Stadig ‘tullenyheter’ om skriftemål – korrigert

Noen katolikker har laget et lite program for iPhone som skal hjelpe unge mennesker i samvittighetsransakelsen før sitt skriftemål. Det er litt mer avansert enn de vanlige ‘skriftespeil’ man finner i bøker, eller som prester pleier å gi til ungdommer på et A-5 ark e.l. – men sikkert ikke veldig mye mer avansert.

Nyheten finner vi på Catholic News Agency, og så har Vårt Land tatt det derfra og misforstått en del ting i oversettelsesprosessen (ser det ut til). For det er til forberedelsen programmet hjelper, det erstatter selvsagt ikke at man virkelig skrifter for en prest. Slik leser vi i Vårt Land:

Katolikkar kan skrifte med Iphone

… den er utvikla for å hjelpe katolikkar som vil skrifte og gå til kyrkje. Den gjev steg-for-steg rettleiing til skriftemål og personleg undersøking av samvetet. Den er basert på alder, yrke og kjønn.

Appen er ikkje meint som en erstatning for ein prest, men som eit høve for å skrifte. Brukarar seier at den har teke bort intimiteten i eit vanlig skriftemål.

Siste delen her er ganske misforstått. På engelsk står det: «using the app takes away the “intimidation factor” of going to confess their sins.» Det betyr vel at når man får hjelp til forberedelsen, blir selve skriftemålen mindre skremmende.

Tidligere har vi hørt om skrifte pr telefon, telefaks og Internett. Det er underlig at folk ikke forstår at man BARE kan skrifte fysisk og personlig for en prest.

OPPDATERING lørdag 09.30:
Jeg hadde skrevet til journalisten i VL i går kveld, og fikk nå beskjed om at artikkelen er korrigert, og har fått overskrifta: Iphone-app kan gjere skriftemålet mindre skummelt Flott! Jeg kan kanskje selv også legge til at det kan gjøre skriftemålet mer spennende for de unge når iPhone er involvert.

8 hendelser på “Stadig ‘tullenyheter’ om skriftemål – korrigert”

  1. Vel, dette føyer seg pent inn i rekken av ting mediene og mange misforstår om-rundt Den Katolske kirken. Man får jo stadig høre at man tar livet så brutalt og er så hysterisk fordi man faktisk forholder seg til regler og skrifter, som eksempler. Sekulærmediene har jeg lagt merke til den siste tiden har begynt å plukke på alt fra kommunionen til, ja nettopp skriftemålet.

    Det ene sakramentet etter det andre kritiseres og plukkes på her og der. Enten det er på forskning.no, i VG, Dagbladet, Vårt Land eller andre lignende aviser.

    Iblant så spør man selv: er de egentlig interesserte eller er de bare ute etter å skape overskrifter og sette misforståelser som dette i system? Jeg har ikke noe fasitsvar, men man undres noget.

  2. Nå er ikke Vårt Land en ‘sækulær avis*, Tommy. Og derfor regner jeg også med at de bør forstå slike ting bedre enn andre aviser – Den norske kirke har jo også skriftemål, som i form ikke skiller seg mye fra vårt.

    Vi får høre om jeg kanskje har misforstått VL, eller om de forandrer overskrifta eller deler av teksten etter hvert.

  3. «Appen er ikkje meint som en erstatning for ein prest, men som eit høve for å skrifte.»

    Ovenstående setning ser jo ikke ut til å gi mening i det hele tatt, men fremstår nærmest som en selvmotsigelse. Det er da merkelig at Vårt Land journalisten ikke har lagt merke til at det her må være noe han ikke har forstått riktig. Kanskje et tilfelle av hastverk er lastverk….

  4. Ja, min feil – det gikk litt fort i svingene. Vårt Land er ikke en sekulær avis, det er riktig. Misforståelser skjer definitivt, jeg bare stusser over at noen av dem er blitt veldig utbredt.

  5. Det var vel ikke så mange som gikk på den, men veldig mange leste den!

    Det var litt spesielt det året fordi vi da hadde to, og ikke bare én, aprilspøker. Det var nok de som gikk på en av de to spøkene fordi de gjennomskuet den andre :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen