Flere bilder av St Olav domkirke på 1900-tallet

De tre bildene under viser St Oalv domkirke i 1935, 1940 og 1951. Vi kan se at prekestolen er blitt forenklet i løpet av disse årene. Kommunionsbenken forvirrer meg litt; på første bilde ser vi ingen slik benk, og på det siste bildet står den et par meter nede på gulvet, og ikke på toppen av trappen mot koret – som man vel burde forvente. (Den er på toppen av trappen i St Paul kirke i alle fall – bilder av den komemr snart.) Litt underlig var det også at brudeparet kom så veldig langt inn i koret i brudemessen i 1951. Siste bilde er tatt ved nyinnvielsen i 1976.

(De tre første bildene over er fra http://www.oslobilder.no, som skriver: «Bildene kan lastes ned og brukes vederlagsfritt privat og til undervisning i den oppløsningen de er publisert på oslobilder.»

2 hendelser på “Flere bilder av St Olav domkirke på 1900-tallet”

  1. Kanskje jeg kan avhjelpe litt, Pastor.

    På 30- 40- 50- og 60-tallet, så var kommunionsbenken plassert nede på gulvet i St. Olav Domkirke. På det øverste bilde fra 1935, så kan kommunionsbenkene være skjøvet så langt til hver sin side, at de rett og slett ikke synes på selve bildet.

    De første tiårene etter at kirken var ferdig bygd, så var kommunionsbenken øverst på toppen av trappen, men da strakk kommunionsbenken seg over hele frontpartiet, men kunne åpnes på midten, via to porter.

    Når det gjelder brudeparet, som «kom så veldig langt inn i koret i brudemessen i 1951», så var det tilfelle også på 60-tallet. Som ministrant, så husker en dèt godt. Gode minner fra slike anledninger forresten…

    For øvrig Takk for bildene Pastor. Man ser, at det er en enorm forskjell fra dagens triste tilstand, når man nu billedlig kan skue tilbake til fortidens vakre kirke. For å understreke det, St. Olav Kirke er dypt savnet, som den var i 1965.

    Et godt råd er, at tilbakeføre St. Olav Domkirke tilbake til fordums prakt, som det nu gjøres med så mange andre kirker, ikke minst Domkirker.

    Takk for at du tok opp denne saken som jeg kommenterte på, og la den ut som egen post, Pastor. Man fikk et interessant innsyn i denne prosessen, takket være en svært grundig og opplysende Masteroppgave.

    Hilsen fra Tor

  2. Ganske fin nygotisk kirke var det jo i sin tid! Synd at bemalingen i taket og spesielt veggene i koret er borte. Den delen ser veldig gold ut i dag – uten farger. Kanskje litt mye av alt og litt mye palmer i gammel versjon?

    Kommunionsbenkene har nok vært av tre, ser det av et annet gammel bilde som ikke er publisert her. De er såpass brede at det ikke ville vært plass til den høyere opp. Sikker flyttet bort ved noen anledninger.

    Masteroppgavens kommentar om baderomsfliser og Stonehenge alter skjønner man jo. Foretrekker marmor framfor baderomsfliser.

    Men smak og behag endre seg, ikke noe varer ved. Synes jo ikke resutatet i Bergen var så ille gitt at minimalisme, også i kirkekunst da var på topp! Men om det stemmer til andakt og bidrar til et hele i liturgisk skjønnhet kan jo diskuteres.

    [NB Det er to ulike Christian’er som kommenterer her. RED]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen