Fra ST OLAV: Spørsmål og svar om overgrepskrisen – hva media ikke forteller

ST OLAV – katolsk kirkeblad – er kommet med et nytt nummer som kan leses HER (pdf-fil) allerede nå, rykende ferskt – det er nok en stund til det kommer i postkassende. I dette nummeret bruker man svært mye plass på de mye omtalte overgrepssakene i Den katolske Kirke, og skriver bl.a. en nyttig artikkel på s 5, 6 og 7, som er kalt «Spørsmål og svar om overgrepskrisen». Det er en grundig og god artikkel, som tar opp flere ting jeg allerede har lenket til på min blog, og som svarer på følgende spørsmål:

1. Hvem har ansvaret for slike saker i Kirken, hvor mange dreier det seg om og hvilken karakter har de?
2.Hva betyr «administrative tiltak» og å «fjerne en prest»?
3. Krever Kirken hemmelighold?
4. Hvorfor foreskriver ikke Kirkeretten automatisk politianmeldelse i overgrepssaker?
5. Er det flere overgrep i Den katolske kirke enn ellers?

Jeg tar her med en del av artikkelen, og henviser til lenken over til de som vil lese alt.

I møte med stadig nye avsløringer og presseoppslag, er det en del spørsmål som naturlig melder seg blant vanlige katolikker uten spesialkunnskap om kirkelige forhold og prosesser. St. Olav kirkeblad har derfor bedt Katolsk Informasjonstjeneste om å klargjøre noen sentrale forhold.

1. Hvem har ansvaret for slike saker i Kirken, hvor mange dreier det seg om og hvilken karakter har de?

I 2001, ved det pavelige dokumentet Sacramentum sanctitats tutela, ble en del alvorlige forbrytelser forbeholdt behandling i Troskongregasjonen i Vatikanet, da ledet av kardinal Ratzinger. En av disse var seksuelle forbrytelser begått av klerikere (prester, diakoner og biskoper) mot mindreårige. Mindreårige defineres her som under 18 år, uavhengig av for eksempel den seksuelle lavalder i et gitt land. Hvis slike saker meldes et lokalt bispedømme, har biskopen der ansvar for å foreta en innledende undersøkelse. …. ….

Nåværende ansvarlig for disse sakene i Troskongregasjonen er msgr. Charles J. Scicluna. I et langt intervju med den italienske katolske avisen Avvenire den 13. mars ga han detaljert informasjon om kongregasjonens arbeid. På spørsmålet om antallet saker, svarer han: «Fra 2001 til 2010 har vi behandlet anklager mot cirka tre tusen bispedømmeprester og ordensmenn, og det dreier seg om forbrytelser begått i løpet av de siste 50 år.» På spørsmål om det vil si «tre tusen pedofile prester», sier han at «rundt regnet 60 % av disse sakene gjelder efebofile handlinger, det er handlinger som skyldes seksuell tiltrekning til gutter i puberteten, 30 % gjelder heteroseksuelle forhold, og i 10 % av tilfellene dreier det seg om pedofile handlinger i streng forstand, det vil si at de er bestemt av seksuell tiltrekning mot barn før puberteten. Det dreier seg altså i en niårsperiode om cirka tre hundre saker med prester som er anklaget for pedofili i streng forstand.»

Msgr. Scicluna ble også spurt om hvor mange som blir dømt, og opplyste om at i 20 % av sakene ble det «avholdt en kanonisk prosess i egentlig forstand» og at denne stort sett holdes i opphavsbispedømmet «under oppsyn av oss». Han tilføyde: «Vi gjør det slik også for å fremskynde saksgangene. I 60 % av sakene, fremfor alt på grunn av den anklagedes fremskredne alder, er det ikke funnet sted en rettssak, men administrative og disiplinære tiltak er foretatt, som å ikke feire messen med de troende eller å høre skriftemål og å føre et tilbaketrukket liv i bønn. Det er viktig å understreke at det i disse sakene – hvorav noen har fått stor oppmerksomhet – ikke dreier seg om frifinnelse. Det er ikke skjedd en formell dom, men om man blir pålagt stillhet og bønn, har det sin grunn…» I ytterligere 10 % av sakene har paven autorisert et dekret om utestengelse fra prestestanden, og i de siste 10 % er det «de anklagede klerikerne selv som har spurt om dispensasjon fra prestepliktene, noe som straks er innvilget. Blant disse sakene er saker med prester som er funnet i besittelse av barnepornografi og som er dømt for dette av sivile myndigheter.»

På spørsmål om ingen da blir frifunnet, siden summen blir 100 %, svarer msgr. Scicluna at det finnes saker hvor det ikke har vært tilstrekkelig bevis eller at presten er erklært uskyldig. «Men i alle sakene undersøker man ikke bare skyldspørsmålet, men også om vedkommende er egnet for offentlig tjeneste.» … …

2.Hva betyr «administrative tiltak» og å «fjerne en prest»?

I en kommentar i Aftenposten ble intervjuet med Scicluna referert på en tendensiøs måte, i det det het at «I følge den samme Scicluna har 60 % av sakene aldri nådd frem til retten. På grunn av den påståtte overgripers høye alder, fordi det allerede var gjort ’administrative og disiplidisiplinære tiltak’, eller man fortrengte det». Kommentaren gjenspeiler en misforståelse av betydningen av «administrative tiltak» i disse prosessene. Muligheten for å kunne avgjøre saker ved administrative tiltak istedenfor formelle dommer, ble innført for å kunne gi biskoper myndighet til permanent å avsette en prest fra tjeneste uten å gå gjennom tidkrevende rettsprosesser. Pådrivere her har vært de amerikanske biskopene, som etter sine erfaringer med skandalene ønsket raske måter å fjerne skyldige prester på, uten å måtte gå gjennom en full rettsprosess. … …

3. Krever Kirken hemmelighold?

Det er en kjennsgjerning at en skadelig taushetskultur har hindret mange saker i å få en skikkelig behandling og også i å komme opp for sivil rett, men denne taushetskulturen har ingen hjemmel i de kirkelige regler. Dette er en vanlig misforståelse som skyldes en formulering i Sacramentum sanctitats tutela og tilsvarende i et tidligere dokument. Det det dreier seg om, er konfidensialitet i den internkirkelige prosessen, men det sies ingenting om at saker ikke skal meldes sivile myndigheter. … …

4. Hvorfor foreskriver ikke Kirkeretten automatisk politianmeldelse i overgrepssaker?

Katolsk kirkerett gjelder over hele verden, også i områder der det ikke hersker rettssikkerhet og både overgrepsanklagede og i noen tilfeller ofrene (for eksempel voldtatte kvinner) risikerer summarisk henrettelse. Til syvende og sist er det offeret og dets pårørende som må ta beslutningen om en anmeldelse. I våre norske forhold er det, som biskop Bernt Eidsvig har sagt, «både naturlig og ønskelig» at saker som er straffbare etter norsk lov, behandles i norsk rettssystem. Oslo katolske bispedømmes beredskapsplan sier at «som hjelp til å ta beslutning om anmeldelse skal OKB tilby anklager og pårørende bistand av advokat eller annen rådgiver.» Kirkens eget rettssystem kommer i tillegg til, ikke istedenfor, det sivile. … …

5. Er det flere overgrep i Den katolske kirke enn ellers?

I dagens globale mediebilde kan man lett å få inntrykk av Den katolske kirke er et episenter for seksuelt misbruk av mindreårige. Dette er ikke tilfelle. Som krisehåndtering er det imidlertid ikke heldig å forsøke å forsvare Kirken med dette som argument. De som har prøvd seg på dette, møtes gjerne (forståelig nok) med anklager om forsøk på bagatellisering og relativisering av et alvorlig problem. Situasjonen i Den katolske kirke er skammelig og alvorlig og må ryddes grundig opp i. Som pave Benedikt ga uttrykk for i sitt hyrdebrev til katolikker i Irland, her fritt gjengitt: Overgrep skjer dessverre over alt; dette faktum må imidlertid aldri bli en ansvarsfraskrivelse, for Den katolske kirke må ta ansvar for å rydde i eget hus; andre får rydde i sitt.

Det er imidlertid ingen bagatellisering å forsøke å ha to tanker i hodet samtidig, for det et viktig pastoralt anliggende å få frem at ingen forskning tyder på en overopphopning av overgrep begått av katolske prester og ordensfolk.

Det er vanskelig å finne eksakte og universelt gyldige tall, men amerikansk forskning har kommet lengst på området. La oss derfor referere noe av denne. Tall som her nevnes, blant annet referert av George Weigel, er at 39 millioner amerikanske barn er utsatt for misbruk. Mellom 40 og 60 % er misbrukt i hjemmet av familiemedlemmer. Professor Charol Shakeshaft fra Hofstra University rapporterer videre at 6-10 % av elever i den offentlige skole er misbrukt de siste år – rundt 290.000 i perioden mellom 1991 og 2000. Ifølge andre nylige studier er 2 % av registrerte overgripere katolske prester – et fenomen som toppet seg mellom midten av 60-tallet og midten av 80-tallet, men i dag heldigvis ser ut til å være marginalt. … …

Også forskning fra det uavhengige kriminologiske John Jay-instituttet, foretatt etter at skandalene eksploderte i USA, viser at forekomsten av seksuelle overgrep ikke er større i Den katolske kirke enn i samfunnet for øvrig. Forskningsprosjektet, som bærer tittelen «Undersøkelse av årsaker og kontekster», søker å besvare spørsmålet hvorfor misbrukskrisen i USA gikk som den gikk og hva som forårsaket denne.

La oss imidlertid slå fast en gang for alle: Selv om prevalensen av misbruk begått av katolske prester og ordensfolk ser ut til å være mindre enn i populasjonen for øvrig (noe som jo også bare skulle mangle), er antallet skammelig høyt. Alt annet enn null er et svik mot «disse mine minste brødre», som Kristus slår fast er ham selv, og mot Guds folk og hans Kirke.

7 hendelser på “Fra ST OLAV: Spørsmål og svar om overgrepskrisen – hva media ikke forteller”

  1. Under punkt 3 og 4 behandles bl.a. Kirkens taushetskultur, som har forhindret en skikkelig behandling av overgrepssaker for sivil rett. Dette stemmer utvilsomt, og vi er mange som kjenner igjen taushetskulturen innenfor vår Kirke.

    Vi må imidlertid huske på at overgrepssakene innen Kirken er kompleks, og at den katolske Kirke er endel av det sivile samfunn. I påfallende mange overgrepssaker i fra USA, som kom opp til overflaten rundt årsskiftet 2002/2003, viste det seg at bispedömmet hadde oversendt anklagene til de sivile domstolene. Etter lang tids trenering av sakene, fikk bispedömmene papirere i retur, med oppfordring til å löse disse problemene internt i Kirken. Det samme mönstret har vi også sett i Europa. Når mange katolikker idag har tro på at de sivile domstoler vil löse overgrepssakene innen Kirken, beror dette også på en utrolig naivitet.

  2. Vedrørende punkt 5:

    Tidligere prest Rudi Kessel har tidligere uttalt følgende til Magasinet i 2002: http://www.dagbladet.no/2010/04/07/nyheter/innenriks/overgrep/biskop/11169599/

    Jeg tror det er flere seksuelle overgripere blant katolske prester enn det er ellers i samfunnet. De unge mennene i presteseminarene har gjerne null eller liten seksuell erfaring. De lover ofte noe de ikke helt ser rekkevidden av. Sølibatet avler seksuell frustrasjon, frustrasjonen forsvinner ikke av seg selv.

    I 2004 offentliggjorde den katolske kirken i USA en rapport der det kommer fram at over 4.000 prester hadde misbrukt mer enn 10.000 barn.

  3. Rudi Kessel må «tro» hva han vil. (Ser du nærmere på Kessels ibetraktninger, er det tydelig at han har et ønske om å snakke negativt om Kirken.) Meg bekjent fins det ikke noe bevis for at det skulle være mer misbruk blant katolske geistlige enn blant andre geistlige eller andre ledere, tillitsvalgte el.l. innen ulike organisasjoner. Jeg synes Kirken i Norge har gått svært langt i ikke å forsvare seg mot uriktige påstander, men heller fokusere på å rydde opp i de probloemene som fins. Ved å skjerpe krav til personlig karakter og krav om cølibat vil en kanskje få bukt med problemet.

  4. Et gammelt ord sier at «ærlighet varer lengst». Det er trist at Kirken ikke opptrer mer åpet og ærlighet i overgrepssaker. Kirkens håndteringer av overgrepssaker svekker tilliten til Kirken. Noe Muller-saken er et godt eksempel på. Er kan noen i Kirken være så naive at det trodde at dennen overgrepssaken ikke ble kjent ??? Kanskje bør denne saken få følger for flere innen Kirken. En intern ryddeprosess er så absolutt nødvendig.

  5. @Augustin

    Joda, det er mulig Rudi Kessel har et ønske om å snakke negativt om Kirken og det er mulig at det ikke er noe mer misbruk blant katolske geistlige enn blant andre geistlige eller andre ledere, tillitsvalgte el.l. innen ulike organisasjoner. Men det skal ikke være mulig at slike overgrep skal kunne pågå i så mange år dem har gjort.

    Som en som står på utsiden av den katolske kirke, så reagerer jeg sterkt på de misbrukene som har skjedd, og mot alle andre misbruk av barn, unge og voksne i samfunnet ellers. Det jeg reagerer sterkest på, er at for meg så virker det som om at det har vært mer viktig for den katolske kirke å beskytte overgriperen, enn å beskytte den som har følt overgrepet på kroppen.

    Den såkalte Murphyrapporten som ble frigitt i Irland i fjor, viste at mange visste men likevel tidde om et utbredt misbruk av barn i erkebispedømmet i Dublin i perioden 1974-2002.
    «Ikke spør, ikke fortell»-mentaliteten har vist seg å være langt mer utbredt enn den katolske kirken ville ha det til.

    En annen sak er saken med den overgrepsanklagede presten Lawrence C. Murphy som etter flere anklager, i all stillhet i 1971, ble overført til en ny stilling i den katolske kirke, der han kunne fortsette sine overgrep.

    24. mars innvilget paven avskjedssøknaden til den 73 år gamle irske biskopen John Magee, som skal ha bidratt aktivt til å dysse ned overgrep begått av katolske prester i bispedømmet Cloyne.

    @Kjetil Kringlebotten
    På hvilken undersøkelse bygger du din påstand på at prosentandelen overgripere er større hos lærere?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen