Etter at jeg begynte å skrive en del mer på min WordPress-blog i april i år (et år etter jeg starten den), begynte jeg også å få problemer med spam. Noen innlegg ble postet og måttes slettes manuelt (spesielt hadde jeg problem med trackback), mens andre ble send til meg for godkjenning. Men det var også irriterende å få stadige spam-melidinger i min innboks.
I juni installerte jeg så Spam Karma 2, og problemene mine ble i praksis borte. Nederst på siden min ligger det en teller som viser hvor mange spam-innlegg som kommer. Tallene økte veldig fort i juni og juli, så var det noenlunde rolig i august, september, oktober, men i november økte tallet svært igjen, 50 eller mer hver dag. Spam Karma har en svært oversiktlig administrasjon, der jeg kan se alle innlegg som er blitt stoppet eller godkjent de siste 30 dagene (antallet dager kan jeg stille selv).
Jeg kan også stille inn hvordan kriteriene skal være, og det måtte jeg gjøre for et par dager siden, da en av mine poster fikk veldig mange kommentarer. Spam Karma var innstilt slik at hvis samme person skrev mange innlegg på kort tid, ble programmet mistenksomt og ga kommentaren minus-poenger slik at den ble avvist. Dette skjedde fredag kveld (7-8 kommentarer ble fjernet), men siden alle kommentarer de siste 30 dager var lagret, klarte jeg greit å få dem inn igjen (godkjenne dem manuelt). Jeg forandret også dette punktet i sjekklisten, slik at personer som er ivrige og kommenterer mye ikke skal bli avvist igjen.
Spam Karma er herved anbefalt til andre som har problemer med kommentar-spam eller tracback-spam.
WordPress har en stund hatt en «egen» spam-plugin, nemlig Akismet. Min erfaring med dette er at det har tatt ALL spam og aldri feilaktig kategorisert «venner» som spam. Du trenger en API-key fra WordPress.com for å aktivere pluginen, dette må du registrere deg for.
Joakim
Jeg begynte å bruke Spam Karma før jeg visste om Akismet (eller før den var tilgjengelig) – jeg bruker nå Aksimet på en lien nyhetsblog jeg har: http://blogg.katolsk.no/Stavanger/.
Siden jeg syns Spam Karma virker så godt (og jeg syns nok den gir bedre oversikt, har flere innstillinger etc. enn Akismet), kommer jeg til å fortsette med den på denne bloggen.
Personlig har jeg bare hatt problemer med Spam Karma – på de sidene hvor jeg har forsøkt å bruke den har den blandt annet blokkert skoler o.l. – Det ble for slitsomt å måtte bruke masse tid på å hvitliste folk/ IP’er og da mener jeg at det er like greit å ikke bruke den og heller sette alle kommentarer til moderasjon – Eller bruke Askimet, da slipper man å jobbe så mye selv.
Kristin, jeg kjenner litt til deg fra norblogg.net, og vet at du har mye mer kjennskap og erfaring her enn meg.
Men min erfaring er følgende: Første året, da bloggen min ble brukt nokså forsiktig, virket det OK å la de fleste innlegg (hvor mange kan stilles inn i WordPress) bli sendt til moderasjon. Men da jeg i april begynte å bli mer aktiv, økte også spammen dramatisk, og jeg kunne ikke (gadd ikke) slette 10-20 meldinger hver dag.
Så installerte jeg Spam Karma 2 og det har fungert flott – de siste 24 timene er det kommet 54 spam innlegg som alle er stoppet. Det eneste jeg har hatt problemer med (og bare de siste to ukene) er the «Snowball Effect», når en person sender mange meldinger på kort tid, dethar jeg nå slått av.
Muligens skulle jeg også installere Akismet, og alternere mellom de to programmene, for å se hvilket jeg liker best.
Det viktigste er at løsningen fungerer for deg, men jeg ønsket bare å påpeke at den også kan skape problemer og stenge ut flere enn bare spammere hvis man ikke passer på.
Faktisk finnes det en SK2 plugin for Askimet som gjør det enkelt å bruke SK2 og Askimet sammen.