Alle fredager er botsdager

Om ikke lenge begynner fasten, som er en spesiell bots- og forberedelsestid før påske. Men det som mange glemmer, er at alle fredager, året gjennom, er botsdager, der vi minnes Jesu død på korset for våre synder. Den danske biskop Kozon skrev følgende om dette til fasten i fjor:

Spesielle botsdager

Alle troende er av Guds lov forpliktet til, hver på sin måte, å gjøre bot. For at alle kan være felles om en bestemt form for bot, har Kirken foreskrevet botsdager og fastetid, hvor de troende spesielt vier seg til bønn, fromhetsøvelser og kjærlighetsgjerninger, fornekter seg selv ved mer trofast å oppfylle sine forpliktelser, og ved faste og avholdenhet.

Alle fredager er botsdager

Alle årets fredager, når det ikke feires en høytid, er botsdager. I mange bispedømmer kan man om fredagen isteden for å avholde seg fra kjøtt (abstinens), velge andre former for å markere fredagen som botsdag, f.eks. ved å avholde seg fra annen føde, fra noen typer drikke eller fra andre ting, f.eks. fornøyelser, eller ved å øve spesielle kjærlighetsgjerninger, be mer og lignende.

Den katolske kirke avskaffet for snart 40 år siden den gamle tradisjonen at fredagsboten skulle være abstinens fra kjøtt. Fredagsboten ble på ingen måte avskaffet, men de troende kunne selv velge hvordan de ville gjøre bot. Dessverre har dette ført til at mange katolikker har glemt av hele fredagsboten. Kanskje det er en god idé å ta opp igjen tradisjonen med å avholde seg fra kjøtt hver fredag, i alle fall i fastetida.

3 hendelser på “Alle fredager er botsdager”

  1. Å, hadde det berre vore slik at Jeshua havde døydd på fredagen… problemet er at havde han det – havde han ogso brôte làgi, og dermed havde soningsdauden vore fånyttes… då havde han ikkì kunna stått upp att – og svo havde me framleides vore daude i våre synder —
    Den jødiske kalendaren for år 30 (det året Jeshua dåe) viser at 14. Nisan var på ein onsdag – og at han etter å ha lege i gravi i trì samfulle dagar og næter – for at Skriftorne skulde oppfyllast til punkt og prikke – stod upp att på laurdagen den 17. Nisan – fyrstegrødedagen – og soleides uppfylde làgi heilt og fullt.

  2. Storstrand

    Det er for så vidt interessant å treffe på synspunkter man aldri før har hørt. Jeg har faktisk aldri hørt om kristne som ikke mener at Jesus døde en fredag og stod opp fra de døde på en søndag; «den første dag i uken».

    Hvilken kirke, eller hvilke kristne, er det som hevder det som du her nevner om onsdagen og lørdagen?

  3. Bibelen segjer ikkje at Jesus stod opp på første dagen i veka. Men at Han var uppstått då dei kom til grava fyrste dagen i veka – på laurdagskvelden – etter at vekeshabbaten var ferdig – etter Havdala. Det er ikkje onsdagen som er poenget. Men at han døydde den 14. ETTER SKRIFTENE. Og stod upp att den 17. ETTER SKRIFTENE. At han låg i gravi i tre heile dygn. ETTER SKRIFTENE. Som ogso Paulus segjer. Men at 14. Nisan var på ein onsdag – og påskeshabbaten på torsdagen – 15. Nisan og at Fyrstegrødefesten var den 17. er eit historisk faktum – i året 30 EK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen