Pave Benedikt har i det siste gjort mye for styrke tradisjonell kirkemusikk og liturgi

Sandro Magister på www.chiesa skriver svært interessant om at pave Benedikt har en plan for å få tradisjonell lirurgi og musikk sterkere tilbake i Den katolske kirke. Her er noe av det han nevner:

In the span of just a few days, a series of events have unfolded at the Vatican which, taken all together, foretell new provisions – at the pope’s behest – to foster the rebirth of great sacred music.

[1st] The first of these events took place on Monday, October 8. On that morning, Benedict XVI held an audience with the «chapter» of Saint Peter’s basilica. … The pope reminded them that «it is necessary that, beside the tomb of Peter, there be a stable community of prayer to guarantee continuity with tradition.»

[2nd] The second event took place on Wednesday, October 10, again in Saint Peter’s Basilica. The orchestra and choir of Humboldt Universität in Berlin, conducted by Constantin Alex, performed the Mass «Tu es Petrus,» composed in honor of Joseph Ratzinger’s eightieth birthday by the German musician Wolfgang Seifein, who was present at the organ. … Make no mistake: this was not a concert, but a real Mass. Exactly like on November 19 of last year, when in St. Peter’s (see photo) the Wiener Philarmoniker provided the musical accompaniment for the Eucharistic liturgy celebrated by cardinal Christoph Schönborn, with the Krönungsmesse K 317 by Wolfgang Amadeus Mozart.

[3rd] The third event is Benedict XVI’s visit to the Pontifical Institute of Sacred Music, on the morning of Saturday, October 13. … He also confirmed that «three characteristics distinguish sacred liturgical music: sanctity, true art, and universality, meaning its ability to be used regardless of the nature or nationality of the assembly.»

[4th ]The fourth event, which came shortly before the first three, was the replacement, on October 1, of the director of pontifical liturgical celebrations. … To replace Piero Marini – who will go to preside over the pontifical committee for international Eucharistic congresses – the call went out to Genoa, to Guido Marini, who’s close to his predecessor in name, but to pope Ratzinger in substance.

[5th] One final event must be added to the events already mentioned, one that provides background for all the others. It is the promulgation of the motu proprio «Summorum Pontificum,» by which Benedict XVI liberalized the ancient rite of the Mass. … It is increasingly evident that with this decision, pope Ratzinger wanted to make it possible for the modern liturgies to regain the richness of the ancient rite that they are in danger of losing: a richness of theology, textual form, and music.

Father Z. kommenterer disse forandringene ganske grundig – og jeg har tatt oppsummeringa fra ham.

5 hendelser på “Pave Benedikt har i det siste gjort mye for styrke tradisjonell kirkemusikk og liturgi”

 1. Vår nye pave handler raskt for tiden. Kirkemusikken skal også oppgraderes, og det er spennende.

  «Tu es Petrus» av Wolfgang Seiein, og Mozarts Kronungsmesse K 317 – vi må virkelig anstrenge oss, hvis vi skal klare å følge med på dette tempoet i lille Norge. Dette er nok noen hakk over, hva vi kan forvente oss, av våre alltid trofaste kantorer og kirkekor.

 2. Hurra for Benedictus XVI!

  Hehe, Knut Erik, våre kor og kantorer må nok strekke seg langt for å nå noe slikt, ja.
  På den andre siden, så er det jo slik at øvelse gjør mester. Hadde de bare sluttet å bruke tid på lutherske salmer og sånt rundt omkring, så kunne de satset mer på skikkelig kirkemusikk!
  Ellers så synes jeg at at der det er et skikkelig kirkekor, så gjør de en god jobb ut fra forutsetningene og utvalg av musikk. man slipper i alle fall den redselsfulle «On eagle’s Wings» her i Norge….

  Jeg har forøvrig Mozarts kroningsmesse K 317 i en innspilling ledet av med Herbert Karajan fra 1995, tror jeg. Mektig!

 3. Å synge de flotte konsertmessene er vel aktuelt helst bare for kirker med ekstra store ressurser, og ved spesielle anledninger. Men å kunne synge messens faste ledd, samt introit, graduale etc. på tradisjonelle melodier, vil de fleste menigheter kunne klare hvis de satser på det. Og det bør de.

 4. Det er klart, pastor Oddvar.
  Er ikke så mange plasser vi kan gjøre sånt her i landet. Kanskje den dagen vi får tilbake Nidarosdomen? hehe

  Er ellers selvfølgelig helt enig i det du sier.

 5. Vi feiret Norges evige konge, St. Olavs omvendelse, tirsdag 16. oktober i St Olav domkirke. Generalvikaren conselebrerte også i messen. Det var flott sang og en god liturgi. Vi må gi all ære til vår kjære, utmerkede kantor og korleder Helge Landmark. Det var en flott begivenhet, og fullt verdig vår helgenkonge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen