Bilde med biretta, velum, burse og manippel

På bildet over står jeg i det som i mange hundre år var helt standard messeklær, men som nå vel vil overraske mange. Svarte klær ble brukt i alle requiemmesser, birettaen ble alltid båret på vei inn til og på vei ut fra messen, kalken ble båret inn dekket av et velum, mens korporalet inni en burse ligger på toppen, og manippelen henger over venstre underarm. Slik gikk presten ganske rituelt og stilfullt inn til alteret for å bære fram messeofferet; hans egen personlighet i stor grad skjult og neddempet – han var kun en tjener for Gud (og for menigheten) mens han utførte de hellige handlinger.

Dagens messefeiringer ligner en del på dette idealet av og til, men noen ganger er dagens messer noe helt annet, og ofte er altfor mye fokusert rundt prestens personlighet.

4 hendelser på “Bilde med biretta, velum, burse og manippel”

  1. Kan du skrive litt om bakgrunnen til disse forskjellige plaggene? Har du stola under? Det ser slik ut og som om den er krysset. Hvor mange vinger har denne birettaen din? Kan du si litt om det og?

  2. Mishka
    Med messehakel i romersk stil er jeg vant til (fra korherrene i Bergen) at stolaen skal være krysset – det er den alltid for prester i TLM. Birettaen min er en helt standard preste-biretta, som har dusk og tre «vinger».
    Hostorien og funksjonen
    til de ulike plaggene kan man finne mye om på nettet, bl.a. på Wikipedia. – http://en.wikipedia.org/wiki/Birettahttp://en.wikipedia.org/wiki/Maniple_%28vestment%29 – bursen som inneholder korporalet: http://en.wikipedia.org/wiki/Corporal_%28liturgy%29 – kalkvelum: http://en.wikipedia.org/wiki/Chalice_veil#Liturgical_veils

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen