Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund. Og de trykket i går en artikkel med følgende overskrift: Katolikkene ofre for moralpanikk – Moralpanikken katolikkene utsettes for i dag er et kjent og beklagelig sosiologisk fenomen, mener den italienske religionssosiologen Massimo Introvigne.
Artikkelen (som tar opp ting jeg nevnte på min blog nylig) starter slik:
«Det som kjennetegner en moralpanikkbølge, er for det første at problemer som har eksistert i lang tid blir rekonstruert i mediene som ”helt nye”. Dernest blir all statistikk overdrevet og fordreid, slik at det skal framstå som om problemene har økt veldig i den siste tiden.
Den italienske religionssosiologen Massimo Introvigne slår fast at mediepanikk er et kjent sosiologisk fenomen. Begrepet kom først i bruk på 70-tallet for å forklare hvorfor visse problemer, og da spesielt seksuelle overgrep i religiøse miljø, ofte blir utsatt for ”sosial hyperkonstruksjon”, hevder Introvigne i en artikkel på det katolikk-baserte nettmagasinet Mercatornet.com.
Han understreker at slik mediepanikk sjelden fører noe godt med seg. For det første fordreies virkelighetsoppfatningen, slik at det blir vanskeligere å løse problemene på en effektiv måte. Dernest legger hysteriet til rette for urettmessige og undertrykkende sanksjoner mot de som rammes, understreker han. … …»
Les hele denne interessante artikkelen her – og les gjerne mer om moralsk panikk mer generelt på Wikipedia her.
Jeg synes nå fremdeles at dette er vann sammenlignet med SPIKED http://www.spiked-online.com/index.php/site/printable/8360/
Spiked mener tingene selv, og skriver om dem selv og har gjort det en stund. De norske humanetikerne følger bare opp, eller har snappet opp, hvordan humanismen tenker utenfor Norge – mistenker jeg dem for. Kall meg gjerne mistenksom og vanskelig å imponere, men en humanistorganisasjon som er dannet for å bekjempe kristendomsundervisningen i norske skoler har en for snever plattform til å kalle seg humanister etter klassisk, europeisk fasong. Jeg tror det er det de har oppdaget i den aller, aller siste tiden.