En annen anglikaner blir katolikk – på tross av den forferdelige musikken!

F. Z skriver om en annen episkopal kristen som blir katolikk. Dette blir han av overbevisning og etter å ha vurdert situasjonen i lang tid. Men det overraskende med meldingen er at han blir katolikk på tross av at han vet hvor dårlig musikken og liturgien ofte er i Den katolske kirke (i USA) – og debatten på bloggen handler nesten bare om dette problemet.

Dette kan det være nyttig for katolikker i Norge å vite, og det hjelper oss å forstå situasjonen bedre, når man diskuterer forandringer i liturgien og gjeninnføringen av den gamle messen.

blaalig tekstAnother Episcopalian has decided he can no longer endure the self-destruct mode that Church is vigorously wrapped up in. So, he is swimming the Tiber. Here is what he thinks about that.
»
So it’s off to Rome for me. I do not labor under the illusion all is milk and honey on the other side of the Tiber. It is not, the Roman Catholic Church, especially in the United States, is beset with woes, lousy liturgy and music being among the less egregious. But the Holy Catholic Church possesses something the Episcopal Church does not: sound doctrine, along with a Pope (especially the present one) and magisterium to ensure that it remains so. Sound doctrine will make it possible for me (I pray) to tolerate Masses where the priest sits in the Captain Kirk chair while the miasmal excrescences of Marty Haugen and David Haas [ROFL!] waft into the nave. And while my heartbreak over what happened to the Episcopal Church will remain with me to the end of my days (as I suspect it will for Fr. Kimel), at the same time I look forward with great joy to embracing the full Catholic Faith. I ask your prayers.»

13 hendelser på “En annen anglikaner blir katolikk – på tross av den forferdelige musikken!”

 1. «To know history, is to cease to be Protestant» er det et flott sitat som sier. Det er veldig bra at han konverterer til tross for at situasjonen er slik som den er noen steder i USA. Blir spennende å se om han ender opp som prest for «anglican use» Katolikker. Den Katolske kirken har alltid den fulle sanheten uansett om medlemmer av den proklamerer falsk lære.

 2. No som det er så mange anglikanarar som har konvertert, og eg må seie at den anglikanske liturgien er svært vakker, så kan ein jo prøve å reformere den nye liturgien til det betre…

 3. Det finnes noe som heter «the Traditional Anglican Communion». De er anglikanere, men er mer katolske enn noen når det gjelder liturgi. De bruker ofte Sarum-ritusen (engelsk versjon av TLM, vanlig før deformasjonen) Doktrinært har de også absolutt alt det vi har, utenom paven, selvsagt. Det virker som om de har begynt å nærme seg Roma en masse. Håper de ikke blir skremt bort eller at de blir tatt imot av Kasper, med beskjed om å tjene økumenikken ved å være best mulig anglikanere..;) Det har skjedd før med en ortodoks biskop.

  Nå må vi også huske på at alle disse anglikanske prelatene må ordineres skikkelig før de evt. kan bli prester. Deres ordinasjoner er helt ugyldige.

 4. Jeg er sikker på at anglikaneren har valgt dette som tidspunkt av flere grunner. Etter Motu Proprio Summorum Pontificium, har antallet konversjoner(el folk som søker seg til katekismeopplæring) visstnok eksplodert, særlig blant liturgisk bevisste ortodokse og anglikanere.
  Tilbake i 2001 da jeg konverterte, så var det såvidt jeg stod løpet ut etter at jeg ble klar over alt som hadde hendt i vår Kirke og hvorfor liturgien opplevdes som platt og sentimentalistisk ofte. Heldigvis sprang jeg ikke til de ortodokse, fordi pastor Tande ikke serverte postkonsiliær doktrine da han sa «extra ecclesiam nulla salus». Jeg var overbevist om at det bare finnes én sann Kirke og derfor var det ingen plass å gå.
  Det er tydelig at anglikaneren ovenfor har litt av den samme innstillingen.

 5. «Deres ordinasjoner er helt ugyldige» – ikke vær altfor sikker på det. Mange anglikanske bispeordinasjoner de siste tiårene har hatt gammelkatolske biskoper – med ordinasjoner som Vatikanet anerkjenner som gyldige (men selvfølgelig ulovelige) – som konsekratorer.

 6. Andreas,

  Anglikanske ordinasjoner er i utgangspunktet ugyldige,(jfr Leo XIII, tror jeg det var) men det er helt klart, som du påpeker, at dersom de har skaffet seg suksesjon ved hjelp av gyldige biskoper, så er det en annen sak.

  Noen av de «gammelkatolske» biskoper hefter det også tvil ved, men når man ikke vet hvem som er konsekrator(er) er det vanskelig å si. I de tilfeller Vatikanet har uttalt seg, er saken i utgangspunktet grei!

  Vi har jo gyldige (men ulovlig ordinerte) prester i den Nordisk-katolske kirke som har skaffet seg apostolisk suksesjon gjennom denne polske nasjonale katolske kirken i USA.

 7. Regner den katolske kirken alle mulige kirkers ordinasjon for gyldig bare de har blitt lagt hånden på av en som (ad omveier) har skaffet seg apostolisk suksesjon? Da er det jo åpent for nokså mye juks og bedrag, og mulighet til å starte nye «katolske» kirker som er uenige med Roma på ett eller annet punkt.

 8. Elida,

  Gyldighet sier bare noe om at noen er prest eller ikke, dvs at de faktisk er konsekrerte.
  Det er absolutt ingen automatikk i at ordinasjoner via renegater o.l er gyldige. Hver sak må sees for seg, fordi det som oftest er så mye man ikke vet om omstendighetene.

  Faktisk har det hendt at til og med katolske ordinasjoner er kjent ugyldige eller så tvilsomme at den «ordinerte» må reordineres på betingelse av at han (i det sistnevnte tilfellet) kanskje ikke er ordinert i det hele tatt.

  Om renegater starter nye ecclesiastiske samfunn, så blir de ikke «katolske». Om man legger til grunn en forståelse av katolsk=allmenn, så kan det jo forklares at de kaller seg «katolske». Sant katolsk er det bare Kirken som er.

 9. Betyr det at dersom ein prest i Den nordisk-katolske kyrkja skulle bestemme seg for å konvertere til Den katolske kyrkja, så treng han ikkje å bli ordinert der om han skulle få lov til å bli prest?

 10. Kjetil
  Det er nok det disse prestene regner med.

  Mht. de episkipale prestene i USA, så er det visst slik i noen tilfeller at en katolsk biskop har vært med på bispeordinasjoner noen få ganger for 20-30 år siden. Her diskuterer de visst om disse noen ganger kan få en kondisjonal ordinasjon, ikke at de helt skal slippe å bli ordinert på nytt.

 11. Kjetil,

  I praksis betyr det at en prest fra DNKK må få sitt tilfelle individuelt vurdert dersom ikke det foreligger en generell kjennelse fra kompetent myndighet.
  Man kan ikke, med hensyn til sakramentets store viktighet, gi blankofullmakter.

 12. Tilbakeping: Connecting News, Commentaries and Blogs at NineReports.com -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen