Intervju med biskop Eidsvig i Morgenbladet: “Midt i stormen”

Biskop Eidsvig ble intervjuet av Morgenbladet på vei til flyplassen i Wien i går, og nå kan vi lese det her. Biskopen svarer godt og saklig for seg, og intervjuet skjemmes bare av at avisa setter som overskrift at sølibatet nok snart kan avskaffes – mens biskopen bare sier at det er et spørsmål man kan diskutere, siden det ikke er et dogme. Her er et utdrag:

Du har i ett år visst om at tidligere biskop i Trondheim, Georg Müller, hadde forgrepet seg på en mindreårig. Samtidig viser nettavisene en video fra tidligere i år der du oppfordrer til åpenhet om seksuelle overgrep i den katolske kirken. Hvordan har det vært å oppfordre til åpenhet og selv holde på slik en hemmelighet?

Det er ikke jeg som har truffet beslutningen om å tie om dette. Det har offeret selv gjort. Jeg kan oppfordre til åpenhet på egne vegne, men jeg har ikke sett meg selv som den som skal melde dette til politiet. Han er en voksen mann i dag, så det kan han gjøre selv hvis han vil.

Og det vil han altså ikke. Har det vært vanskelig å tie om noe som av hensyn til kirken kanskje burde blitt kjent, mens det av hensyn til offeret skal holdes hemmelig?

Jeg pleier ikke å ta beslutninger for andre mennesker. Sjelesørgere skal være forsiktige med det. Hvis ikke kan vi ikke regne med at folk har tillit til oss under skriftemålet. …

… Har (disse overgrepene) noe med strukturene i kirken å gjøre?

Disse avsløringene er ikke noe argument mot sølibatet, for eksempel. Det er så vidt jeg vet ikke sånn at overgrep er mer vanlige blant katolske prester enn ellers i samfunnet. Men den katolske kirken er så stor at tallene blir store. Dette er vel en ting som vil bli forsket på i tiden fremover.

Flere norske, katolske nettsteder viser til Phillip Jenkins. Han er professor i religionshistorie ved University of Pennsylvania og hans undersøkelser viser visstnok at den katolske kirken er det kirkesamfunnet der forekomsten av overgrep er sjeldnest. Fester du lit til dette?

Jeg kan verken si det ene eller det andre, jeg har bare sett utdrag av det han har skrevet. Men det jeg er sikker på, er at hvis man gjør den katolske kirken til syndebukk, overser man det meste av problemet.

Du mener overgrep alle andre steder?

Ja, den vanligste formen for overgrep er kjent i familielivet. Men som du jo sikkert vet, er overgrep underrapportert overalt. Derfor vil jeg være litt skeptisk til konklusjonene til Jenkins. … …

Hva synes du om den norske mediedekningen av Müller-saken og overgrepene i kirken generelt denne våren?

Det er adskillig moralisering ute og går, og det er aldri bra. Man trekker veldig raske slutninger. Spør du ti norske journalister om hvorvidt disse overgrepene skyldes sølibatet, sier de ja alle sammen, det er så forutsigelig at det ikke er verdt å lese. På den andre siden er det min oppfatning at de fleste journalistene, bortsett fra dem som har bestemt seg for hva du mener på forhånd da, er flinke til å lytte og fange opp nyanser. … …

1 hendelser på “Intervju med biskop Eidsvig i Morgenbladet: “Midt i stormen””

  1. Ja, all ære til vår biskop! Et usedvanlig vellykket valg av tilsynsmann, skulle jeg mene. Bispedømmet er i gode hender.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen