Kirkeinnvielse i 1956

Dette er St. Svithun kirke i Stavanger i 1956. Alter- og korpartiet er helt nytt, og etter tidas smak må man tro. Virker alteret her for fjernt og for opphøyet? Jeg syns ikke det. Etter min smak er det kanskje litt for mange blomster og planter, men ellers virker det ganske nakent og enkelt.

Bildetekst: Den høytidelige innvielse av den nye St. Svithuns kirke fant sted 23. september 1956 ved den tidligere sogneprest, biskop Jacob Mangers. Fylkesmannen, ordføreren, rådmannen og andre representanter for byens myndigheter var tilstede i et herlig sommervær. Alteret var blitt konsekrert dagen før. Relikviene i alteret stammer fra den hellige Olav og den hellige Beatus.

3 hendelser på “Kirkeinnvielse i 1956”

  1. Flott bilde! Men hvem var den hellige Beatus? Og er hans relikvier fortsatt i alteret?

  2. Jeg vet dessverre ikke svaret på noen av spørsmålene dine.

    Søk på katolsk.no gir tre muligheter, men noe mer vet jeg ikke: 9. mai: Den hellige Beatus av Lungern ( -~112?) – 19. februar: Den hellige Beatus av Liébana (730-~798) – 9. mai: Den hellige Beatus av Vendôme (200-t)

    St. Svithun kirke ble sterkt ombygget og fikk et nytt alter tidlig på 80-tallet, om relikviene ble flyttet over vet jeg ikke.

  3. De fleste av disse ombyggingene som fant sted, var etter min mening en endeløs rekke tragedier. Høyalter etter høyalter ble knust, statuer ble fjernet og tradisjonelle korsveibilder ble ofte erstattet med noe makkverk som minner om pinnemennene barn tegner. Den største av disse tragedier var nok fjerningen av tabernaklene fra sentrum av sanktuariet. På engelsk har de et utrolig godt ord for slik «renovering», nemlig «wreckovation» og ikke «renovation».
    St. Ansgar i Kr.sand er ett av de beste eksempler på den kalvinistpregede ikonoklasmen som fant sted. De lyktes virkelig i sine modernistiske bestrebelser etter å fjerne alle sakrale og opphøyede elementer fra kirkerommet.

    Et «nybygd» eksempel på denne ikonoklasmen og ekstreme modernismen er St.Hallvard Kirke i Oslo. Jeg kalte den bare betongfabrikken da jeg sognet ditt. Var der bare en eneste gang, deretter ble det for alltid St. Olav.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen