Lønning i Vatikanet – 2

Vårt Land har nå sist lørdag en større artikkel om biskop Lønnings innlegg på bispesynoden i Vatikanet. På forsiden står det at han «Taler paven midt imot». Han «Ba paven åpne nattverdbordet» og sier at han egentlig var ganske snill i sitt innlegg. Artikkelen i Vårt Land kan leses her. (Oppdatering: Denne lenken fins ikke lenger.)

Jeg har selv skrevet et leserinnlegg til Vårt Land, siden jeg ikke vær særlig enig med Lønning. Der sier jeg at:

Det er jo faktisk to svært sentrale spørsmål Kirken må avklare før den eventuelt kan åpne nattverdbordet for protestanter. 1) For å åpne Den katolske kirkes nattverdbord må man kunne slå fast at man er tilstrekkelig enige i viktige trosspørsmål, inklusive selve sakramentforståelsen. 2) For å tillate katolikker å delta i protestantiske nattverdhandliner må man kunne slå fast at den protestantiske bispe- og presteordinasjonen er fullt ut gyldig, slik at nattverden som feires der er den samme som den katolske nattverden.

Til nummer 2 av disse spørsmålene gjenstår det ganske mye før man kan komme til enighet, til spørsmål 1 litt mindre, men heller ikke der er man kommet i mål. Det mest konstruktive etter min mening er å komme med konkrete innspill som kan løse disse gjenstående problemene.

HELE LESERINNLEGGET KAN LESES HER

2 hendelser på “Lønning i Vatikanet – 2”

  1. Den apostoliske suksesjonen vert vel gradvis innarbeidd i Dnk slik eg har forstått det.
    Men om det var dette som var skismapunktet kunne ein jo ha delt nattverdbord med Svenska Kyrkan (Om ein ser vekk frå ditt punkt 1)

  2. Den norske kirke er vel i ferd med å få del i Den anglikanske (og svenske) apostoliske suksesjon gjennom Porvoo-avtalen, men nå er det dessverre slik at Den katolske kirke aldri har godkjent denne tradisjonen.
    Katolikkene krever både en fysisk kontinuitet og en rett læretradisjon for å regne en bispeordinasjon som gyldig, og godtar av biskoper i den katolske og ortodokse kirker er gyldig ordinert, men dessverre ingen protestanter. Dette punktet er derfor svært langt fra en løsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen