SKJEBNETIME

Vinteren for 22 år siden holdt jeg på å oversette en hel bok fra engelsk til norsk. Boka kom ut på norsk i 1986 under navnet «Skjebnetime», og den var skrevet av Francis Schaeffer, en amerikaner som startet et kristent studiesenter i Sveits, L’Abri – og som i mine unge år var viktig for min teologiske og intellektuelle utvikling. (Kanskje jeg skriver mer om det senere – se også her.)

Jeg har sett på boka igjen nå, og den tar egentlig opp svært aktuelle spørsmål om normoppløsningen i vår tid, og hvordan kristne kirker og enkeltpersoner skal kunne stå fast på Kirkens gamle syn. Boka åpner slik:

Time Magazine publiserte i 1983 et spesielt 60-års jubileums-nummer som åpner med ordene: «Atomet var ikke oppløst. Det var heller ikke de fleste ekteskap». Her blir to ting som skjer i vår tid korrekt satt sammen: Det ene er den vitenskapelige og teknologiske eksplosjonen, det andre er den moralske oppløsningen. Og det er ikke tilfeldig at disse to tingene skjedde samtidig. Det er noe felles som ligger bak begge disse fenomenene og Time viser imponerende stor innsikt når de oppdager dette.

Det har skjedd noe de siste 60 årene, noe som har revet bort det moralske grunnlaget for vår kultur. Det har skjedd ødeleggende ting på hvert eneste område i vårt samfunn, både når det gjeldet lov og rett, statsadministrasjonen, skolene, lokalmiljøet og familien. Og alt dette har skjedd i løpet av leveårene til mange som leser denne boken. Hele vår kulturelle arv har vaklet og falt, den har rett og slett blitt kastet på skraphaugen. Å kalle det et moralsk sammenbrudd er å si det alt for svakt. Moralen har faktisk blitt snudd opp ned og alle slags moralske perversjoner blir lovprist og tiljublet av media og underholdningsindustrien.

Hva skal vi så gjøre for å forstå hva som har skjedd? I hovedartikkelen i dette spesialnummeret gir Time en forklaring. Artikkelen som heter «Hva var viktig?» foreslår: «For å klargjøre hva som virkelig var betydningsfullt i dette sammensuriet av hendelser, må vi se og forstå noe mer enn de separate enkelthendelsene.» Time går videre og sier at vi må oppdage «ideen som karakteriserer vår tidsalder».

Time har fullstendig rett i dette. For å gjøre disse siste 60 årene forståelige og samtidig også forstå vår egen tid og hvordan vi kristne skal leve i dag, må vi oppdage den ideen som karakteriserer vår tid. Vi kan også kalle det tidsånden, det som har forandret vår kultur så radikalt siden 1920 årene. Denne ideen, sier Time, er frihet. Ikke frihet som et abstrakt ideal, heller ikke i betydningen fri fra urettferdighet, men frihet i absolutt forstand.

6 hendelser på “SKJEBNETIME”

 1. Så godt at du tar denne boken frem igjen! Dette er en av de viktigste bøkene jeg har lest, og jeg er så glad for at du i sin tid oversatte den. Den hjalp meg til å ta et standpunkt for bibeltro kristendom, og jeg vender stadig tilbake til den. Boken burde ha vært oppdatert av noen i miljøet rundt L’Abri, eller kanskje hans kone kunne ha gjort det. Francis A. Schaeffer døde av kreft for en del år siden. Kanskje du, fader Oddvar Moi, kunne ha sørget for et nytt norsk forord og fått den utgitt igjen? Ellers er jeg glad for at bloggen din finnes! Jeg vil tro at du vil finne en del sammenfallende synspunkter på min blogg, http://www.bjornolav.blogspot.com/

 2. Takk for hyggelig hilsen, Bjørn Olav.
  Hyggelig at boka fikk bety en del for noen. Jeg har fått noen tilbakemeldinger fra andre i årenes løp, men ikke så veldig mange.

  Jeg hadde litt problemer med forlaget den gangen, fikk bl.a. ikke betalt for oversettelsesarbeidet, og nå – så mange år etter – tror jeg ikke det nytter å tenke på nyutgivelse. På enkelte området – men vel ikke på de mest sentrale – er også boka blitt litt utdatert.

  Jeg har vurdert (og begynt litt på å) skanne boka og legge den på nett, det virker som det mest realistiske.

 3. Det å legge ut boka på nett var en veldig god ide. Lykke til med arbeidet. Kanskje en ide å skrive en bok selv, fader Moi? Med dine kunnskaper og livbaggasje, og livshistorie så langt, kunne det blitt en veldig interessant bok.

 4. Är ut i cybervärlden och tittar efter «Francis Schaeffer» och upptäckte då denna sida.
  Intressant att Schaeffers aktualiseras igen. Har funderat under senare år
  hur intresset för att läsa Schaeffers böcker är i Norden. Intresset tycks var större i norsk
  kristenhet över den problematik som finns i böckerna. Sökte 2001/2002 efter eventuella
  uppsatser över Schaeffers tankegångar och fick då tag i tre bl.a. Per Eriksens i pappersform och Berit Lunde tyvärr bara på dalig mikrofilm (som jag då inte läste).
  Naturligtvis tittar jag in på denna blogg framöver………

  Tips om flera (norska) Schaeffers texter mottages tacksam
  rolf.ostlund@yahoo.se

 5. Olav Holmedal

  Olav Holmedal sier
  onsdag, 25/06/08 kl 23.57

  Jeg har vært fascinert av Francis Schaeffers liv, arbeid og tanker de siste 30 årene og ble først kjent med ham gjennom visningen av hans serie om antikk, kristen og nyere historie, som Studentlaget i Bergen foretok dengang. Dette å ha et enhetlig kunnskapsfelt, der Bibelen er sann sannhet om Gud, universet og mennesker i tid-rom historie, på alle felt inklusive etikk, tro, historie og naturvitenskap, er overmåte viktig. Ja, dette er medisin for det postmoderne menneskes fragmenterte virkelighetsbilde og kyniske væremåte. Vel å merke med basis i troen på Jesus Kristus som skaper, forløser og evig venn vi kan betro oss til i med- og motgang. Hilsen Olav. olaha@bluezone.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen