Lutheranere glad for pavens kommentarer om rettferdiggjørelse og om Luther

Zenit melder i dag at lutherske kirkeledere i Roma er glad for pave Benedikts uttalelser om rettferdiggjørelsen og om Martin Luther – under audiensen onsdag:

The dean of the Lutheran Church of Italy, Holger Milkau, said that «it’s always a pleasure to hear the Pope speak of Luther, above all if he considers arguments they share.» The Holy Father said Wednesday that Luther’s expression «by faith alone» is true «if faith is not opposed to charity, to love. Faith is to look at Christ, to entrust oneself to Christ, to be united to Christ, to be conformed to Christ, to his life. And the form, the life of Christ, is love; hence, to believe is to be conformed to Christ and to enter into his love.»

Lutherenere og katolikker skrev 31/10-99 under en felleserklæring om rettferdiggjørelsen, som bl.a. sier (pkt. 5): «Nettopp dette er formålet med denne felleserklæringen. Den vil vise at dialogen nå har gjort det mulig for de underskrivende lutherske kirker og Den romersk-katolske kirke å hevde en felles forståelse av vår rettferdiggjørelse ved Guds nåde i troen på Jesus Kristus. Den inneholder ikke alt som den enkelte kirke lærer om rettferdiggjørelsen, men uttrykker en samstemmighet i lærens grunnleggende sannheter, og viser at de ulikhetene som fortsatt eksisterer ikke lenger gir grunnlag for gjensidige fordømmelser.»

OPPDATERING:
Vårt Land skriver om dette fredag kveld delvis presis om dette: «Troen alene», sa Martin Luther. Dagens pave er langt på vei enig. Men deres ingress var upresis: Paven og Martin Luther har hatt et vanskelig forhold, men nå er det nye tider i Roma. Benedikt XVI sier at Luthers lære om menneskets rettferdiggjørlse var korrekt. Og overskrifta ganske på jordet: Paven: – Luther hadde rett

Under har jeg tatt med noe av det viktigste pave Benedikt virkelig sa om rettferdiggjørelse og Martin Luther i forgårs:

It is precisely because of this personal experience of the relationship with Jesus that Paul places at the center of his Gospel an irreducible opposition between two alternative paths to justice: one based on the works of the law, the other founded on the grace of faith in Christ. The alternative between justice through the works of the law and justice through faith in Christ thus becomes one of the dominant themes that runs through his letters: “We ourselves, who are Jews by birth and not Gentile sinners, yet who know that a man is not justified by works of the law but through faith in Jesus Christ, even we have believed in Jesus Christ, in order to be justified by faith in Christ, and not by works of the law, because by works of the law shall no one be justified” (Galatians 2:15-16).

And, he reaffirms to the Christians of Rome that “all have sinned and fall short of the glory of God, they are justified by his grace as a gift, through the redemption which is in Christ Jesus” (Romans 3:23-24). And he adds: “For we hold that a man is justified by faith apart from works of law” (Ibid. 28). Luther translated this point as “justified by faith alone.” I will return to this at the end of the catechesis. …..

… The wall – so says the Letter to the Ephesians – between Israel and the pagans was no longer necessary: It is Christ who protects us against polytheism and all its deviations; it is Christ who unites us with and in the one God; it is Christ who guarantees our true identity in the diversity of cultures; and it is he who makes us just. To be just means simply to be with Christ and in Christ. And this suffices. Other observances are no longer necessary.

That is why Luther’s expression “sola fide” is true if faith is not opposed to charity, to love. Faith is to look at Christ, to entrust oneself to Christ, to be united to Christ, to be conformed to Christ, to his life. And the form, the life of Christ, is love; hence, to believe is to be conformed to Christ and to enter into his love. That is why, in the Letter to the Galatians, St. Paul develops above all his doctrine on justification; he speaks of faith that operates through charity (cf. Galatians 5:14).

Paul knows that in the double love of God and neighbor the whole law is fulfilled. …….

Les hele pavens tale under audiensenles felleserklæringen fra 1999.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen