Høytidelig vesper i St Vitus-katedralen i Praha

Jeg fikk en begeistret telefon i går kveld, fra et katolsk ektepar som satt og så på pavens vesper i Praha, direkte på internett fra EWTN. Kirken, musikken, liturgie etc. var helt fantastisk forstod jeg. Vi som ikke fikk se vesperen på TV eller video, får klare oss med dette bildet, og med pavens tale ved denne anledningen:

Dear Brothers and Sisters,

I greet all of you in the words of Saint Paul that we have just heard in our Scripture reading: Grace and peace to you from God our Father! First of all I address these words to the Cardinal Archbishop, whom I thank for his gracious words. I extend my greeting to the other Cardinals and Bishops present, to the priests and deacons, the seminarians, men and women religious, to the catechists and pastoral workers, to the young people, the families, and to the representatives of ecclesial associations and movements.

We are gathered this evening in a place that is dear to you, a place that is a visible sign of the power of divine grace acting in the hearts of believers. The beauty of this thousand-year-old church is indeed a living testimony to your people’s rich history of faith and Christian tradition: a history that is illuminated in particular by the faithfulness of those who sealed their adherence to Christ and to the Church by martyrdom. I am thinking of Saint Wenceslaus, Saint Adalbert and Saint John Nepomuk, milestones in your Church’s history, to whom we may add the example of the young Saint Vitus, who preferred to die a martyr’s death rather than betray Christ, and the examples of the monk Saint Procopius and Saint Ludmila. From the twentieth century, I recall the experiences of two Archbishops of this local Church, Cardinals Josef Beran and František Tomášek, and of many Bishops, priests, men and women religious, and lay faithful, who resisted Communist persecution with heroic fortitude, even to the sacrifice of their lives. …

Dear Brothers and Sisters, with gratitude to the Lord, we shall be marking a number of anniversaries this year: the 280th anniversary of the canonization of Saint John Nepomuk, the 80th anniversary of the dedication of Saint Vitus’ Cathedral, and the 20th anniversary of the canonization of Saint Agnes of Bohemia, the event which heralded your country’s deliverance from atheist oppression. All these are good reasons for persevering in the journey of faith with joy and enthusiasm, counting on the maternal intercession of Mary, Mother of God, and all your Patron Saints. Amen!

2 hendelser på “Høytidelig vesper i St Vitus-katedralen i Praha”

 1. Ja, det var imponerende og kan ses her: http://www.ct24.cz/domaci/68006-po-setkani-na-hrade-se-papez-pomodlil-v-chramu-sv-vita/ (Tsjekkisk TV; dra kursor litt ned og klikk på «prehrat video», etter en kort reklame kommer selve programmet)
  Det tar halvannen time, men er kanskje verdt den tiden…
  Messen i Brno var også perfekt. Hele programmet i Den Tsjekkiske republikk er utrolig flott og gjennomtenkt i sin historiske sammenheng. Jeg har skrevet mye om pavebesøket i de siste dagene på bloggen min.

 2. Takk, Jana!

  For din lenke til et utmerket og vakkert program, angående Pavens vesper i St. Vitus!
  De vakre ordensdraktene på de kontemplative søstre fra de forskjelligste ordner, var et vakkert skue, og – som en ganske så stor kontrast til noen av de ordenssamfunn her i vest – som helt har reformert bort tradisjonen også på dette felt.

  Tsjekkisk TV har produsert et elegant program av denne – og andre tilsvarende begivenheter, i forbindelse med Pave Benedikt XVI sitt storslagne besøk. De er svært severdige i sin digitale kvalitet – og ikke minst i den nærhet man kommer, hva gjelder detaljrikdom og innlevelse – både personlig og religiøst!

  En Katolsk opplevelse på sitt aller beste!

  Hilsen Tor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen