I går hadde vi den første offisielle tradisjonelle latinske messen i Stavanger. Det var fem personer i kapellet i tillegg til presten, og «stemningen» var ganske god – mht. hvor mange man trodde ville komme når det ble mer kjent. Det var tre norske, en amerikaner og en tamil, jeg vet om 3-4 stk som gjerne vil komme, men ikke var der i går, og noen latinamerikanere har sagt at de ville informere sine venner, siden en slik internasjonal messe ville passe mange.
Disse sosiologiske betrakningene er nå en ting; vi feiret i alle fall messen, og feiret den hellige Josafat, som ga sitt liv for å forene øst-europeiske kristne med Roma. Vi hadde en dialogmesse i den forstant at menigheten svarte «Et cum spititu tuo» og «Amen» når de skulle (dvs. ikke bare ministrantene svarer i en dialogmesse) og også sa Kyrie, Gloria, Sanctus og Agnus Dei sammen med presten. Jeg leste tekstene bare på latin, men hadde delt dem ut både på norsk og engelsk. (Våre messer vil nok trekke folk med ulike språk, så det passer derfor best å lese teksten på latin – selv om jeg vet at morsmålet er tillatt.)
Det er noen detaljer vi må pusse på (det må man regne med) og en optimistisk sjel sa at vi nok snart ville få et lite kor, slik at vi kan feire Missa cantata. Det vil tida vise. Det blir i alle fall feiret TLM i kapellet ved St. Svithun kirke hver fredag kl 18.00.
Veldig gode nyheter! Jeg synes fem personer er ganske bra til å være første gangen det er en offentlig messe. Den er vel også parallelt med messen i den ordinære form som er i kirken. Jeg befinner meg for tiden i Tyskland, hvor jeg har lært at man her har lov å synge salmer i tillegg til de faste leddene i messen. På den måten kan man ha sang selv om man ikke har et kor. Jeg lurer på om dette også var tradisjon i Norge, eller om man her fulgte den normale versjonen med at det er de faste leddenen i messen som synges. Kjekt å høre at det er kommet ordentlig i gang.
Hei Christian S.
«…….har lov å synge salmer i tillegg til de faste leddene i messen. På den måten kan man ha sang selv om man ikke har et kor. Jeg lurer på om dette også var tradisjon i Norge, eller om man her fulgte den normale versjonen med at det er de faste leddenen i messen som synges. Kjekt å høre at det er kommet ordentlig i gang.»
Ja, vi (Stvngr) sang også salmer i tillegg til de faste leddene.
Ønsker deg alt godt med dine studier i Tyskland.
Pax et Bonum !
Hei Hans!
Takk for svar. Var de fleste prestene i Norge før det andre Vatikankonsil fra enten Tyskland eller Nederland? Så langt jeg vet er dette nemlig en tysk tradisjon som Kirken godtar (altså i Tyskland, men vet ikke om det også gjaldt land som var tyske «misjoner») Personlig synes jeg dette er noe en godt kan gjøre i TLM også i dag hvis det var noe som var genuint norsk. Det er flott å se lokale varianter. Det praktiseres ikke i den stille messen, men i en messe på søndag f.eks, hvor man ikke har et kor kan, presten stemme i en fin Maria-salme, og så forsetter lekfolket alene, mens presten forsetter å be messen. Tyskerene har flere flotte salmer.
Takk for de gode ønskene Hans, ønsker dere alt godt i Norge også.
Kjære Oddvar!
Keep up the good work!
Den klassiske vesterlandske liturgi er altid god at fejre.
Fortsæt arbejdet og hvem ved, måske kan der med tiden fejres højtidelig messe i Stavanger.
Vh René
Har noen hørt hvordan det gikk med TLM på Katarinahjemmet i Oslo 9. november? Jeg var dessverre bortreist, ellers ville jeg ha deltatt.
En meget fin messe ledsaget av gregoriansk sang. Prekenen var kort og meningsfull. I overkant av 40 personer var tilstede og kapellet var praktisk talt fullt. Etter messen var det kirkekaffe i peisestuen.