To danske katolske prester sterkt kritiske til den tradisjonelle latinske messen

Jeg har nylig skrevet to ganger – HER (det første innlegget) og HER (biskop Kozon svarer disse to prestene) – om en debatt i Danmark om den tradisjonelle latinske messen. To sogneprester priser først den nye messen, før de skriver følgende bl.a. om pave Benedikt:

… Som pave kan Benedikt XVI træffe en kontrabestemmelse, hvilket han desværre har gjort. Hans personlige forkærlighed til den tridentinske messeform, legitimeret i, at osse en del andre stadigvæk, – hellere end en levende menighedens gudstjeneste, – ønsker en sceneopførelse af en museums-liturgi, der i vor samtid virker som en mellemting mellem en danseskoles afdansningbal og en dårlig opførelse af menuetten fra ”Elverhøj” med kniksende præster, klædt ud i dameundertøj fra klunketiden med kardinal-udklædte, håndkyssende ministranter omkring sig (hver gang birettaen afleveres), har åbnet for et liturgisk/pastoralt tilbageskridt, som vi nu som mulighed må finde os i at kunne blive konfronteret med, så længe Benedikt er pave. Men det er hverken respektløst eller ukatolsk at tro og håbe, at dette vanvid vil blive bragt til ende med den næste pave.

p. Stephen Holm & p. Thomas Birkheuser
sognepræster, Montfortkommunitetet

(Hele innlegget kan leses HER, (pdf) under leserbrev s. 7.)

3 hendelser på “To danske katolske prester sterkt kritiske til den tradisjonelle latinske messen”

  1. Haha, det var bra skrevet og bitende ironisk, men poenget ble totalt misforstått av dem. Jeg skulle ønske å få dem til å delta i tradisjonelle latinske messer i visse klostre her i Frankrike. Hos munkene hadde de sluppet alt som plager dem så høyt samtidig som de hadde opplevd en nøktern og svært verdig liturgi. Kanskje hadde de lært seg å skille mellom vesentlige og uvesentlige ting hva den tradisjonelle liturgien angår.

  2. Min første reaksjon var:De burde egentlig skamme seg ! De er sinte; og latterliggjør det de ikke forstår eller vil forstå. Det er bare trist.

    Sverre D.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen