Har du noen gang hørt noen snakke latin?

Nå har du sjansen. Den tyske/østerriske/sveitsiske kringkasingen, 3sat, hadde nylig en temadag om Romerriket, der de hadde et program som fullt og helt var på latin. (NB den tyske uttalen av latin er mer klassisk enn italiensk, der f.eks. bokstaven ‘c’ uttales ‘k’ også foran fremre vokaler.)

Programmet forteller om ting som skjer i Roma, bl.a. om den tradisjonelle latinske messen som nå feires der regelmessig av FSSP. Programmet er teksta på tysk.

Se og hør programmet her.

8 hendelser på “Har du noen gang hørt noen snakke latin?”

 1. Jeg synes det er på tide at du eter i deg dine frekkheter angående Kirkens språk og vår felles arv.

  Det er ikke bare Kirkens arv du søker å latterliggjøre, men også alle oss som er opptatt av dens nedarvede rikdommer, inkludert bloggeieren.

 2. Nå syns jeg du var litt hårsår, Trond.

  Da jeg så Marias kommentar, tenkte jeg at jeg nok (til en viss grad) kunne ha skrevet deler av denne bloggen på gresk eller hebraisk – for disse språkene har jeg øvelse i å snakke og skrive. Men det har jeg ikke på latin.

  Jeg arbeider med å forbedre min latin, og det går framover, men nok litt for langsomt. Å høre muntlig latin som i denne videoen, om ganske enkle temaer, var faktisk ganske inspirerende.

 3. Oddvar,

  du tolket min kommentar korrekt. Jeg har stor kjærlighet til alle Kirkens språk, ikke bare de eldste (aramaisk og gresk), men også de noe yngre, som f.eks. latin.

  Trond,

  det er trist at du opplever min kommentar som sårende. Mea (maxima) culpa!

 4. Maria,

  Ok, det er akseptert.
  Jeg var altså for hårsår. Min kommentar over kom inn før jeg så din siste, så vennligst se bort fra den.

 5. trond,

  jeg er glad du sier fra.

  Og kanskje andre også nå og da kan tenke over om en nedsettende formulering vedr. NO undertiden kan oppfattes som sårende for somme? Det er jo uansett for oss mennesker lett å trå feil; og språkbruk skal en jo som kjent være forsiktig med (jf. Matt 5, 37).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen