okt 222009
 

Fra vår vinterferie i Italia i 2008 skrev jeg om helt upassende bordalter i mange av Italias nydelige kirker – og jeg viste et par bilder jeg hadde tatt på turen:

Først et bilde fra St Adrea della valle i Roma.

Så et bilde fra St Maria supra Minerva – også sentralt i Roma.

På NLM-bloggen leste jeg i dag om en person som hadde tatt en lignende tur i Spania, og konkluderte med at “Alterne må snus igjen nå”:

I’ve long been convinced of the case for the celebrant’s facing East during Mass, to preserve the symbolism of a people led by the priest in procession, and also because facing the people has given the impression that the celebrant is performing for the people. It is not just the direction that he faces that is reoriented. It is the focus of the liturgy itself that becomes reoriented.

However, it is not until just today that I full appreciated the negative and revolutionary effect that Mass facing the people had on the historic experience of the faith. I’m touring chapels and cathedrals in Salamanca, Spain. It is heartbreaking to see these grand and glorious high altars and then a tiny little table in front, put there in 1970-something, for the priest to stand facing the people. In the stunning chapel of the St. Esteban Convent, it would appear as if the high altar was actually removed and replaced with a table, therefore removing the theological rationale for the entire wall behind the altar and even refocusing the purpose and goal of the entire structure itself.

In short, this just isn’t working. It makes no sense architecturally, theologically, or liturgically. Being here, amidst structures 1000 years old, you realize what incredible implications the turn around truly had, almost akin to an act of violence.

  3 Responses to “Enda en gang om de såkalte folkets alter”

 1. Bordene må bort og altrene brukes igjen.
  Men her hjemme hører jeg at det er beordret et fastspikret bord i St.Josefs kapellet.

 2. De bordene oppe, det er ingenting, de kan tas lett vekk. Hvis dere bare hadde sett den vandalismen i tsjekkiske kirker!
  I min hjemby har vi en ekstra fin barokk kirke, og den tidligere presten tillot ikke et alterbord å bli plassert der. Han sa han kom til å brekke armer på den som rører den kirken. Nå er han død og den nye presten fikk et alterbord laget som lokalt omtales som “dinosaurus`innvolvene som falt ut”. Dessverre, eller heldigvis, intet bildet tilgjengelig…

 3. Min umiddelbare reaksjon til bilde nummer en: De snur altså ryggen til helgenene!

  Min reflekterte reaksjon: Ditto!

  Og så snakker man om den mørke middelalder…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)