mar 172008
 

I dagens Vårt Land (papirutgaven) står det et leserinnlegg skrevet av Gyrid Gunnes, som er prest i Hamar Domkirke. Hun er svært lite fornøyd med Olav Fykse Tveits enighet med Vatikanet, om at dåp alltid bør foregå i “Faderens og Sønnes og Den Hellige Ånds navn”, og hun kaller det et “Svik mot feministteologien“.

Hun avslutter sitt innlegg med en sjokkerende og klar uttalelse:
“Sagt i klartekst: På mine gudstjenester i Hamar Domkirke kommer det heretter kun til å døpes “I Skaperens og Befrierens og Livgiverens navn”. Dette kommer til å være gyldige og sanne dåp, gjort i den bibelske Guds navn.”

Det blir interessant å se hva Den norske kirke kommer til å gjøre med dette utsagnet – og om Den katolske kirke i Norge må begynne å sjekke dåp som er foretatt i den lutherske kirke, for å se om de er gyldige. Hele leserinnlegget kan leses her.

————OPPDATERT————–

Senere mandag skriver Vårt Land om hva som videres skjer i denne saken i Hamar; Gyrid Gunnes gjorde i går nesten det hun lovet i avisinnlegget:
..hun ble så provosert av Fykse Tveit at hun bestemte seg for å ta i bruk kjønnsinkluderende benevnelser neste gang hun skulle utføre en dåpshandling. Søndag døpte hun to jenter i Hamar domkirke til «Gud – Skaperens, Jesus Kristus – Frigjørerens og Den Hellige Ånd – Livgiverens» navn.

.. Det liturgiske forsøket var ikke klarert med biskopen på forhånd. Etter en telefonsamtale mellom biskop og prest i formiddag er det klart at dåp i Hamar heretter skal forrettes som før – i «Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds» navn.

– Utviklingen av nytt liturgisk språk er ikke noe en prest kan gjøre uten å ta hensyn til den kirkelige sammenheng hun står i, slår Hamar-biskop Solveig Fiske fast overfor Vårt Land.

  6 Responses to “Norsk kvinnelig prest vil nekte å døpe i “Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn””

 1. Hva i all verden er det som har bitt den damen? Skal man ta bort alle kjønnsbeskrivende ord i “kirkrspråket”? Nå har det seg så at Bibelen sier at Jesus var en mann. Hva er så diskriminerende ved det? Slike prester burde ta første tog inn til presteskolene sine igjen, siden det er noe de soleklart har gått glipp av.
  Jo da, snart blir vel og foreldre beskrevet som “den som bar frem” og “den som hjalp til”?
  Bibelen alene meg en viss plass! Jeg håper innderlig denne presten blir satt på plass.

 2. Hurra for biskopen!

 3. Mishka
  Men samtidig sier biskop Fiske at barna er gyldig døpt, selv om verken Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånd ble nevnt i dåpsformularet: “– De to barna som ble døpt søndag er tatt vel imot som Guds barn og i kirken vår, understreker hun.”

 4. Dette er svært alvorlig. Storparten av medlemmene i DNK oppfatter det nok ikke, til det er kunnskapen for liten og toleranseevnen for stor. Men det blir sørgelig interessant å se den videre utvikling. Om heresien får bre seg vil det uvegerlig måtte få følger for DNK,s status som kristen kirke og det økumeniske samarbeid.

 5. Jeg var sarkastisk. Selv om ikke det kommer så tydelig frem skriftlig, pastor Moi.

 6. jaja… det er ingenting som overasker meg i DNK lengre!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)