Brudd på god presseskikk, sier Pressens faglige utvalg (PFU) om Morgenbladets artikkel om en påstått «prosess». I siste PFU-møte er det avsagt to fellelser mot Morgenbladet i forbindelse med avisens artikkel «Prosessen mot Pollestad». Katolikkene Claes Tande og Ingvild Sjo vant fram med sine klager mot avisen. …
Slik skriver Vårt Land når de melder at Morgenbladet ble dømt i Pressens Faglige Utvalg nylig, etter at de i vår skrev om en såkalt ‘prosess’ mot Pollestad og beskrev to katolske prester på konkrete og lite fordelaktige måter. Deres beskrivelse av p. Voith (som de delvis allerede har beklaget – se her) og f. Tande mener altså PFU var svært kritkkverdige.
(Det de skrev om f. Tande, har jeg ikke berørt her på bloggen i det hele tatt, siden det saklige innholdet i det de skrev var ‘tatt ut av luften’, og noen konkrete beskyldinger mot ham ikke hadde noe i en avis å gjøre.)
Jeg må si dette er godt nytt. Jeg ble oppriktig sjokkert over Morgenbladet i våres. Både over graden av overtramp og over at de av grunner som de aldri definerte nærmere, kjempet med nebb og klør som en slags Pollestadstøttegruppe. Og dermed ble Morgenbladet plutselig et helt ordinært, norsk journalistisk organ. For grunnen var ordinær: de trodde han var offer for en konservativ fløy, og det ser ut til å trigge noen ryggmarksreflekser – han må vi kjempe for! Størknet, forutsigbar raddistenkning med andre ord. Dette er jo langt under den på hugget og analytiske auraen Morgenbladet liker å seile under. Avslørt som ordinær, norsk raddisblekke uten folkeskikk, kildekritikk og med en egen agenda i sakene de presenterer.
Synes også dette er godt nytt. Har vært overrasket i mindre positiv måte over Morgenbladet og Vårt Land de siste månedene. Rett skal være rett og urett bør rettes opp. Så det er helt greit at dette kommer for dagen som nå.
Godt formulert, Anna.
Det var ganske underlig og skuffende at Morgenbladet blandet sammen likt og ulikt av ulike konservative synspunkter, helt uten innsikt og forståelse (i tillegg til å gjengi rykter om navngitte personer) – akkurat som en vanlig avis som ofte ikke har, innsikt i det de skriver om.