Hvordan kan/ bør en prest feire messen?

Etter mange løfter, en del tankevirksomhet, og en del arbeid, har jeg nå skrevet et fire siders dokument om hvordan jeg nå feirer messen – etter å ha blitt påvirket av den tradisjonelle latinske messen. Under ser dere dokumentets tittel og også en innledende advarsel (!) – og nederst en lenke til selve dokumentet.

HVORDAN EN PREST FEIRER MESSEN? (Påvirkning fra den gamle messen på den nye.)

En liten advarsel til alle lesere; mye av det som står i dette dokumentet er ganske teknisk og er nok beregnet på de spesielt interesserte. Men det jeg skriver om kan med noen få ord oppsummeres i dette: 1) Når vi feirer messen vender vi (prest og menighet) oss for det aller meste mot Gud – bortsett fra i tekstlesningene og spesielt i prekenen. Måten messen feires på skal derfor hjelpe oss til å holde fokuset rettet mot Gud. 2) Presten er en tjener for Kirken når han feirer messen, og skal ikke la sin personlighet eller sine private valg få noen særlig plass. 3) De mange detaljene i hvordan mesen feires har som mål å holde vårt indre og ytre blikk rettet mot Gud selv.

HELE DOKUMENTET KAN LESES HER.

2 hendelser på “Hvordan kan/ bør en prest feire messen?”

 1. Takk for dokumentet som er veldig interessant og viser at du feirer messen på en kjempeverdig måte.
  Likevel er det noen detaljer som kan diskuteres etter min mening.
  1 – For eksempel hva angår korstegn under Gloria og Credo når du feirer den nye messen. Så lenge det ikke står i «Missale Romanum» får man ikke bestemme selv for å gjøre det. Hver gang du må gjøre det er det skrevet på messeboken. Derfor kan man konkludere at du ikke får gjøre det når det ikke er befalt (det er ikke det samme når det gjelder det å bøye hodet, som aldri er nevnet i de nye rubrikkene, hvis jeg husker godt).
  2 – «Ved Kristus Vår Herre»: jeg vet om mange prester som sier det høyt når de bruker 1. eukaristiske bønn, uten å skape forvirring blant dem som deltar. Det kommer litt an hvordan du sier det. Det er en måte å si det på, som gjør at folk automatisk svarer «Amen», og det er en måte å si det på som ikke gir dem lyst til å gjøre det, for de hører i stemmen din at du kommer til å tillegge «amen» selv og fortsette den eukaristiske bønnen.
  3 – Syns det ikke er lov å bryte hostien over kalken når man feirer Novus Ordo. Rett og slett for det motsatte er tydelig befalt : «Sacerdos accipit hostiam, eamque super patenam frangit» (Missale Romanum editio typica 2002, de diversis formis Missam celebrandi n° 155). Jeg foretrekker også den gamle måten å gjøre det på (og den gamle messen framfor den nye), men sånn er det bare…

  Det er bare min mening. Og jeg må tilføye at jeg beundrer deg og håper at mange andre prester skal få lyst til å gjøre det samme. Takk skal du ha!

 2. Interessante kommentarer, Loup.
  At ingen ting kan kunne gjøres som ikke står spesielt nevnt, syns jeg blir for streng en tolkning. F.eks. er det svært mange prester i Norge som gjør et lite korsets tegn med hostoen og kalken før de kommuniserer, med en slik streng tolkning skulle det også være forbudt.

  Jeg ser nå at det står at hostien skal brytes over patenaen – det hadde jeg ikke lagt merke til før.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen