aug 112012
 

Den hellige Klara av Assisi er en viktig helgen og feires i den nye kalenderen 11. august. Det er som vanlig en grundig beskrivelse av henne på katolsk.no – SE HER. 11. august var hennes dødsdag i 1258, og hun ble begravd dagen etter. I den tradisjonelle kalenderen feires hun på begravelsesdagen, 12. august – og altså ikke i år, siden det er sen søndag. Engelske Wikipedia forteller hvorfor dagen ble forandret:

In the traditonal Calendar, her feast day wss celebrated as a Double on August 12, the day following her death, as August 11 was already assigned to Saints Tiburtius and Susanna, two third-century Roman martyrs. It was changed to a Third-Class Feast in 1960. The 1969 calendar reform removed the feast of Ss. Tiburtius and Susanna from the calendar, allowing St. Clare’s feast to be celebrated on August 11, as a Memorial.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)