Jeriko: Har det noen gang skjedd?

Jean Fouquet (Tours, ca. 1420 – 1481)
Erobringen av Jeriko, ca. 1455
Pergamentmaleri – Musée Condé, Chantilly

Vi har hatt en debatt her om bibelstudier, om hva katolske forskere kan tillate seg, om den historisk kristiske metoden – en debatt som kanskje kan fortsette senere, så langt har den ikke blitt så fruktbar, og jeg trenger å finne ut mer om hva som har skjedd på dette feltet de siste 20-25 år. I alle tilfeller tenkte jeg på denne debatten da jeg så bilder over på document.no i dag. Israelittenes erobring av Jeriko har nemlig vært omstridt i svær lang tid, neon vil si at den aldri har skjedd. Document.no tar også med seg følgende bibelsitat under bildet:

Jeriko var lukket og låst for israelittene. Ingen kom ut, og ingen gikk inn. Da sa Herren til Josva: «Se, jeg gir Jeriko med kongen og hans tapre krigere i din hånd. Nå skal alle stridsmennene gå rundt byen én gang hver dag, og det skal dere gjøre i seks dager. Sju prester skal gå foran paktkisten, hver med et bukkehorn. Den sjuende dagen skal dere gå sju ganger rundt byen, og prestene skal blåse i hornene. Så skal de blåse en lang tone, og så snart dere hører denne lyden av hornene, skal hele folket sette i et kraftig krigsrop. Da skal bymuren styrte sammen, så folket kan gå rett inn i byen.» (Josva 6, 1-5)

2 hendelser på “Jeriko: Har det noen gang skjedd?”

  1. ‘Mange’ er vel mer presis enn ‘noen’ her. Problemet er at måten Bibelen forteller at Jeriko ble tatt av Israel, var svært overnaturlig (dvs. ved Guds dirkete inngripen), og dette har vært et problem for alle fortolkere som bruker en historisk-kritisk metode. Dessuten har man etter svært mange forsæk – mange utgravninger og mange teorier – ikke kunnet komme fram til en sikker datering av gamle Jeriko som passer med Bibelens tidsperspektiv. Derfor har man forkastet Bibelens fortelling om dette – og om mange andre ekstraordinære hendelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen