En gang i november i fjor installerte jeg siste versjon (8.10) av Ubuntu på min ett år gamle stasjonære hjemmemaskin, og det er utvilsomt den beste Linux-distibusjonen jeg noen gang har prøvd. Alt fungerer godt – til og med alle former for film, video, TV og musikk – og programvaren oppdateres svært så regelmessig. Denne hjemmemaskinen min kom med Windows Vista installert, men de siste to månedene har jeg nesten aldri brukt det operativsystemet. (Det er også lenge siden jeg har vært en tilhenger av Microsoft – jeg er faktisk registrert Linux-bruker nr. 397644.)
(Se større kopi av dette bildet.)
På kontoret har jeg i ca 5 år nå brukt Linux på den ene av mine to maskiner. Der kjører jeg Xandros (verson 4), som for så vidt fungerer godt, og som utmerker seg ved å samarbeide svært godt med Windows-servere og -printere. Men selv om denne virker OK, har den ikke blitt oppdatert (ingen nye pakker!) på rundt tre år – og det er faktisk litt for svakt.
Det er kanskje mange av leserne som aldri har brukt Linux, men da skal man vite at i daglig bruk vil man merke svært liten forskjell fra Windows (eller Mac). Jeg bruker i alle fall de samme programmene om jeg bruker Windows eller Linux; Firefox eller Opera for internett, Thunderbird for e-post, OpenOffice for dokumenter osv. Dette ser man på bildet under.
(Se større kopi av dette bildet.)
Men ett program jeg ikke kan klare meg uten, er Dreamwever, til å lage vanlige internett-sider med. Jeg har en gammel verson av programmet, versjon 2, men den er god nok for meg. Jeg har prøvd lenge å finne et Linux-program som kan gjøre samme jobben, men har gitt opp – noen programmer kan nok lage greie sider, men kildekoden til sidene ser forferdelig ut. Dessverre klarte jeg ikke å installere Dreamwever i Ununtu 8.10 (man kan nemlig kjøre en den windows-programmer i Linux), så derfor måtte jeg finne en annen løsning.
Løsningen jeg valgte (se under), var å installere VirtualBox – for da kan man installere mange slags operativsystemer til å kjøre inni hoved-operativsystemet. Der installerte jeg en gammel Windows 2000 versjon jeg har; den kjører utmerket og det samme gjør Dreamweaver.
Morsomt at du falt for Ubuntu. Som en kuriositet kan jeg fortelle at alle bispedømmets servere (med noen få unntak) kjører Ubuntu. Men disse bruker server-versjonen, og ikke desktop-versjonen som du har hos deg.
Bispedømmet har i dag rundt 10 servere, én er en Windows-sak som kjører noen spesialiserte applikasjoner mens resten er Linux. Av Linuxene er det to som ennå ikke er migrert over til Ubuntu: Adam og Eva, disse kjører enn så lenge en noe eldre Linuxdistribusjon kalt Trustix, men dette blir det også en endring på om ikke lenge.
Jeg er enig med deg i at Ubuntu er kjapp og god på oppdateringer, og det å holde en slik maskin ved like er problemfritt.
Bispedømmet jobber i disse dager med et større prosjekt som går ut på å fase ut personlige Windows-arbeidsstasjoner til fordel for Ubuntu på tynnklient, og erfaringene så langt er svært positive: En tynnklient koster ikke mange kronene, og Ubuntu er lett å lære, har (nesten) alle de samme mulighetene/programmene som Windows har, krever mindre maskinkraft, og har en lisenspris (kr null,-) det er vanskelig å slå. I tillegg er det lettere for driftpersonellet å støtte tynnklienter fremfor å måtte fly rundt til der en PC har problemer.
Jeg har hørt litt om bispedømmets servere, Mats (du har faktisk vist meg dem en gang), men jeg visste ikke at dere hadde jobba med å ta i bruk tynnklienter på kontorene. Jeg holdt faktisk på med noe lignende på St Paul skole i Bergen fra 2003-2006, vi hadde en kraftig server (som kjørte Skolelinux: http://www.skolelinux.org/no/) og over 30 tynnklienter for elevene. Det virka svært godt.
(Etter at jeg flytta fra Bergen gikk de dessverre over til tynnklienter basert på Windows – til en mye høyere pris – fordi de tenkte at da ville lærerne også ta data mer i bruk, det var nemlig et problem. Jeg vet ikke om dette siste lyktes.)
Fint å se at du sprer det glade budskap! :)
Oddvar,
dette med tynnklienter er helt nytt, og er for tiden under uttesting. Dvs det er ferdig uttestet (av Vidar Eide og meg), men vi er ikke helt i mål med å få driftsopplegget (serverne) på plass ennå, og så er det dette med tingenes iboende treghet. Vårt opplegg for tynnklienter kan brukes både med en Ubuntubasert klient, og (en noe dyrere) løsning for de få som har behov for å kjøre applikasjoner på en Windowsplattform.
Det hele er ganske snertent, faktisk; tynnklienten er absolutt lydløs, produserer nesten ikke varme og koster ikke stort mer enn et par pakker Cornflakes (bortsett fra skjermen, men den må man jo ha uansett).
For ordens skyld, så er ikke ovenstående signatur den samme som undertegnede :)
Jeg forandra signaturen over til Trond S, siden vi jo allerede har en berømt Trond her fra før.
Mats
Er det mulig å logge seg på bispedømmets server via eksternt skrivebord når man bruker Ubuntu (eller annen Linux-distribusjon)? Jeg prøvde å få det til for et års tid siden, uten å få det til.
Oddvar,
svaret på det du spør om er både ja og nei. Ubuntu støtter Remote desktop så fint som bare det, men sikkerhetsløsningen (jeg ønsker ikke å gå i detaljer om denne) som en gang i tiden kunne kjøres under Linux fungerer ikke lenger, og leverandøren har enda ikke reparert dette.