Mange bilder av Johannes døperens hode på et fat

Svært mange kunstnere har malt bilder av Johannes døperens martyrdød. Her presenterer jeg mer enn 15 av disse, som jeg har funnet på bloggen The Crescat.

Kunstnerens navn står UNDER hvert bilde.

Andrea Salori

Giovanni Battista Tiepolo

Carelo Fabritius

Juan de Flandes

Caracciolo

Caravaggio

Carlo Dolci

Cranach the elder

Gozzoli

Guido Reni

Onorio Marinari

Massimo Stanzione

Mattia Preti

Memling

Rogier van der Welden

Rubens

8 hendelser på “Mange bilder av Johannes døperens hode på et fat”

 1. ChristianS
  I Matteus 14, 3-12
  “Herodes hadde latt Johannes gripe, hadde bundet ham og kastet ham i fengsel. Dette hadde han gjort på grunn av sin brors hustru Herodias. For Johannes hadde sagt til Herodes: “Det er ikke tillatt for deg å ha henne til hustru.” Han ville da helst ha drept ham, men var redd folket, som mente at Johannes var en profet. Men da Herodes feiret sin fødselsdag, danset datter til Herodias for gjestene. Herodes likte dette så godt at han med ed lovte å gi henne hva hun så bad om. Da fikk moren henne til å si: “Gi meg døperen Johannes’ hode på et fat.” Kongen ble ille ved, men fordi han hadde sverget, og det mens gjestene hørte på, bød han at hun skulle få det, og han sendte folk for å halshogge Johannes i fengslet. Hodet ble båret inn på et fat og gitt til piken, som gav det videre til sin mor. Men disiplene hans kom og hentet liket og gravla det, og gikk så og fortalte alt til Jesus.”

 2. Tilbakeping: Døyparen Johannes sin martyrdød « Arne Berge

 3. Egentlig vakre,men også grusomme bilder. Interesant å se hvordan kunstnerne er påvirket av sin tid, mht klesdrakter mm på personene på maleriet.

 4. For noen praktfulle bilder! Hvilken forståelse er ikke gått tapt ved det at man har gått over til å forklare disse tingene bare med ord?!? Elida har tatt poenget, det er som en skrekkfilm, bare at dette var virkelig, og det er mye verre. Noen som husker reaksjonene på Mel Gibson´s mektige «The Passion of the Christ»? Noen ble sjokkerte over at filmen var så «voldelig», og Kristi «skjønne offer», som noen sa, ble plutselig en helt forferdelig, forferdelig grusom affære med hudfletting og tornekroning så blodet rant for godt mål. Jeg kjenner tilogmed katolikker som ikke har turt å se filmen enda.

 5. Og The Passion er laget av en tradisjonalist.
  Bildene av St. Johannes’ martyrium er sterke, akkurat slik livet og mange skjebner er. Religion er en alvorlig sak, lik livet selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen