Slik begynner en svært lang artikkel på Dagbladets nettsider – et perspektiv som ser ut til å forsvinne akkurat disse dager:
Er det større fare for at barn blir misbrukt i katolske menigheter enn i samfunnet for øvrig?
Tvert om, ifølge den amerikanske psykologiprofessoren Thomas Plante.
Han er selv katolikk, har forsket på emnet, skrevet flere bøker og behandlet offer og prester som har begått overgrep. Han kan beskyldes for å være en kristen apologet, men noen interessante påpekninger har han.
Den tilgjengelige forskningen (som er ganske god nå) tyder på at omkring fire prosent av prestene og brødrene i løpet av de siste 50 årene (og mest på 1960 og -70-tallet), har hatt seksuelle erfaringer med mindreårige (altså under 18 år). Det finnes rundt 60 000 aktive og inaktive prester og brødre i USA. Estimatet betyr at mellom 1000 og 3000 prester har inngått i seksuelle forhold med mindreårige. Det er mye. Det er 3000 for mange. Et hvert seksuelt misbruk av yngre, uansett om prester, brødre, foreldre, lærere, speiderledere eller andre som barn stoler på står bak, er forferdelig. Uansett, selv om gode data er vanskelig å oppdrive (…) ser dette tallet ut til å være signifikant lavere enn i den voksne, mannlige befolkningen, hvor estimatet er på nærmere åtte prosent, skriver Plante i denne artikkelen.
Det er altså mindre sjanse for at en katolsk prest skal misbruke barnet ditt, mener Plante, som er kritisk til kirkens håndtering av skandalen og ofrene. Han påpeker at vi forventer at prester skal oppføre seg bedre enn gjennomsnittsmannen.
Professor Philip Jenkins ved Pennsylvania State, som ikke er katolikk, skriver at katolske prester ikke ligger på toppen på overgrepsstatistikken.
I min 20-årige forskning på dette temaet har jeg ikke funnet noen bevis for at katolske prester i sølibat hyppigere er involvert i overgrep og maktmisbruk enn noe andre presteskap, og slett ikke lekfolk. …
…
Og ganske uventet at det er Dagbladet som lar dette perspektive komme frem… men det viser vel nok en gang at verden ikke er svart-hvitt. Også de medier en etterhvert har gitt opp, kan overraske på en positiv måte. Så, all ære til Dagbladet for just dét!
Dette er ikke Dagbladet, det er Astrid Meland. Som, siden hun er den beste journalisten de har, kun skriver for nettutgaven.
Forøvrig hadde Fri tanke en sak med utgangspunkt i Introvignes artikkel: http://www.fritanke.no/NYHETER/2010/_Katolikkene_ofre_for_moralpanikk/
Arnfinn Pettersen: Interessant. Godt at mitt inntrykk av human-etikere må justeres, og det kraftig :) Men fordommer er jo til for å brytes ned.