Fem prester

Dette bildet ble tatt etter p. Khiems prestevielsen lørdag 14/8-10. Jeg er litt usikker; er disse prestene gammeldagse eller moderne når de kler seg slik? Selv kler (og oppfører) jeg meg gjerne svært tradisjonelt nå jeg feirer messen – gjerne med biretta og romersk messehakel etc – men utenfor messen kler jeg meg ikke opp slik, bortsett fra i sutan ved en del anledninger. Er det en svakhet, og noe jeg snarest må forandre?

19 hendelser på “Fem prester”

 1. Jeg har hørt at det begynte som en slags spøk at prester ga sine nye prestekolleger en saturno til prestevigselen. Dette bildet var utrolig tøft.

 2. Dette er som å se Don Bosco… Tøft bilde.

  Pastor,
  Prester bør se ut som om de er prester til enhver tid når andre kan se dem. Jeg vil råde deg til å bruke sutanen eller prestedressen mer og unngå sivile klær mest mulig.

 3. Ellers er det jo blitt moderne igjen for menn å gå med hatt, da – så dette bildet er vel rett og slett et tegn på klerikal ‘aggiornamento’?

 4. Jeg har bare hatt en eneste hatt i mitt, som jeg fikk til 17. mai helt i starten av 60-tallet, og min fra slutta å bruke hatt ca 1965 – så jeg er vel for gammel for dette nye. Å bruke hodeplagg (i de fleste presters tilfelle; biretta) i liturgien er jo en annen sak, og det bruker jeg selvsagt alltid i den gamle messen – men i novus ordo har jeg så langt ikke gjort det.

 5. I likhet med Trond, setter jeg pris på om prester kler seg som prester til enhver tid i offentlighet. Det er litt som ordensdrakter: et vitne og tegn til folk rundt dem, og dem selv, om den virkelige dybden i tilværelsen og Gud selv. Siden ordinasjonen innebærer en ontologisk endring er vi alle tjent med om dette er reflektert til enhver tid i det ytre. Vi har behov for ytre tegn og materielle påminnelser. Jeg vil tro det kan hjelpe presten selv å alltid minnes sin rolle, og er helt overbevist om at det hjelper oss legfolk.

 6. Til Trond og Kirsten
  Det er vel hattene som er det spesielle på dette bildet – er det ønskelig at prester går med klær som skiller dem ekstraordinært ut, mer enn prestesnipp og/eller sutan.

 7. Mer enn prestesnipp kombinert med vanlige klær: ja. Mer enn sutan eller i det minste lett gjenkjennelig prestedress: nei, det er ihvertfall ikke nødvendig. Når det gjelder sutan i motsetning til prestedress, så vet jeg ikke nok til å si stort med noe lignende sikkerhet, men hadde vel for øyblikket ikke sett at noe gikk tapt om sutanen ble vanligere. Snarere tvert imot.

  Jeg ville ikke akkurat gått rundt og sagt (og heller ikke tenkt) at prester bør bruke slike hatter, men ville vel heller ikke stilt meg noe særlig negativ til om en prest hadde ønsket det. Jeg har ærlig talt ikke tenkt noe særlig over bruken av prestehatter utenfor liturgien i det hele tatt. Jeg er absolutt sikker på at det ikke er «nødvendig» på noe vis, og dermed heller ikke «ønskelig» i den forstand at jeg aktivt ønsker det, men jeg vet ikke om det er spesielt «ikke ønskelig» i den forstand at jeg synes de absolutt bør unngå det. :-)

 8. Jeg ser kanskje muligheten av at jeg kunne overbevises om at de absolutt burde unngå slike hatter i vårt samfunn. Jeg vet ikke, men jeg måtte ihvertfall overbevises.

 9. Om en prest først går i uniform (sutan) ute, er det vel bedre å bruke saturno fremfor strikkelue om været og temperaturen tilsier det?

  Selv har jeg brukt hatt i over 20 år nå, og kan bare slå fast at det faktisk er et funksjonelt plagg om man er kortklipt eller etterhvert noe tynnere i håret. Hattebremmen er god å ha når det regner – og ikke fullt så praktisk når det blåser.

  Kanskje på tide å se på en Don Camillo-film på DVD igjen…:-)

 10. Jeg synes det ser utrolig stilig ut. Fem herremenn godt kledd. Slik det skal og bør være.

 11. Jan Fredrik,
  «Ellers er det jo blitt moderne igjen for menn å gå med hatt, da – så dette bildet er vel rett og slett et tegn på klerikal ‘aggiornamento’?»
  – Hehehe, litt konsiliær humor var velplassert her!

  Pastor,

  Jeg er vel enig med Kirsten i at det ikke er noe must å bruke slike hatter akkurat…, men når det er sagt, så er det en god idé å ta opp igjen skikken med slike prestehatter.
  Det er jo kun i våre dager at vi har et hatteløst samfunn.

  Er selv også med i hatteklubben. Har brukt skyggelue (sixpence) siden tenårene og har også skikkelig hatt til finstasen.
  Hatt er, som Jan Fredrik sier, et svært praktisk plagg.

 12. Jeg er imponert! Vakkert og korrekt, med et fint design.

  Og Pastor, Trond sitt råd støtter jeg så absolutt. Det vil kle deg godt og gjøre godt!

  Før i tiden var dette et helt vanlig syn. Dette var gledelig.

  Tor

 13. Den sivilt kledte prest utenfor kirkerommet er vel en av disse liberale VII-fruktene som vel aldri var konsilets hensikt og som heldigvis er på vi bort. Gutta på bildet ser ihvertfall ut til å ha lagt alt det der bak seg. Utrolig kul, tøff, maskulin skjønnhet. De burde lage en poster av det der bildet. Seriøst. I det minste sende det rundt i den katolske bloggsfæren.

  Avkledning av stilling og autoritet (legefrakker, prestedresser etc) er en ektefødt 60- og 70-tallsideologi, og hører sammen med avskaffelsen av høflig tiltaleform. Samtidig er det viktig å understreke at prestedrakten ikke er et kostyme, en utkledning. Føles det ikke naturlig å gå daglig med sutan og hatt, er en prestedress med krage like kurrant påkledning. Poenget er å være kledd som det man er også utenfor de rene liturgiske og sakramentale handlinger. Det vanlige for våre prester er jo å gjennomgå en reelll livsendring når de prestevies, og sparsom arena for sivile klær er egentlig en gjenspeiling og respons av dette.

  Men av og til går Fantomet kledd som en vanlig mann. Det finnes anledninger, som legebesøk og stemmelokalet ved stortingsvalg, hvor det kan være greit at presten bare er en sivil mann.

 14. Jeg liker å vite at det er en prest jeg snakker med når jeg møter ham. Men jeg ser jo at en prest av og til bare vil slappe av og ikke bli lagt merke til. Går det en prest gjennom det lokale kjøpesenteret her blir han lagt merke til uansett om det er i full sort utkledning med snipp, eller en «farveglad» skjorte med snipp og jeans. Kommer han i kjole stopper senteret opp. Og er de flere i følge er samtaleemnet «hva de kjøpte på Narvesen» i flere uker etterpå. Noen ganger må det være greit å gå på butikken uten å bli lagt merke til.

 15. Enkelt spørsmål. Dette kjem an på kva prestetype du vil vera:
  Father Brown: Saturno
  Don Camillo: Biretta

  :-)

 16. Dette er prester etter mitt hjerte. En prest er prest døgnet rundt og livet ut, ikke bare under messen og i kontortiden.
  Jeg synes bruken av saturno viser at kirken er lik en klippe – urokkelig og påvirkes ikke av tidens skiftende moter, den er evig og uforanderlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen