and interests related to the experience of man and woman.”

Nonetheless, Vian continued, upon it’s publication “Humanae Vitae” triggered “an unprecedented opposition within the Catholic Church herself.” The director recalled the words in 1996 of Cardinal Joseph Ratzinger, then prefect of the Congregation for the Doctrine of the Faith, who said, “Rarely a text of the magisterium’s recent history became so much a sign of contradiction as this encyclical, which Paul VI wrote after a profoundly painful decision.”

Despite the reaction, Paul VI remained firm in his position, continued Vian. On June 23, 1978, weeks before the Pontiff’s death, in an address to the College of Cardinals, the Pope reaffirmed the decisions he made, “following the confirmations of serious science,” and which sought to affirm the principle of respect for the laws of nature and of “a con scious and ethically responsible paternity.”

Vian said the encyclical “is consistent with the important conciliar novelties on the concept of marriage,” but above all it was a prophesy for our days. He said the so-called encyclical of the pill has also proved to be “ahead of its time” with regard to the evolution of genetic engineering.

“Humanae Vitae” states, “Unless we are willing that the responsibility of procreating life should be left to the arbitrary decision of men, we must accept that there are certain limits, beyond which it is wrong to go, to the power of man over his own body and its natural functions — limits, let it be said, which no one, whether as a private individual or as a public authority, can lawfully exceed.”

The director of L’Osservatore Romano described the encyclical as an “authentic sign of contradiction,” adding that “it is not remembered with gratitude […] because of its exacting and countercurrent teaching.”

  3 Responses to “L’Osservatore Romano skriver om Humanæ Vitæ – 40 år etter”

 1. Jeg har selvsagt respekt for Humanæ Vitæ, men hvor mange katolikker (i Norge) unnlater bruk av prevensjonsmidler? Det forekommer meg at det antallet må være relativt lavt.

 2. Maria,

  Svært enig i antakelsen din! Ingen skal fortelle meg at katolikker i Norge ikke bruker prevensjon. Det er ikke mange familier med mer enn 2-3 barn i kirkene. Demografien taler for seg selv. Jeg tviler sterkt på at alle disse tobarnsfamilene alle har varig svekkede forplantningsevner.

  Prestene må tørre å ta opp dette. Man hører aldri en eneste preken om denne svært alvorlige problematikken. Man kan da lett mistenke at Humanae Vitae ikke sees på som gangbar mynt, selv blant mange prester…. Det er jo også et faktum at den ikke har vært særlig gangbar i deler av presteskapet helt siden den kom ut. Problematikken som encyklicaen tar opp har vel aldri vært så aktuell som idag, i Vesterlandet som dør av alderdom.

  Humanae Vitae er vel nesten det mest motkulturelle man kan tenke seg. Når man leser den og ser hvilke anmerkninger paven Paul VI har for fremtiden dersom verden gir seg hen til prevensjonen, så kan man kalle paven for profet.
  Ikke ofte jeg roper hurra for Paul VI (av åpenbare grunner….), men Humanae Vitae står rillet i sten for evig.

 3. Vil bare legge til at feilen med Humanae Vitae, er at det hele skrives som om det er opp til enhvers samvittighet å bruke prevensjon eller ei….uten å nevne at denne samvittigheten må være velformet, dvs formet av Kirkens tro og lære. Folk ser ut til å tro at “en samvittighet er like god som en annen”, altså at man okke som er “ren” i sin samvittighet.
  Dermed ender vi opp med folk som “lovlig” dissenterer fra Kirkens lære på området.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)