BREVIARIUM ROMANUM


Den ankom i dag, i to flotte bind: Breviarium Romanum. Og i morgen har jeg tenkt å begynne å lese tidebønnene på gamlemåten – som pave Benedikt har gitt alle prester lov til om de ønsker det. Mye ligner på de nye tidebønnene, men det blir sikkert mange ting å lære.

Les om den nye utgaven av de gamle tidebønnene.

5 hendelser på “BREVIARIUM ROMANUM”

  1. Ser flott ut! Skulle ønske jeg kunne latin :) Riktignok ber jeg Pater Noster, Ave Maria og Gloria Patri på latin, men utover det er det sterkt begrenset. Pax

  2. Hva er forresten forskjellen mellom gamlemåten og den nye? Bortsett fra språket altså

  3. Det er faktisk veldig mange forskjeller, språket er for så vidt ikke den store forskjellen; de nye tidebønnene leses også på lating av flere prester, og de gamle tidebønnene skal nå utgis med både latin og engelsk.

    De største forskjellene er at man tidligere leste gjennom alle Bibelens 150 salmer hver uke – nå er de fordelt over fire uker, selv om noen salmer leses en del oftere. Matutin ble tidligere alltid lest om morgenen, før laudes, mens nå kan den leses også andre tider på dagen. Matutin bestod av ni salmer, mens det nå er bare tre. Tidligere var de tre ekstra lesninger til matutin, men nå er det bare to – men de nye faktisk er en hel del lenger enn de gamle. Fadervår bes også én eller flere ganger i Matutin, mens nå bes Fadervår bare til Laudes og Vesper – der de (nesten) aldri ble bedt tidligere. Laudes hadde fem salmer, nå er det bare tre, og hymnen kom tidligere etter salmene, nå kommer den før – og Fadervår er flyttet. Prim er blitt helt borte. Ters, Sekst og Non er ganske like, med hymne og tre salmer. I Vesper har de samme forandringene skjedd som i Laudes. Completorium var noe lenger tidligere, men grundigere og obligatorisk syndsbekjennelse i starten og bønn til Jomfru Maria som avslutning, her bes nå også Fadervår.

    I tillegg til alle disse forandringene, følger man den gamle kalenderen når man bruker de gamle tidebønnene, med alle forandringene det fører til – bl.a. Septuagesima-tid før fasten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen