Jesus er mer enn en vis lærer

I Dagbladet går det en debatt om personen Jesus mellom Einar Thomassen, professor i religionshistorie ved Universitetet i Bergen, og Torleif Elgvin, dødehavsforsker og førsteamanuensis i bibelfag og jødiske studier ved Høgskolen i Staffeldtsgate i Oslo. Mens Thomassen har tillit til de (nyere) gnostiske evangeliene, har Elgvin ikke det, og han skriver nå:

For de fleste evangelieforskere er Jesus som mer enn en vis lærer. De kommer ikke utenom Jesus-ord som avslører en spesiell selvbevissthet: Jesus profilerer seg som en profet med et unikt gudsforhold som står i en særlig posisjon til å formidle Guds nærvær til menneskene.

Den tidlige overleveringen om Jesus husker ham også som en profet som helbredet og gjorde undere. Når jødiske rabbinere senere polemiserer mot Jesus, bestrider de ikke at han gjorde undere, men påstår at han utførte dem med demonisk kraft.

Lesere som er interessert i gode diskusjoner av evangelienes Jesus-tradisjon på norsk kan gå til Skarsaune og Sandnes’ Mannen som ble Messias samt Joseph Ratzingers (nå pave Benedikt XVI) Jesus fra Nasaret.

Pavens ferske bok om Jesus vil forstå ham ut fra Det gamle testamente og Jesu jødiske samtid. Dødehavsrullene og andre skrifter har utvidet vårt kjennskap til det jødiske miljø i Judea i det første århundre.

Og det er dette miljøet som gir den primære bakgrunn for å forstå profeten fra Nasaret og evangelienes fortellinger, ikke gnostisk-pregede evangelier fra annet til fjerde århundre.

Les mer i Dagbladet her.

9 hendelser på “Jesus er mer enn en vis lærer”

  1. Jeg vil legge til dette om han som skriver artikkelen: Niels Christian Hvidt, 32 år, en begavet dansk katolsk teolog fra Københavns Universitet, hvor han modtog guldmedalje for sin afhandling om Profeti og Åbenbaring. Han er i øvrigt søn af højesteretssagfører Torsten Hvidt, som mange af avisens læsere kender fra kirkelige sammenhænge.

  2. Det har ikke jeg heller, men man bør ha en sunn skepsis mot alle slike «åpenbaringer». Vi vet jo at de forekommer, men bare få av alle dem som har fremkommet, er autentiske.

    Det rare er at så mange ukritisk kaster seg på «åpenbaringer» som Medjugorje og Bay Ridge.

  3. Det er vel det at mange gjerne vil tro, men likevel krever «bevis». Men salige er de som ikke ser, men likevel tror.

  4. On the spot, Ingrid!
    Jeg pleier å jevnføre det med når man får overbrakt en beskjed om noe ekstraordinært. Folk flest godtar villig vekk når man forteller dem noe som kanskje høres utrolig ut. Hvorfor skal man da plutselig ikke tro på det om man hører om Kristus? Man krever ikke bevis for hver minste ting andre forteller en.

  5. Jeg syns det er fint at man er skeptiske, men ikke så at man heller avviser alt. Det er mye New age idag som mange kristne ikke har betenkligheter til fordi de ikke lenger tror på bibelen som en hellig bok.

    Men det virker ikke som dKK sider i Norge er så begeistret for Vassula. Men det er mange andre katolikker som er det, også kardinaler og biskoper! Som her: http://www.tlig.org/en/testimonies/churchpos/
    Og jeg er enig i dette som Cardinal Telesphore P. Toppo skriver:
    «The surprising thing is that Vassula did not have any catechetical instruction, leave alone theological training what so-ever and yet her charismatic teaching seems to be in conformity to Scripture, Tradition and the writings of Scholars and Saints… «

  6. Vi har så mange flotte annerkjente åpenbaringer, at jeg ikke hadde rørt de tvilsomme en gang. Medjurgce f.eks som jeg tror kommer med lære som er direkte i mot Kirken. Vår frue Jomfru Maria, ville aldri sagt noe som er i mot Kirkens lære.

  7. Rudie,

    Naturlig nok skal man ikke avvise alt slikt helt automatisk. Det ville jo være ensbetydende med å benekte at Gud kan kommunisere med mennesket på ekstraordinært vis.

    Hele Vassula-fenomenet er interessant, synes jeg. Men jeg har en iboende skepsis mot sånt, noe jeg tror er en sunn tilnærmingsmåte. Det virker som om du også er på den linjen. Er helt enig med alt dette New Age-/gnostisismetullet som så mange kristne lar seg påvirke av ukritisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen