Besøker Troja, Pergamum, Efesus etc

I går kom vi med fly til Istanbul, leide bil, kjørte vestover nord for Marmarasjøen til Eceabat, der vi tok en gammel, koselig ferje over Dardanellene til Canakkale (var det også her Paulus krysset over, i motsatt retning?), der jeg nå sitter og skriver dette. I dag skal vi etter frokost besøke gamle Troia, før vi reiser videre sørover til gamle Pergamum. Så overnatter vi igjen, før vi bruker hele torsdagen i Efesus – senere fortsetter vi videre sør og øst.

Slik er i alle fall planene for denne høstferien – skriver kanskje litt mer senere.

8 hendelser på “Besøker Troja, Pergamum, Efesus etc”

 1. Joran Waldeland

  Heisann. Det hørtes kjekt ut, eg vil også reise ner dit snart. Her sitter eg i Spania på skolen i religionstimer og titter på siden din. og tenkte meg hjem til norge ved julen. Har vært i den store katedralen her i Sevilla som var veldig fin. :) Håper du skriver litt om hvordan du har hatt det på turen når du får tid. God tur! hilsen Joran Waldeland fra St. Svithun menighet.

 2. Denne gangen skal vi ikke innom Miklagard / Konstantinopel / Istanbul, vi bruker bare flyplassen. I dag var vi innom Troja (der det regna ganske kraftig, så besøket blei kortere enn planlagt) og Pergamum (som var svært vellykka, vi så både Esklepion og byens akropolis).

 3. Håper dere stikker innom «Jomfru Marias hus», som ligger litt utenfor Efesus. Anna Katharina Emmerich, visjonæren fra det 19de århundre, så at det firkantete huset med vinduer langt oppe på veggen lå nærmere Egeerhavet enn Efesus. Kan dere se om det stemmer ?
  Beste hilsen fra novemberregnet i Norge.
  v/ Sverre D.

 4. Hei Oddvar. Tyrkia har jammen mykje å by på, det oppdaga eg då eg var på to turar i området rundt Efesos i 2005. Sidan har eg ikkje vore der. Fint om du skriv ein del på bloggen om kva du opplever og ser. Det er interessant lesing! Helsing Arne

 5. Sverre
  Vi var innom Marias hus torsdag – det var interessant nok, men jeg er så langt litt usikker på hvor gammel og hvor sikker tradisjonen for Marias opphold der er. Huset ligger nokså høyt opp på et fjell, rett sør for Efesus, sannsynligvis litt nærmere sjøen enn ruinbyen – men tidligere gikk sjøen ganske mye lenger inn over slettelandet mot Efesus.

 6. Hallo Pastor Oddvar,
  Fint dere kom til «Jomfruens hus». Du skriver huset «ligger sannsynligvis litt nærmere sjøen enn ruinbyen Efesus». Det bekrefter Anna Katharina Emmerich.Videre sier hun Marias hus er av stein, firkantet og på baksiden rundt eller firkantet. Taket flatt og med vinduer høyt oppe. Videre skildret hun hvordan Maria laget en korsvei langs fjellet, med tolv stasjoner.
  «Marias hus ligger i ett svært øde område, vildt og samtidig fruktbart.Flere kristne familier bodde i nærheten, i jord og klippehuler. Det skal ha vært ett slott like ved hvor det bodde en avsatt monark som apostelen Johannes omvendte. Emmerich nevnet at stedet senere ble ett bispedømme. Mellom Jomfruens hus og Efesus renner en elv,»ganz wunderbar».
  Maria døde i huset apostelen bygget til henne og ble begravet i en hule, ved den siste korsveien, hun selv satte opp. Er det fremdeles noen minner eller tradisjoner som kan bekrefte dette ? Da apostelen Johannes gikk inn i graven, med andre disipler, fant de Marias likklær, men ikke Marias legeme..Disiplene gjorde Marias hus om til en kirke. Marias tjenestepike og andre kvinner bodde der siden. Tyve kvinner levet ett klosterlignende liv i nærheten, ledet av Maria Markus.

  Historiske kilder vet jeg ikke noe om, men flere paver har visstnok besøkt stedet.

  Sverre D.

 7. Pastor Oddvar,
  Mht «Marias hus». Arkeologiske utgravinger bekrefter funn. Det eldste fra det første århundre etter Kristus. Steinhuset har en svært sen tradisjon som et hellig sted, fra 1896. Ortodokse troende har i alle år bedt her, den 15de august, for å minnes Marias himmelferd. Jeg synes bygningens historie sier noe vesentlig om Jomfru Maria. Hun levet kun for Heren, skjult for verdens øyne, så også hennes siste sted på jord. God tur videre !

  Sverre D.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen